EXCLUSIV| Lumea în „zodia” războaielor. General (r): „Să avem lecții învățate din Ucraina și Israel. Nu doar dronele reprezintă viitorul”

EXCLUSIV| Lumea în zodia războaielor. General (r): Să avem lecții învățate din Ucraina și Israel. Nu doar dronele reprezintă viitorul
Publicat: 11/10/2023, 09:30

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, susține că gruparea Hamas lovește prin acțiuni teroriste, dar mai ales lovește asimetric. Interlocutorul Gândul punctează că ceea ce va urma va fi o acțiune de tip combat a Israelului, o administrare militară, despre care susține că este absolut necesară pentru eliminarea bazelor de atac terorist.

  • Reamintim că am intrat în cea de-a 594 zi de când Rusia a invadat Ucraina. Marți, 10 octombrie 2023, a fost și ziua în care președintele Volodimir Zelenski a vizitat pentru prima dată Ucraina.
  • Sâmbătă dimineață, gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza asupra Israelului, într-un atac fără precedent.
  • Armata israeliană a ordonat luni un „asediu total” asupra Fâşiei Gaza controlată de Hamas, în cea de-a treia zi a ofensivei masive declanşate de mişcarea islamistă, comparată de Israel cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

„Israelul este în stare de război și a mobilizat o bună parte din rezerviștii din rezerva operațională”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că, ținând cont de actualul context, trebuie să devenim mai puternici în reacția psihologică față de război și în același timp să avem lecții învățate și din Ucraina și din Israel.

Fostul reprezentantul al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a tras un semnal de alarmă și în privința problemelor complexe, dar nerezolvate la nivelul rezervei armatei României.

„Hamasul lovește prin surprindere – deși aici sunt niște semne de întrebare cât s-a cunoscut – cert este că lovește asimetric, lovește prin acțiuni teroriste, prin salve multiple de proiectile reactive. Cert este că modul în care a lovit Hamasul îndreptățește Israelul să reacționeze.

Israelul este în stare de război și a mobilizat o bună parte din rezerviștii din rezerva operațională, rezerva de război. Începe o operațiune de tip combat, o operație întrunită, pentru a intra și administra Fâșia Gaza. 

Sigur, o administrare militară care, probabil, va fi temporară, dar este absolut necesară pentru eliminarea bazelor de atac terorist ale palestinienilor din Hamas, din interiorul Fâșiei Gaza. Este fără precedent dimensiunea, dar atacuri fără să se infiltreze masiv pe teritoriul Iasraelului au fost. Deci, există o repetabilitate. Am spune, nimic nou sub soare. Amploarea a fost mai surprinzătoare.”

„Știm prea bine și de implicarea Arabiei Saudite într-un proces de pace în zona Israelului”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că vom avea o etapă mai scurtă de operație militară de tip combat, dar o perioadă mult mai îndelungată de situație post-conflictuală, pentru că acțiunile teroriste ale Hamas vor continua.

Interlocutorul Gânsul precizează că, odată cu prezența și administrarea militară a Israelului în Fășia Gaza, infrastructura de acțiune a Hamasului va fi diminuată considerabil, dar ea va fi anihilată în totalitate.

Analistul militar a vorbit și despre motivele pentru care Hamas a atacat Israelul în această perioadă.

„Motivele pot să fie multe. În primul rând, Hamasul este destul de izolat, el câștigă alegerile în 2006, de atunci nu au mai fost alegeri. Relațiile cu autoritatea palestiniană nu sunt cele mai bune. Deci, printr-o asemenea acțiune se individualizează ei ca și vârf de lance împotriva statului Israel.

Pe de altă parte, știm prea bine și de implicarea Arabiei Saudite într-un proces de pace în zona Israelului. În felul acesta, procesul de pace devine mult mai complicat, mult mai complex, mult mai departe ca orizont de timp și ca obiective ale diplomației.

Deci, sunt motive care pot să argumenteze ceea ce s-a întâmplat cu acest atac, el nu trebuie să ne ia prin surprindere. Acțiunile teroriste, pregătirea pentru lovirea simetrică a Israelului sunt o contantă a Hamasului din Fâșia Gaza.”

Războaiele nu se duc fără rezervă, asta ne-o demonstrează și războiul din Ucraina și cel din Israel”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a vorbit și despre similitudinile dintre războiul din Ucraina și cel din Israel, precizând însă că scopurile sunt diferite.

În acest context – într-o lume ce pare că se îndreaptă tot mai mult spre zodia războaielor, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a vorbit și despre problematica pregătirii rezervei, punctând că sunt problemele complexe și nerezolvate la nivelul rezervei armatei României.

„Dacă vorbim de o lume a războaielor, lume a unui război în Europa și o lume a unui război în apropierea Europei sunt destule similitudini. Scopurile sunt însă diferite. Din păcate, trebuie să coabităm cu războiul, trebuie să devenim mai puternici în reacția psihologică față de război și în același timp să avem lecții învățate și din Ucraina și din Israel.

Vă dau un exemplu, problematica pregătirii rezervei, pentru că aici sunt problemele extrem de  complexe și nerezolvate la nivelul rezervei Armatei României. Trebuie ca legea de pregătire a populației pentru apărare să ajungă în Parlament, să reconstruim rezerva, pentru că războaiele nu se duc fără rezervă, asta ne-o demonstrează și războiul din Ucraina și cel din Israel.

Revin asupra subiectului, refacerea rezervei Armatei României să se facă pe baza principiului voluntariatului. Aplicarea cu mai mult succes a legii rezervistului voluntar, introducerea serviciului voluntar soldat în termen, pregătirea rezervei operaționale a celor care au făcut stagiul militar până în 2017, prin convocări cu o anumită periodicitate. Am vorbit de pregătirea populației, dar sunt și măsuri de pregătire a economiei și a teritoriul pentru apărare care trebuie aplicate în același timp.”

„Viitorul îl reprezintă nu numai dronele, ci și tancurile, mașinile de luptă ale infanteriei și sistemele de artilerie”

În ceea ce privește folosirea tot mai des a dronelor, Generalul (r) Virgil Bălăceanu a recunoscut că ele reprezintă un element important în cadrul războaielor de astăzi, dar, ele nu reprezintă în totalitate viitorul.

„Dronele sunt un element multiplicator, sunt extrem de importante, dar războiul – ne refeream și  la războiul din Ucraina – este un război clasic, de tip mecanizat. Deci, viitorul îl reprezintă nu numai dronele, cât și tancurile, mașinile de luptă ale infanteriei și sistemele de artilerie, dar și alte echipamente militare”, a conchis interlocutorul Gândul.

Președintele Ucrainei a comparat Hamas cu Rusia: „E același rău”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între Rusia și Hamas. „E același rău”, a spus el. Diplomația rusă a transmis că „va lucra” cu statele arabe pentru a opri vărsarea de sânge. Miniștrii de Externe ai UE vor discuta marți despre războiul din Israel.

„E același rău, iar singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina”, a declarat Zelenski, într-un discurs video difuzat la o adunare parlamentară NATO de la Copenhaga.

„Unitatea noastră trebuie și poate opri răul. Să-i lăsăm pe toți cei care sponsorizează teroarea să simtă puterea mâniei noastre. Și lăsați-i pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a se apăra împotriva terorii să simtă puterea solidarității noastre”, a completat președintele Ucrainei.

CITIȚI ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii