EXCLUSIV | Horia Tomescu, două demisii în aceeași zi. S-a retras și din funcția de consilier general, după o ceartă cu Vlad Voiculescu

EXCLUSIV | Horia Tomescu, două demisii în aceeași zi. S-a retras și din funcția de consilier general, după o ceartă cu Vlad Voiculescu
Publicat: 22/09/2023, 16:03
Actualizat: 22/09/2023, 16:39

Ziua demisiilor pentru Horia Tomescu, viceprimarul USR de București. După ce și-a anunțat, într-un mesaj postat pe Facebook, demisia din funcția de viceprimar, potrivit unui document intrat în posesia Gândul, acesta s-a retras și din calitatea de consilier general al Municipiului București (CGMB). Sursele noastre susțin că Horia Tomescu ar fi luat decizia după o ceartă cu Vlad Voiculescu.

„Subsemnatul Horia Tomescu demisionez din calitatea de consilier general din cadrul CGMB, începând cu data de 26.09.2023”, conține cererea de demisie a fostului viceprimar USR de București.

„A fost o perioadă plină de provocări, de învățături, de multe ore peste program”

Viceprimarul USR de București, Horia Tomescu, a demisionat vineri, după scandalul de la spitalele primăriei. Tomescu a precizat că a pus punct „celei mai importante perioade din cariera politică”.

Astăzi este ziua în care am pus punct celei mai importante perioade din cariera mea politică, cea de viceprimar USR al Capitalei. Motivele sunt unele personale pentru că, după cum bine știți, la finalul fiecărei zile ne gândim la sănătatea și binele nostru, dar și a celor dragi. A fost o perioadă plină de provocări, de învățături, de multe ore peste program, dar și de împliniri și realizări.

Mulțumesc colegilor pentru susținere și încredere și mulțumesc bucureștenilor pentru acești ani, în care am colaborat pentru dezvoltarea Bucureștiului, asigurându-i că rămân alături de ei, ca simplu cetățean care iubește acest oraș. USR va rămâne mereu partidul născut din speranța unei societăți mai bune și avem cu toții datoria să nu uităm asta. Le doresc succes colegilor mei și rămân alături de ei în această luptă pentru Bucureștiul oamenilor buni”, a scris acesta pe Facebook.

Dosarul a fost demarat după un denunț al directoarei ASSMB, Oana Sivache

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a reținut, în această săptămână, într-un dosar de corupție pe Cristian Plută, director adjunct la Administrația Spitalelor București, pe George Mirel Cristescu, managerul Spitalului Colentina și pe administratorul unei firme, acuzat că i-ar fi dat mită lui Plută.

Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București, cu sprijinul USR, pentru a înlocui vechea conducere din mandatul Gabrielei Firea.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie 2023, a inculpaților:

  • Plută Cristian, director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, (două fapte) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
  • George Mirel Cristescu, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de: dare de mită și delapidare
  • Administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită
  • Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză.
  • În perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
  • În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.
  •  După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”, conform unui comunicat transmis, marți, de DNA.

CITIȚI ȘI:

ULTIMA ORĂ! Viceprimarul USR de București a demisionat după scandalul de la spitalele primăriei. Acesta invocă motive personale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Produsele cu care vânzătorii de pe litoral au dat lovitura. Se vând ca pâinea caldă,...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Dispare interdicția. Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Valabil din 8 august
Bani pentru cei care dețin animale de companie. Se dau câte 550 de euro
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×