EXCLUSIV | După falimentul City Insurance și Euroins, service-urile românești se închid pe capete. „Avem datorii de sute de mii de euro la furnizori!”

EXCLUSIV | După falimentul City Insurance și Euroins, service-urile românești se închid pe capete. „Avem datorii de sute de mii de euro la furnizori!”
Falimentul Euroins a afectat serios veniturile service-urilor auto din România
Publicat: 23/06/2023, 07:00

După falimentul companiei bulgărești de asigurări Euroins, tot mai multe service-uri auto și-au închis porțile, pentru că nu au mai putut să achite salariile angajaților și facturile emise de furnizorii de piese. Aceștia arată cu degetul spre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), despre care susțin că nu și-ar fi făcut datoria și a permis Euroins să-și transfere banii în Bulgaria, în ultimul moment. 

Mai mulți patroni ai unor ateliere auto din România au fost nevoiți să-și închidă afacerile după ce a fost declarat falimentul Euroins.

Unul dintre proprietarii unui cunoscut service din București, care a fost nevoit să pună lacătul pe poartă, a explicat, pentru Gândul, cum a intrat în colaps financiar din cauza șocurilor repetate de pe piața financiară, susținute, după părerea lui, atât de lipsa de implicare a ASF, cât și de lăcomia brokerilor de asigurări.

„Este inacceptabil ca în opt ani să dea faliment opt companii de asigurări, toate lideri de piață la momentul respectiv. Mai întâi a fost Astra, apoi Carpatica, City Insurance și acum Euroins. De fiecare dată, după ce una dintre ele s-a închis, clienții au migrat către următoarea, atrași de prețurile mult mai mici față de restul competitorilor de pe piață”, a explicat unul dintre omenii de afaceri care activau în domeniul reparațiilor auto și care a dorit să nu îi fie făcut public numele.

Acesta a adăugat că, pe lângă prețul mai mic al polițelor de asigurare, toate companiile de asigurări care au intrat în faliment ofereau comisioane mai mari brokerilor, care deveneau astfel direct interesați să le propună clienților.

„Am de recuperat peste 200.000 de euro”

Fostul proprietar de service a explicat, pentru Gândul, că prima lovitură a venit odată cu închiderea City Insurance, în 2021.

„Toți care aveam service-uri trebuia să recuperăm banii pentru polițele eliberate de City. Am intentat procese, am avut cheltuieli de judecată, dar, deodată, ASF ne-a lăsat baltă și s-a îndreptat către Euroins. Chiar și așa, din neglijență, le-au permis să-și golească conturile și să trimită, în țara mamă, Bulgaria, 855 de milioane de lei”, a mai spus bărbatul.

Ca urmare, cu datoriile nerecuperate de la City Insurance, service-urile s-au trezit în situația în care să aibă de recuperat alți bani, de pe urma polițelor Euroins.

„Eu, personal, spre exemplu, care am avut un service să zic de mărime medie, aveam de recuperat de la City Insurance 600.000 de lei, iar de la Euroins, 500.000 de lei. Sunt, în total, peste 200.000 de euro, la care se adaugă și cheltuielile de judecată pentru procesele pe care le-am deschis în instanță, în valoare totală de 70.000 de lei”, a spus fostul proprietar de service.

Bărbatul susține că, în aceste condiții, a decis să închidă afacerea și să trimită oamenii acasă, urmând să achite datoriile către furnizori după ce va încasa sumele pe care le are de recuperat de la cele două companii de asigurare băgate în faliment.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | România, țara țepelor financiare? Analist: „Avem patru falimente care au angrenat peste trei milioane de potențiali clienți”

Ce ÎI AȘTEAPTĂ pe șoferii care au asigurare la Euroins. Ce se va întâmpla cu polițele 

Ce trebuie să facă cei peste 2,8 milioane de clienți ai companiei Euroins după ce ASF a decis să îi retragă autorizația de funcționare? PROCEDURA

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator