EXCLUSIV | Fostul șef din Brigada Rutieră cercetat de DNA, împreună cu avocatul Ion Șoricică, era monitorizat de serviciile secrete. DGPI îi blocase deja accesul la informațiile clasificate

EXCLUSIV | Fostul șef din Brigada Rutieră cercetat de DNA, împreună cu avocatul Ion Șoricică, era monitorizat de serviciile secrete. DGPI îi blocase deja accesul la informațiile clasificate
Ion Joe Stoica și Ion Șoricică au fost aduși, pentru audieri, la sediul DNA
Publicat: 06/10/2022, 18:47

Reținut de procurorii DNA într-un doar de corupție, alături de celebrul Ion Șoricică, fost șef al Poliției Rutiere în anii ’90, comisarul șef Joe Stoica, fostul șef al Biroului Accidente Ușoare din cadrul Brigăzii Rutiere București, era în atenția Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) încă din această vară și îi fusese blocat accesul la informațiile clasificate. În plus, Joe Stoica făcea și obiectul unei anchete interne care privea mai multe presupuse abateri disciplinare.

Avocatul Ion Șoricică și comisarul șef Ion Joe Stoica au fost reținuți, marți, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar privind fapte de trafic de influență.

Anchetatorii îi acuză pe cei doi că ar fi luat 3.000 de euro de la un bărbat care făcea obiectul unui dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului, căruia i-ar fi promis că îi pot obține o soluție de clasare din partea polițiștilor care aveau cauza în lucru.

În acest sens, avocatul și ofițerul de la Brigada Rutieră îl învățaseră pe bărbatul respectiv ce să declare, în așa fel încât polițiștii să fie cât de cât acoperiți de lege atunci când aveau să-l scoată basma curată.

După ce și-a dat seama că a fost păcălit, omul a decis să se răzbune și a mers la DNA, unde a făcut un denunț.

Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul, că Ion Joe Stoica ar fi fost subalternul lui Ion Șoricică, în anii ’90, perioadă în care acesta a fost șef al Poliției Rutiere. În acest sens, spun sursele citate, avocatul obișnuia să-l viziteze pe Stoica în dese rânduri, lucru care ar fi trezit bănuieli din partea mai multor polițiști rutieri, mai ales că Șoricică a fost un personaj controversat.

Suspiciunile colegilor lui Joe Stoica ar fi fost întărite și de faptul că, deși are o vârstă înaintată pentru un cadru MAI și o vechime considerabilă, acesta nu și-ar fi depus cererea de pensionare, așa cum fac cei mai mulți dintre polițiști.

În plus, înainte să fie reținut, Stoica a fost pus la dispoziție ca urmare a unor presupuse abateri disciplinare, aflate în cercetarea ofițerilor de la serviciul Control Intern.

Independent de ancheta administrativă, Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a întocmit un raport al cărui conținut este clasificat și i-a ridicat lui Ion Joe Stoica certificatul ORNISS.

Avocatul și ofițerul de poliție au interdicție să părăsească țara

Ion Șoricică și Ion Joe Stoica au fost duși, miercuri, în fața magistraților Curții de Apel București, unde procurorii DNA au cerut arestarea lor preventivă. Instanța a respins cererea procurorilor DNA, dispunând ca cei doi să fie lăsați liberi, iar cercetarea lor să se facă sub control judiciar.

”Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Șoricică Ion şi Stoica Ion-Joe, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 05.10.2022 și până la data de 03.12.2022, inclusiv”, se arată în decizia Curții de Apel București.

În timpul în care se vor afla sub control judiciar, Șoricică și Stoica au interdicție să părăsească țara și sunt obligați să se prezinte săptămânal la Poliție pentru verificarea respectării obligațiilor stabilite de instanță, să anunțe dacă își schimbă locuința, dar și să meargă la DNA sau la instanță de fiecare dată când vor fi chemați.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase