EXCLUSIV | Ionuț Stroe: ”PNL are o nemulțumire față de Nicușor Dan. Desprinderea de primarul general aparține însă PNL București, ei l-au susținut”

EXCLUSIV | Ionuț Stroe: ”PNL are o nemulțumire față de Nicușor Dan. Desprinderea de primarul general aparține însă PNL București, ei l-au susținut”
PNL se delimitează de Nicușor Dan
Publicat: 22/09/2022, 16:19

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, pentru Gândul, că decizia pentru retragerea sprijinului politic lui Nicușor Dan trebuie luată de PNL București, pentru că membrii acestei filiale l-au susținut în Consiliul General și ei trebuie să se delimiteze de primarul general al Capitalei. Ionuț Stroe susține că PNL este nemulțumit de Nicușor Dan, din cauza angajamentelor publice și a promisiunilor neonorate ale primarului general, nu numai în raport cu partidul, dar și cu bucureștenii.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal a confirmat astfel dezvăluirea făcută anterior de Gândul, din surse judiciare, că s-a discutat cu conducerea PNL București despre retragerea sprijinului politic al lui Nicușor Dan.

O eventuală desprindere de Nicușor Dan la nivelul Consiliului General al Municipiului București, o eventuală decizie de delimitare sau desprindere față de Nicușor Dan aparține cu siguranță filialei București, a Organizației PNL București. Ei sunt cei care decid sau nu acest lucru.

În ceea ce privește nemulțumirea pe care o avem sau nu față de Nicușor Dan, ea există, din cauza angajamentelor publice și promisiunilor neonorate ale primarului general al Capitalei, nu numai în raport cu PNL, dar și cu cetățenii municipiului București”, a spus Ionuț Stroe.

Declarațiile lui Ionuț Stroe vin după ce Gândul a publicat în exclusivitate, încă din luna august, că PNL vrea să îi retragă sprijinul politic lui Nicușor Dan, ceea ce ar însemna că va avea mari dificultăți de a obține o majoritate pentru proiectele pe care vrea să le treacă prin Consiliul General al Municipiului București în următorii doi ani de mandat.

Ionuț Stroe susține însă că nu există nicio intenție din partea conducerii PNL de a-i retrage sprijinul lui Ciprian Ciucu, care rămâne în continuare președintele filialei PNL București.

”Ciprian Ciucu este președintele organizației PNL București și are toate prerogativele și toate atributele conferite de această funcție. Nu există niciun fel de intenție de retragere a sprijinului politic. Nu există nici cea mai mică idee vehiculată în PNL despre retragerea vreunui sprijin politic lui Ciprian Ciucu. El este președintele PNL București, cu toate atributele și prerogativele oferite de această funcție. El conduce în mod legitim această organizație, nici vorbă de retragerea sprijinului politic”, a declarat Ionuț Stroe, pentru Gândul.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că partidul are suficienți candidați puternici pentru a câștiga alegerile locale din 2024 și nu este condiționat de susținerea proiectelor lui Nicușor Dan în Consiliului General al Municipiului București. Ionuț Stroe a reafirmat că decizia de se delimita de el revine însă celor care l-au susținut până acum în CGMB, consilierii generali liberali, din organizația PNL București condusă de Ciprian Ciucu.

Un partid atât de mare și serios ca Partidul Național Liberal vă dați seama că pregătește oameni și cu siguranță avem, nu numai în București, candidaturi suficient de puternice în a câștiga alegerile în 2024. Nu suntem în niciun fel condiționați de această susținere în Consiliul General al Municipiului București pentru a construi noi candidaturi pentru București, sectoare și inclusiv alte orașe.

Decizia, însă, aparține Organizației PNL București. Ei, până la urmă, l-au susținut, ei retrag această susținere. Ei au decis susținerea lui, până la urmă, ei decid retragerea sprijinului lui Nicușor Dan”, a mai spus Ionuț Stroe.

Ce pierde Nicușor Dan dacă PNL îi retrage sprijinul politic

Surse politice au declarat, joi, în exclusivitate pentru Gândul, că lideri ai PNL i-au cerut primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, președintele PNL București, să îi retragă sprijinul politic lui Nicușor Dan și să nu-i mai susțină proiectele în Consiliul General. Motivul invocat este legat de faptul că, prin susținerea lui Nicușor Dan, Partidul Național Liberal pierde capital politic, deoarece primarul Capitalei, susținut de PNL mai mult decât de USR la alegeri, nu a realizat nimic pentru București.

Fără sprijinul PNL, Nicușor Dan nu doar că nu mai poate lua în calcul o candidatură pentru un al doilea mandat de primar general, dar va avea mari dificultăți de a obține o majoritate pentru proiectele pe care vrea să le treacă prin Consiliul General al Municipiului București în următorii doi ani.

Nicușor Dan a candidat în 2020 ca independent la Primăria Capitalei, dar cu susținerea PNL, în perioada în care președintele liberalilor era Ludovic Orban. Liderii PNL și-au arătat de mai multe ori dezamăgirea față de activitatea lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei, pentru care a primit susținerea partidului în urmă cu doi ani, în ciuda opoziției unora dintre membrii partidului, care ar fi vrut un candidat propriu.

Pe de altă parte, sursele apropiate PNL au declarat, pentru Gândul, că  Ciprian Ciucu – care ar fi vrut să obțină susținerea colegilor liberali pentru o candidatură la alegerile pentru Primăria Capitalei în 2024 – ar putea să piardă conducerea PNL București. Primarul Sectorului 6 este privit ca un intrus de către colegii liberali, cu atât mai mult cu cât nici nu și-ar fi lăsat consilierii locali PNL să intre să voteze în cadrul unei ședințe de Consiliu al Sectorului 6.

Un alt motiv pentru care s-ar dori schimbarea lui Ciprian Ciucu din funcția de președinte al PNL București, pe care o deține din iulie 2021, ar fi că primarul Sectorului 6 a ajuns să aibă o relație ”prea apropiată” de Vlad Voiculescu, liderul USR București, au precizat sursele citate.

Ciprian Ciucu a ajuns în PNL în 2016, după ce a fost susținut de M10, partidul Monicăi Macovei, pentru a candida la Primăria Capitalei și a abandonat în momentul în care ar fi primit o ofertă de la liberali de a fi printre principalii candidați în CGMB. Din 2016 până în 2019, Ciprian Ciucu a fost consilier general PNL, iar în 2020 a fost candidatul liberalilor pentru Primăria Sectorului 6, fiind susținut de Alianța USR-PLUS.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic