EXCLUSIV | Evaluarea necruțătoare a unui analist israelian. Cum a fost posibil masacrul și ce urmează. „Coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență”

EXCLUSIV | Evaluarea necruțătoare a unui analist israelian. Cum a fost posibil masacrul și ce urmează. Coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență
Analistul israelian susține că o serie de coincidențe nefaste și o imensă neglijență a israelienilor au condus la măcelul de sâmbătă
Publicat: 08/10/2023, 17:58

Un analist israelian a făcut, pentru Gândul, o radiografie a evenimentelor sângeroase din ultimele zile, din Israel. Acesta a comparat ceea s-a întâmplat pe teritoriul israelian cu atacul de la Pearl Harbor și atentatul de la 11 Septembrie 2001. Analistul a explicat cum de s-a ajuns aici și, în același timp, a estimat că vor urma câteva săptămâni de război.

Mișcarea islamistă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt-surpriză. Mai mulți terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian, după un atac cu rachete fără precedent.

Un analist israelian a comentat, pentru Gândul, aceste evenimente fără precedent, explicând, printre altele, de ce Hamas a ales acest moment pentru a ataca Israelul.

”Pacea iminentă cu Arabia Saudită transforma existența Hamas în ceva irelevant și, consecvent, populația din Gaza cerea alegeri democrate, scăpând de Hamas. Plus împlinirea a fix 50 de ani de la războiul de Yom Kipur, în care statele arabe au atacat Israelul prin surprindere totală.

Mossadul este ocupat 100% cu Iranul, în ultimii doi ani, și Gaza, oricum, nu e în fișa postului la ei. Shabakul (SRI-ul local) s-a concentrat, în ultimul an, pe Cisiordania, de unde au fost numeroase atentate, plus arabii din interiorul Israelului, care se omoară între ei – 198 de crime în 2023”, a explicat analistul israelian timing-ul atacului.

„Sâmbătă, la ora 7:00, era precum 1 ianuarie în România”

Acesta mai susține că o lungă serie de coincidențe nefaste și o imensă neglijență a israelienilor au condus la măcelul de sâmbătă.

”Informațiile militare au fost strict pe Hezbollah (Liban), unde au fost multiple escaladări/fricțiuni pe graniță. În paralel, liniște totală și zero incidente cu Gaza, deci, pe cale naturală, Hamas au fost ignorați/neglijați total.

Ugdat (batalionul) Gaza a fost lăsat la vatră de sărbători – Simchat Tora (sărbătoare care marchează încheierea ciclului anual de citire a celor cinci cărți ale lui Moise, n.r.). 80% din staff și, cu o zi în urmă, au dislocat puținii rămași la Huwara (la 80 km de Gaza), unde erau tensiuni.

Practic, pe o graniță cu gard de peste 100 km, au rămas cam 50 de soldați, care, păzind în ture, erau treji/activi cam 20. Sâmbătă, la ora 7:00, era precum 1 ianuarie în România. O lungă serie de coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență/aroganță israeliană.

În paralel, blat și în mare secret, cu talent, Mohamed Deif/Hamas a organizat 100 de luptători (fără știrea marei mase a Hamas), care sâmbătă dimineață au demolat gardul cu un buldozer și au intrat în micile comunități aflate adiacent graniței, unde au tras la grămadă cu arme automate, plus grenade aruncate prin geam în case”, a spus analistul israelian, care a făcut și previziuni în ceea ce privește durata conflictului.

Două dileme existențiale

”Unii localnici au ripostat cu pistoale, dar în mare a fost măcel, bașca peste o sută de ostatici civili, dar și soldați. Clar urmează câteva săptămâni de război cu intrare în Gaza, iar două dileme sunt existențiale: cum pot evita să nu-i bombardeze pe israelienii luați ostatici în Gaza și, dacă nu apar multiple alte focare de conflict (Cisiordania și Hezbolah).

La modul real, văd o paralelă între Pearl Harbor, 11 Septembrie și acest octombrie însângerat”, a mai apreciat analistul israelian, care s-a referit și la impactul politic al conflictului.

”Politic, pe termen scurt, premierul Benjamin Netanyahu a câștigat, pentru că s-au stopat toate manifestațiile și toate partidele sunt total cu el și la ordinul lui. La final, peste vreo două luni, există două variante, în funcție de cum gestionează și ce urmează (noi victime, câți ostatici salvează etc.), adică ori iese erou din poveste, ori decontează personal acest lung șir de eșecuri”, a conchis analistul.

CITEȘTE ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021