EXCLUSIV | România, țara țepelor financiare? Analist: „Avem patru falimente care au angrenat peste trei milioane de potențiali clienți”

EXCLUSIV | România, țara țepelor financiare? Analist: Avem patru falimente care au angrenat peste trei milioane de potențiali clienți
Ce spune un analist financiar despre falimentul Euroins
Publicat: 09/06/2023, 18:42

Falimentul Euroins aduce aminte de epoca jocurilor piramidale, în care milioane de oameni ajung să aibă de suferit de pe urma țepelor financiare, spune, pentru Gândul, expertul financiar Adrian Negrescu. Analistul susține că statul român nu a știut să-și apere „bostănăria” și nu a impus reguli clare pentru a evita ca aceste companii să-și facă de cap și să câștige bani foarte mulți pe spatele românilor.

Adrian Negrescu subliniază că statul român are patru falimente, unul după altul, care au angrenat peste trei milioane de potențiali clienți.

Tribunalul București a decis, vineri, declanșarea procedurii pentru falimentul Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, mai sunt valabile până în 8 septembrie 2023.

„RCA nu este o asigurare facultativă, în care statul joacă doar rol de încasator de taxe”

„Falimentul Euroins, dacă mai era nevoie, confirmă faptul că trăim, din păcate, în țara țepelor financiare, în care sunt angrenați milioane de oameni și că ne aduce aminte de epoca jocurilor piramidale, pentru că modul în care funcționează în momentul de față piața asigurărilor lasă loc unor asemenea asocieri.

Avem patru falimente, unul după altul (falimentele Astra, din 2015, Carpatica, din 2016, City Insurance, din 2021, și Euroins România, din 2023), care au angrenat peste trei milioane de potențiali clienți și în care statul nu a reușit să facă un lucru elementar, și anume să păzească bostănăria, cum se spune în popor, adică să evite ca aceste companii să-și facă de cap și să câștige bani foarte mulți pe spatele românilor. Era nevoie, ca și la precedentele trei falimente, de o monitorizare continuă a activității acestor companii de asigurări.

Asigurările RCA nu sunt niște asigurări facultative în care statul joacă doar rol de încasator de taxe și impozite. Sunt niște asigurări impuse de statul român, la niște tarife extrem de mari, raportat la puterea de cumpărare, și pe care statul ar fi trebuit să le monitorizeze, în așa fel încât aceste companii să nu-și facă  de cap după cum vor și să tragă țepe românilor, pentru că despre asta vorbim”, a afirmat Adrian Negrescu.

„Este o situație pe care statul trebuia s-o preîntâmpine”

Analistul economic a precizat că o mare problemă este faptul că, în cazul unor accidente, șoferii afectați ar putea să fie blocați în plata daunelor de foarte multă birocrație.

„În momentul de față, suntem peste un milion de oameni care circulă pe străzile din România, cu teama că oricând pot victimele unui accident cu un asigurat de la Euroins și care să-i ducă într-un adevărat coșmar birocratic. Să aștepte cu anii ca despăgubirile în baza acelor accidente să fie onorate de către statul român”, a spus Adrian Negrescu.

Analistul susține că statul este cel care trebuie să prevină apariția unor situații de faliment în piața asigurărilor.

”Acest comportament al companiilor care au intrat în faliment în piața de asigurări este unul simplu. Au vândut sub prețul pieței, sub prețul potențial de plată al asigurărilor. Vânzând foarte ieftin asigurări, bineînțeles că nu au reușit să-și asigure fondurile necesare pentru a efectua reparațiile în cazul asigurările. Acesta este o situație pe care statul trebuia s-o preîntâmpine și să permită practic funcționarea unei piețe, în baza unei cereri și a unei oferte competitive”, a explicat Adrian Negrescu.

Polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile

Tribunalul București a confirmat starea de insolvență constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin Decizia nr. 262/17.03.2023. După ce Curtea de Apel București a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare SA de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul București a hotărât, vineri, să deschidă procedura falimentului societății de asigurare.

„În acest context, potrivit legislației în vigoare, ASF anunță că polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile, începând de astăzi (9 iunie – n.r.), respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023).

După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

Amintim că atât persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (F.G.A.)”, a precizat vineri Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul FGA

Fondul de Garantare a Asiguraților va înregistra și va analiza cererile în ordinea primirii acestora.

”Consiliul ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Amintim că, în perioada 2020 – 2023, Autoritatea a desfășurat mai multe acțiuni ample de control, finalizate cu sancțiuni confirmate, la rândul lor, de instanțele competente”, a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară.


CITEȘTE ȘI:

Ce ÎI AȘTEAPTĂ pe șoferii care au asigurare la Euroins. Ce se va întâmpla cu polițele

Lupte de culise în procesul în care ASF cere să se declare falimentul Euroins România. Ce a decis firma-mamă a fostului lider al pieței RCA

Primii 1004 creditori ai Euroins primesc bani de la stat, după ce FGA a aprobat plățile. Despre câți bani e vorba

BREAKING NEWS. Este oficial! Tribunalul București, DECIZIE în falimentul Euroins. Care este valabilitatea polițelor emise 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA