EXCLUSIV | Erdogan, vechiul și noul președinte? Expert: „Avem zone occidentalizate, dar și o Turcie «sedusă» de mesajul președintelui”

EXCLUSIV | Erdogan, vechiul și noul președinte? Expert: Avem zone occidentalizate, dar și o Turcie «sedusă» de mesajul președintelui
Recep Erdogan își continuă domnia la conducerea Turciei
Publicat: 28/05/2023, 08:00
Actualizat: 28/05/2023, 10:59

Turcii sunt chemați din nou la vot, duminică, pentru a-și alege președintele pentru încă cinci ani. Recep Erdogan, actual șef al statului, a intrat – contrar sondajului primului tur de scrutin și previziunilor analiștilor internaționali – favorit în al doilea tur de scrutin, fiind susținut politic de candidatul clasat pe locul al treilea în turul din 14 mai. Dacă va câștiga și aceste alegeri, Erdogan intră în cel de al treilea deceniu la putere. Opoziția nu și-a pierdut încă speranța ca era Erdogan să se încheie totuși duminică.

Reamintim că Recep Erdogan a câștigat primul tur de scrutin cu 49,5 la sută din voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu a fost preferat de 44,8 la sută dintre turci. La cele 192.000 de secții de votare sunt așteptați 64 de milioane de turci. Secțiile de vot se deschid duminică la ora 8 și se închid la ora 17.

„Contracandidatul lui ar avea de recuperat mai bine de 2 milioane și jumătate de voturi”

Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector universitar la Universitatea din București, a făcut pentru Gândul o analiză a desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, în care, susține acesta, Erdogan pleacă cu prima șansă.

Expertul recunoaște că, dincolo de controversele „domniei” lui Erdogan și apropierea lui de Rusia lui Putin, există cumva o anumită predictibilitate în ceea ce privește regimul actualului președinte și stimulentele internaționale la care răspunde.

„Erdogan pleacă totuși cu prima șansă și, uitându-ne, cumva, pe scorul din primul tur, i-a lipsit foarte puțin să câștige chiar de atunci. Contracandidatul lui ar avea de recuperat mai bine de două milioane și jumătate de voturi, iar săptămâna aceasta am văzut și o susținere pentru Erdogan a candidatului de pe locul trei.

Cred că este foarte greu să piardă alegerile, având în vedere diferența în continuare de scor, ultimul miting și mobilizarea pe care a reușit s-o facă. Pe de altă parte, avem un grup destul de mare, în rândul tinerilor, care nu au votat, sunt nehotărâți și de asta spun că niciodată nu spui niciodată. 

Din perspectivă internațională, Turcia este unul dintre cei mai relevanți actori din bazinul Mării Negre și cu influență în Peninsula Arabă, în Asia de Vest. Este bine cumva că știm care sunt stimulentele internaționale la care regimul lui Erdogan răspunde. Asta legat cumva de o anumită predictibilitate în cadrul sistemului”,  a punctat expertul.

„Turcia vine și după un dezastru natural care a produs pagube imense”

Miroslav Tașcu Stavre recunoaște însă că oricine ar veni la conducerea Turciei dependența de Rusia este greu de stopat definitiv în actualul context.

„Pe de altă parte, oricine ar veni la putere în Turcia – dependența de Rusia, dependența economică de resurse, turim, dar și energie atomică sau alte sectoare importante – nu poate să facă o schimbare fundamentală din perspectiva asta.

Turcia vine și după un dezastru natural care a produs pagube imense și toate lucrurile astea s-au adăugat, cumva, peste o criză economică, o inflație crescută, de zece ori aproape, în perioada regimului Erdogan și, cumva, lucrurile astea astea vor trebui să fie gestionate.

Ceea ce poate să îngrijoreze este, până la urmă, modelul și modul autoritar în care regimul se va consolida în continuare, pentru că, atunci când a venit la putere era văzut ca o persoană care va aduce un suflu nou, venea după un mandat important de primar. Cu timpul, regimul său a devenit unul din ce în ce mai autoritar”, conchide expertul.

„Societatea turcă este și continuă să fie una profund divizată”

Miroslav Tașcu Stavre recunoaște însă că, în comparație cu ultimele alegeri, Erdogan a pierdut mult, iar elementul care face diferența este faptul că opoziția a reușit să se unească și să pună în discuție posibilitatea schimbării regimului.

Ceea ce, susține expertul, într-o societate turcă, profund divizată, este un mare pas înainte.

„Pe de altă parte, societatea turcă este și continuă să fie una profund divizată. Avem niște zone occidentalizate, deschise, orientate cumva spre valori moderne și democratice, dar avem și o Turcie profundă, care a reușit cumva să fie sedusă de mesajul lui Erdogan, care a înclinat și spre valorile tradiționale, spre islamism, spre naționalismul turc.

Or lucrurile astea au convins. În plus, guvernarea va fi una în care știm că partidul lui Erdogan a obținut un scor extrem de bun odată cu alegerile prezidențiale, așa că, opoziției nu-i mai rămâne decât să lupte în continuare și să își consolideze bazinul electoral pe care a reușit, totuși, să-l mobilizeze. Este un lucru care arată o schimbare față de la ultimele alegeri, cel puțin din perspectiva asta”, punctează interlocutorul Gândul.

Președintele turc, echilibristică între Rusia și Ucraina?

Președintele turc a fost criticat în repetate rânduri pentru „echilibristica” făcută între Moscova și Ucraina, considerându-se, fără succes, până acum, un mediator între cele două țări.

În 2022, ambasadorul UE la Ankara, Nikolaus Meyer-Landrut, declara că Turcia ar trebui să aibă grijă să nu adopte propaganda lui Putin, considerând că țara „face echilibristică.”

„Pe de o parte, Turcia este în mod ferm de partea NATO şi a Ucrainei, iar UE recunoaşte aceste lucru. Pe de altă parte, Ankara a criticat în mod repetat Occidentul. Turcia nu va putea face echilibristică pe termen lung”, a atenţionat Meyer-Landrut.

  • Sub conducerea lui  Recep Erdogan, Turcia – membru NATO de 67 de ani – şi-a afirmat puterea militară în Orientul Mijlociu şi nu numai.
  • Ankara are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, fiind însă pe poziţii divergente cu Rusia în privinţa Siriei şi Libiei, dar şi în legătură cu anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, relatează Reuters.
  • Deşi dezvoltă o cooperare cu Rusia în domeniile apărării şi energiei, Ankara a vândut de asemenea drone sofisticate Ucrainei, ceea ce nu a avut un ecou bun la Moscovei.
  • Achiziţionarea de către Erdogan de sisteme ruseşti de apărare aeriană a declanşat sancţiuni americane împotriva Ankarei, în timp ce apropierea sa de Vladimir Putin a ridicat suspiciuni în ceea ce privește angajamentul Turciei faţă de alianţa NATO. Cu toate acestea, Turcia a intermediat acordul pentru exporturile de grâu ucrainean pe Marea Neagră.
  • Turcia a luat decizia de a accepta, într-un final, aderarea Finlandei la NATO. Guvernul de la Ankara încă se opune aderării Suediei, care ceruse în același timp cu Finlanda aderarea la NATO.
  •  Țara condusă de Erdogan depinde de Moscova pentru livrările de hidrocarburi şi de cereale.

Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat că răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina seamănă cu o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva poporului, literaturii şi artiştilor ruşi.

În războiul din Ucraina, Ankara se consideră un mediator, Erdogan subliniind în repetate rânduri că nu vrea să renunţe la niciunul dintre aceste parteneriate. Potrivit experţilor, deteriorarea relaţiilor cu Moscova ar avea repercusiuni dramatice pentru politica internă şi externă a Turciei, care se află deja într-o profundă criză economică.

Erdogan, lăudat de Putin înainte de alegeri: „Un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”

Preşedintele rus Vladimir Putin și-a declarat susținerea pentru omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, salutând un lider cu „obiective ambiţioase”, potrivit informațiilor AFP.

Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă, cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un „proiect emblematic” în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.

Această centrală „este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci”, preciza președintele rus.

„Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile. Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”, spunea Putin.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Alegeri în Turcia. Pierde Erdogan puterea după 20 de ani? Expert: „«Moștenirea», extrem de delicată pentru orice nou prezidențiabil”

Ce se alege de Turcia? Cum a sfidat Erdogan previziunile privind DISPARIȚIA sa politică – ANALIZĂ REUTERS

VIDEO | Victor Ponta, despre alegerile din Turcia: „Sunt cele mai importante din 2023”

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV | Mărturiile tulburătoare ale unei românce din Turcia: „Ne-am strâns toți în brațe și am așteptat să se termine. O prietenă și-a pierdut doi copii, mama, tatăl și nepotul. Familii întregi au fost rase de pe fața pământului”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer