EXCLUSIV | L-am găsit pe românul care a spart serverele NASA în 2010. Din ce trăiește acum? „Câștig pe o lucrare și 20.000 de euro”

EXCLUSIV | L-am găsit pe românul care a spart serverele NASA în 2010. Din ce trăiește acum? Câștig pe o lucrare și 20.000 de euro
Publicat: 01/10/2023, 08:00

În 2010, clujeanul Robert Butyka, alias Iceman, figura pe lista celor mai căutați hackeri din lume. Avea 24 de ani când a spart serverele NASA, lăsând în urmă o pagubă de 500.000 de euro. Spera că cei de la NASA vor fi impresionați de abilitățile sale și îl vor angaja. Nu a reușit să lucreze la NASA, a ajuns însă după gratii. Acum, lucrează ca IT-ist pentru firme străine. Știe ce poate, așa că ține la preț când vine vorba să accepte o colaborare. Un proiect bun îi poate aduce și 20.000 de euro.

Încă din adolescență, perioadă în care a și fost poreclit Iceman, Robert Butyka era fascinat de pirateria informatică, dar nu s-a omorât niciodată cu școala, având doar 10 clase. La 24 de ani, s-a simțit suficient de pregătit să dea marea lovitură. După ce a inspectat terenul și a trecut în revistă marile corporații și instituții guvernamentale, și-a ales ca țintă Agenția Spațială Americană, NASA. Românul a reușit să spargă 25 de servere, le-a blocat mailurile și a dat peste cap mai mulți sateliți meteorologici, pagubă care s-a ridicat la 500.000 de euro.

Nu a făcut-o ca pe o distracție, ci în ideea că cei de la NASA îi vor aprecia performanța și îl vor căuta pentru a-i propune să lucreze pentru ei. Le-a lăsat americanilor un mesaj despre vulnerabilitățile din sistem, la care și-a atașat și CV-ul.

”Mi-am lăsat CV-ul la ei pe servere. Eu le-am scris ce vreau, nu a fost nimic de ascuns. Am lăsat CV-ul chiar pe serverul principal, ca să-l vadă direct”, ne-a povestit Robert Butyka.

Nu s-a gândit atunci nicio secundă că acțiunea sa îl va băga în bucluc. După o copilărie cu multe lipsuri și probleme financiare care au apărut odată cu viața de adult, Robert spera că o colaborare cu NASA ar fi oportunitatea de a scăpa de toate neajunsurile de până atunci. Din păcate, socoteala lui nu s-a potrivit deloc cu cea a reprezentanților NASA, ba dimpotrivă.

”Până la urmă, mi-am făcut reclamă”

Hackerul clujean a fost dat în urmărire de FBI, dar a trecut ceva timp până când autoritățile au reușit identificarea lui, mai exact un an. Când, într-o dimineață, s-a trezit cu polițiștii la ușă, Robert nu înțelegea ce se întâmplă, cu atât mai puțin părinții lui, care habar nu aveau de preocupările fiului lor.

”Nu știam ce se întâmplă, nu mă așteptam să fiu arestat, pentru că nu le făcusem nimic. Ai mei m-au întrebat ce am făcut. Ei nu se pricepeau și nu și-au dat seama ce făceam eu. Eram foarte speriat. Eram așa panicat, încât nici nu mai țin minte detalii exacte despre cum am ajuns în arest. Efectiv, mi s-a blocat memoria. M-au arestat, am stat două luni după gratii. Până la urmă, mi-am făcut reclamă, că reclamă negativă nu există”, spune astăzi Robert despre ce s-a întâmplat în urmă cu 13 ani, când a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

La un an de când dăduse peste cap serverele NASA, Robert s-a trezit cu polițiștii la ușă, care l-au și arestat sursă foto: Facebook

În 2018, Robert a dat din nou de bucluc, doar că de data asta nu a mai scăpat așa ieftin, el fiind acuzat că a furat datele de pe card ale unei procuroare. Deși acesta a susținut că este vorba despre o înscenare pusă la cale de niște hackeri americani, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Cluj la 4 ani de închisoare cu executare. Astăzi, Iceman pare că și-a învățat lecțiile și își vede de proiectele sale în IT, care prosperă.

A fost ofertat să lucreze pentru Guvern, dar a refuzat

Isprava cu serverele NASA lui i-a atras o mulțime de simpatizanți, dornici să le vândă ponturi despre secretele IT-ului. Deși nu a reușit să-și împlinească visul de a se angaja la NASA, în schimb, peste câțiva ani, a fost la un pas de a lucra pentru Guvernul României. Robert spune că, la acea vreme, a fost contactat de un nume important din Guvern, care i-a propus o colaborare, dar a refuzat oferta, pentru că primise și altele, mult mai bune.

”Cu statul nu se lucrează decât dacă ai nevoie de lucrări, plătește puțin”, și-a justificat Robert declinarea ofertei primite. Spune că nu îi place să fie nici corporatist, de aceea astăzi colaborează cu diferite companii străine ca freelancer, pe partea de testare a sistemelor de securitate.

Foarte rar se întâmplă să colaboreze cu o companie din România, iar motivul ar fi acela că pretențiile sale financiare nu sunt deloc mici.

”La mine totul pleacă de la 4.000 de euro în sus”

Robert își cunoaște potențialul, așa că ține la preț atunci când este contactat pentru un nou proiect.

”Am fost angajat și m-aș fi angajat din nou dacă nu îmi mergea pe cont propriu. Acum lucrez pentru Grecia. Am și prețuri foarte mari pentru România, lucrez scump. Să fac un site, de exemplu, îmi ia două ore. La mine totul pleacă de la 4.000 de euro în sus. Când le zic 4.000 de euro, își pun mâinile în cap”, ne-a mai spus Robert.

Deși veniturile ca freelancer nu sunt constante, nu se plânge.

”Câteodată îmi iau pe o lucrare și 20.000 de euro, dar după aceea se poate întâmpla ca patru luni să nu mai am lucrări”, ne-a mai spus el.

Cât despre viața privată, Iceman nu se gândește să-și întemeieze o familie.

”Nu vreau să mă căsătoresc, nu am nevoie de stresuri”, este argumentul lui Robert.

Sursă foto: Facebook

CITEȘTE ȘI:

Celebrul hacker Mihai Ionuț Păunescu, alias “Virus”, a fost condamnat la 3 ani de închisoare în SUA. Ce despăgubiri este obligat să plătească

Hackerii chinezi au SPART 60.000 de e-mailuri ale Departamentului de Stat al SUA / Contul unui inginer de la Microsoft, atacat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×