EXCLUSIV | Israelienii își vor ostaticii acasă, dar speră ca armistițiul cu Hamas să fie provizoriu. „Este un RĂZBOI psihologic, pe nervii noștri”

EXCLUSIV | Israelienii își vor ostaticii acasă, dar speră ca armistițiul cu Hamas să fie provizoriu. Este un RĂZBOI psihologic, pe nervii noștri
Publicat: 24/11/2023, 08:00
Actualizat: 24/11/2023, 09:20

Dana Vereanu, o româncă stabilită de 12 ani în Israel, mărturisește, într-un interviu pentru Gândul – că teama israelienilor de alarme și rachete s-a transformat, după mai bine de șase săptămâni de la masacrul Hamas din 7 octombrie – în durere, așteptare și tensiune, pe fondul armistițiului încheiat în aceste zile între Israel și gruparea teroristă.

Deși își doresc să fie ceva provizoriu și armata israeliană să-și continue misiunea de a eradica total Hamasul, cetățenii din Israel așteaptă cu inima deschisă ca primii ostatici să se întoarcă la familiile lor, după săptămâni întregi de infern în subsolurile Gazei.

Acordul Israel-Hamas va fi pus în aplicare începând de vineri. Mai exact, la ora 7.00 ar urma să intre în vigoare armistițiul – convenit pentru o perioadă de 4 zile – iar la ora 16.00 ar urma să fie eliberați primii 13 ostatici ținuți de Hamas.

Israel și Hamas, cu medierea Statelor Unite, Egiptului și Qatarului, au ajuns marți noapte la un acord privind un armistițiu de patru zile și eliberarea a 50 de ostatici ținuți în Fâșia Gaza în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

Reamintim că aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas în 7 octombrie, gruparea teroristă aflată la putere în Fâşia Gaza. Hamas a eliberat, înainte de acest armistițiu, doar patru ostatici.

Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas în masacrul din 7 octombrie.

„Totul se află așa într-o mare bulă de incertitudine”

Dana Vereanu mărturisește că cea mai apăsătoare este încertitudinea acestor zile, deoarece informațiile din media vin pe surse, fără să existe date clare cu privire la armistițiul încheiat și la soarta ostaticilor.

Dincolo de  contextul acestor zile,  întreaga societate israeliană își dorește să fie continuată intervenția armatei israeliene până când Hamasul va dispărea complet și nu își va mai putea exercita puterea și teroarea.

Tocmai de aceea, marea temere a Danei, dar și a altor cetățeni israelieni, este aceea că aceste patru zile de încetare a focului vor deschide „Cutia Pandorei”, iar lumea occidentală va pune presiune asupra Israelului să oprească atacurile împotriva grupării teroriste din Gaza.

„Cred că este un război psihologic al Hamasului. Se joacă pur și simplu cu nervii noștri, mai ales cu nervii familiilor ostaticilor, nu pot să-mi închipui ce este în inima lor. Oricum, aici s-a spus că nu se vor da numele celor eliberați până în momentul în care aceștia nu sunt pe partea israeliană. Chiar dacă Hamasul îi va anunța pe oficialii israelieni cine sunt ostaticii eliberați, oficialii israelieni nu transmit nici măcar familiilor acest lucru, pentru a nu da speranțe false. Preferă ca întâi să-i vadă bine și sănătoși.

Totul se află așa într-o mare bulă de incertitudine. Nu știm deloc la ce să ne așteptăm. Populația israeliană are multe păreri în legătură cu acest armistițiu temporar. Sperăm să fie temporar, pentru că întrega societate israeliană își dorește să fie continuată această intervenție, până când Hamasul va dispărea.

Sinceră să fiu, mie îmi este teamă că – după ce va fi un armistițiu, chiar și temporar, și vor fi eliberați o parte din ostatici – lumea occidentală va face o mare presiune asupra Israelului să oprească, să facă o încetare a focului pe care Israelul, în opinia mea de cătățean, nu și-o poate permite. În speranța că 50 de copii și femei vor fi eliberați, mai rămân acolo 190 de oameni. Pe ei nu-i vrem înapoi?”, a mărturisit românca.

„Hamas are nevoie de zilele acestea ca să se regrupeze, nu că vor ei să-i elibereze pe săracii civili din Gaza”

Dana Vereanu recunoaște că tot acest conflict este mai lung decât a estimat la început. Aceasta mărturisește că Israelul pune mare preț pe viață, ceea ce face și mai greu războiul, punctând că este aproape paradoxal să te lupți cu teroriștii care nu au nimic de pierdut și pentru care viața și oamenii nu contează.

Interlocutoarea Gândul susține că, în toată această mare de incertutudine, de temeri, de durere – singura rază de lumină este solidaritate israelienilor, pe zi ce trece mai impresionantă și mai unită în momente greu de imaginat și de suportat.

„Totul este un război psihologic! Hamas are nevoie de zilele acestea ca să se regrupeze, nu că vor ei să-i elibereze pe săracii civili din Gaza. Este o foarte mare incertitudine și o dezamăgire mare în populație că durează așa de mult să reușim să aducem înapoi ostaticii. Pe de altă parte, toată lumea vorbește despre actele de eroism pe care le fac soldații și armata și sunt foarte mulți soldați care, din păcate, și-au pierdut viața.

Cred că dincolo de sentimentul de frică, acum este o durere foarte mare pentru populația israeliană, deoarece nu știm câți dintre ostatici mai sunt în viață, printre ei fiind și oameni bolnavi care au nevoie de medicamente. Toată lumea vorbește cum o să fie după, dar când este acest după nimeni nu știe. Se pare că o să fie totul mult mai lung decât s-a crezut, sunt lupte grele. Israelul pune mare preț pe viață, iar Hamastul este exact pe dos. Este foarte greu să te lupți cu cei care nu au nimic de pierdut.

Singura rază de lumină este solidaritatea israelienilor. Este incredibil! Eu vreau să mă voluntariez, să lucrez în agricultură, pentru că majoritatea celor care lucrau în acest sector, pe câmpuri erau muncitori străini, iar cei mai mulți au plecat. Toată agricultura are aprobleme și ni s-a cerut ajutorul. Foarte mulți israelieni se voluntariază. Sun peste tot și mi se spune «mulțumim, dar deja sunt mulți prea mulți care s-au oferit.» Este incredibilă solidaritatea asta! Israelul știe să se unească în momentele grele!”, a conchis Dana Vereanu, româncă din Israel.

Națiunile Unite salută acordul dintre Israel și grupul Hamas

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat acordul dintre Israel și grupul islamist Hamas, cerând însă acțiuni suplimentare pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, în timp ce în Cisiordania au fost raportate incidente militare soldate cu cel puțin șase morți.

„Națiunile Unite vor mobiliza toate capacitățile pentru a susține implementarea acordului și pentru maximizarea impactului pozitiv asupra situației umanitare din Fâșia Gaza. Rămân multe de făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al sediului ONU din Geneva, citat de cotidianul Le Monde.

Administrația de la Ankara a exprimat speranța că acordul dintre Israel și Hamas, care prevede eliberarea a cel puțin 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de militanți palestinieni aflați în detenție în Israel, va contribui la ”încheierea totală a confruntărilor militare.”

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va relua operațiunile militare cu toată forța după armistițiul temporar.

”Decizia este dificilă, este dureroasă, dar este corectă. Dar nu ne vom opri după armistițiu. Suntem în război, iar războiul va continua până la atingerea obiectivelor: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea că nu va mai exista nicio amenințare din Fâșia Gaza”, a afirmat premierul israelian.

Ce prevede ACORDUL care va fi implementat vineri:

  • intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
  • eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
  • niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
  • niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
  • libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
  • „forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.
  • Acordul prevede și un armistițiu de cel puțin patru zile, precum și accesul Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?