EXCLUSIV | Urmează debarcarea lui Ciprian Ciucu din fruntea filialei PNL București. Se confirmă și retragerea sprijinului lui Nicușor Dan de către PNL

EXCLUSIV | Urmează debarcarea lui Ciprian Ciucu din fruntea filialei PNL București. Se confirmă și retragerea sprijinului lui Nicușor Dan de către PNL
PNL îi va retrage sprijinul politic lui Nicușor Dan și ar putea să-l schimbe pe Ciprian Ciucu de la conducerea filialei București
Publicat: 22/09/2022, 12:36
Actualizat: 22/09/2022, 13:40

Încă din luna august, Gândul a scris, în exclusivitate, despre planul PNL de retragere a sprijinului politic despre Nicușor Dan și de înlocuire a lui Ciprian Ciucu de la conducerea PNL București. Surse politice au declarat, joi, în exclusivitate pentru Gândul, că momentul acestor decizii a venit, în primă fază lideri ai partidului cerându-i lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, să îi retragă sprijinul politic lui Nicușor Dan.

Fix la jumătatea mandatului primarului Capitalei, lui Ciprian Ciucu i s-a cerut de către colegii săi din PNL să-i retragă sprijinul politic lui Nicușor Dan și să nu-i mai susțină proiectele în Consiliul General. Motivul invocat este legat de faptul că, prin susținerea lui Nicușor Dan, Partidul Național Liberal pierde capital politic, deoarece primarul Capitalei, susținut de PNL mai mult decât de USR la alegeri, nu a realizat nimic pentru București, spun surse politice, pentru Gândul.

Despre planul PNL de retragere a sprijinului politic pentru Nicușor Dan și de înlocuire a lui Ciprian Ciucu de la conducerea PNL București, Gândul a scris încă din august, în exclusivitate. Sursele citate susțin că acum a venit momentul acestor deciziilor.

Fără sprijinul PNL, Nicușor Dan nu doar că nu mai poate lua în calcul o candidatură pentru un al doilea mandat de primar general, dar va avea mari dificultăți de a obține o majoritate pentru proiectele pe care vrea să le treacă prin Consiliul General al Municipiului București în următorii doi ani.

Nicușor Dan a candidat în 2020 ca independent la Primăria Capitalei, dar cu susținerea PNL, în perioada în care președintele liberalilor era Ludovic Orban. Liderii PNL și-au arătat de mai multe ori dezamăgirea față de activitatea lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei, pentru care a primit susținerea partidului în urmă cu doi ani, în ciuda opoziției unora dintre membrii partidului, care ar fi vrut un candidat propriu.

Ciprian Ciucu – care ar fi vrut să obțină susținerea colegilor liberali pentru o candidatură la alegerile pentru la Primăria Capitalei în 2024 – ar putea să piardă conducerea PNL București în foarte scurt timp. Primarul Sectorului 6 este privit ca un intrus de către colegii liberali, cu atât mai mult cu cât nici nu și-ar fi lăsat consilierii locali PNL să intre să voteze în cadrul unei ședințe de Consiliu al Sectorului 6, spun surse apropiate partidului, pentru Gândul.

Un alt motiv pentru care s-ar dori schimbarea lui Ciprian Ciucu din funcția de președinte al PNL București, pe care o deține din iulie 2021, ar fi că primarul Sectorului 6 a ajuns să aibă o relație ”prea apropiată” de Vlad Voiculescu, liderul USR București, au precizat sursele citate.

Până la publicarea acestui articol, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de informațiile privind înlocuirea sa de la conducerea PNL București și de retragere a sprijinului politic pentru Nicușor Dan.

Ciprian Ciucu a ajuns în PNL în 2016, după ce a fost susținut de M10, partidul Monicăi Macovei, pentru a candida la Primăria Capitalei și a abandonat în momentul în care ar fi primit o ofertă de la liberali de a fi printre principalii candidați în CGMB. Din 2016 până în 2019, Ciprian Ciucu a fost consilier general PNL, iar în 2020 a fost candidatul liberalilor pentru Primăria Sectorului 6, fiind susținut de Alianța USR-PLUS.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic