Celebrul hacker Mihai Ionuț Păunescu, alias “Virus”, a fost condamnat la 3 ani de închisoare în SUA. Ce despăgubiri este obligat să plătească

Celebrul hacker Mihai Ionuț Păunescu, alias “Virus”, a fost condamnat la 3 ani de închisoare în SUA. Ce despăgubiri este obligat să plătească
Foto: Envato Elements
Publicat: 13/06/2023, 18:34

Mihai Ionuț Păunescu, alias “Virus”, a fost condamnat la trei ani de închisoare în Statele Unite. Românul este printre cei mai periculoși hackeri din lume. El a gestionat un serviciu care le-a permis hackerilor să infecteze aproximativ 1 milion de calculatoare cu virusul Gozi. Cel supranumit „Virus”, și-a recunoscut faptele.

„Mihai Ionuț Păunescu, alias Virus, în vârstă de 39 de ani, din București, România, a fost condamnat astăzi de un tribunal federal din Manhattan la trei ani de închisoare pentru conspirație în vederea comiterii de intruziuni informatice în legătură cu gestionarea unui serviciu de «găzduire blindată» care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, troianul Zeus, troianul SpyEye și malware-ul BlackEnergy, toate acestea fiind concepute pentru a fura informații financiare confidențiale.

De asemenea, Păunescu a permis și alte infracțiuni cibernetice, cum ar fi inițierea și executarea de atacuri distribuite de negare a serviciului (DDoS) și transmiterea de spam”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiție din SUA.

Mihai Ionuț Păunescu a pledat anterior vinovat în fața judecătorului american Valerie Figueredo, la 24 februarie. El a fost condamnat, luni, de judecătorul districtual Lorna G. Schofield.

Acuzațiile procurorului din SUA

„Păunescu a gestionat un serviciu de găzduire «blindat» care a permis infractorilor cibernetici din întreaga lume să răspândească programe malware care au furat informații financiare confidențiale, au blocat site-uri web și au provocat alte daune.

Permițându-le infractorilor cibernetici să achiziționeze infrastructura online pentru activitatea lor ilegală fără a-și dezvălui adevărata identitate, serviciul de găzduire «bulletproof» al lui Păunescu i-a protejat pe clienții săi criminali atât de forțele de ordine, cât și de profesioniștii în domeniul securității cibernetice, îmbogățindu-se în același timp pe el însuși.

Păunescu riscă acum închisoare și va trebui să renunțe la câștigurile obținute în mod ilicit”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York.

La pronunțarea sentinței de luni, judecătorul Schofield a declarat că Păunescu a facilitat distribuirea „unora dintre cele mai grave programe malware care circulau la acea vreme” și „a făcut bani considerabili din acest lucru”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanța a hotărât să i se confiște lui Păunescu 3,51 milioane de dolari și să plătească despăgubiri în valoare de 18.945 de dolari.

Virusul Gozi a atacat și NASA

După cum se susține în documentele judiciare și în declarațiile făcute în instanță, virusul Gozi este un cod informatic malițios sau „malware” care a furat informații personale despre conturile bancare, inclusiv nume de utilizator și parole, de la utilizatorii calculatoarelor afectate.

Virusul Gozi a infectat peste un milion de computere victime din întreaga lume, printre care cel puțin 40.000 de computere din Statele Unite, inclusiv computere aparținând Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA), precum și computere din Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia, Turcia și din alte țări.

Virusul Gozi a provocat pierderi de zeci de milioane de dolari persoanelor fizice, întreprinderilor și entităților guvernamentale ale căror calculatoare au fost infectate, se mai precizează în comunicat.

Cine este Mihai Ionuț Păunescu

Păunescu, alias „Virus”, a fost acuzat pentru prima oară în 2013 că a preluat controlul asupra unor servere și adrese IP pe care le-a pus la dispoziția unor infractori care acționau pe Internet.

Începând din 2011 până în noiembrie 2012, Mihai Ionuț Păunescu a conspirat pentru accesarea în mod neautorizat a unor calculatoare protejate, în scopul obținerii de avantaje financiare, afirmau procurorii. În plus, românul ar fi accesat 19 computere ale NASA, provocând daune de 19.000 de dolari.

Americanii au cerut extrădarea și au obținut-o. Dar Virus a reușit să dispară ulterior.

La aceași dată, un complice al românului – Deniss Calovskis, expert în programare informatică – a fost arestat în Letonia. Presupusul creier al proiectului, rusul Nikita Kuzmin, este în detenție în SUA.

Cum funcționa „Gozi”

Virusul era trimis pe mail. Când fișierul era deschis, se „infiltra” în PC-uri și asigura accesul hackerilor la toate datele confidențiale. Hackerii făceau inclusiv transferuri frauduloase și pagubele produse de ei sunt de zeci de milioane de dolari. Mihai Ionuț Păunescu a fost arestat în Columbia în 2021 și extrădat ulterior în Stalele Unite.

CITEȘTE ȘI: 

Hackerul român „Virus”, acuzat că a răspândit viruși în computerele NASA, își așteaptă extrădarea în SUA

Hacker român căutat de opt ani de americani, capturat în Columbia. Bărbatul ar fi virusat inclusiv calculatoarele NASA

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului