EXCLUSIV | Marian Artimon, lider sindicat Metrorex: „Ne mor colegii pe capete din cauza condițiilor din subteran. O colegă a pierit la doar 49 de ani”

EXCLUSIV | Marian Artimon, lider sindicat Metrorex: „Ne mor colegii pe capete din cauza condițiilor din subteran. O colegă a pierit la doar 49 de ani”
Publicat: 13/11/2023, 08:00

Sindicaliștii de la Metrorex vor ieși luni în stradă, în Piața Victoriei, unde vor protesta în fața Guvernului față de prevederile Legii 296 / 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie și care i-ar afecta foarte mult pe angajații de la metrou. Liderul de sindicat Metrorex, Marian Artimon, susține că noua lege taie foarte mult din veniturile angajaților, asta în condițiile în care, potrivit sindicalistului, munca în subteran este foarte grea. „Ne mor colegii pe capete”, susține Marian Artimon.

„Din cauza condițiilor grele din subteran, majoritatea colegilor au probleme cardio-respiratorii, mai ales din cauza proastei ventilații. Sunt probleme de sănătate și din cauza iluminatului artificial, nu există lumină naturală. Sunt probleme mari cu oasele, din cauza faptului că zidurile produc radiații. Sunt și câmpuri electromagnetice. Undeva la 70% dintre colegi au probleme cardio-vasculare și de respirație”, a declarat, pentru Gândul, Marian Artimon, lider al sindicatului de la Metrorex.

Sindicalistul Metrorex mai spune că o angajată de la metrou a murit, zilele trecute, la doar 49 de ani.

„Marți avem un congres, și am făcut o listă, cu câți colegi ne-au murit în ultimii patru ani. Ne mor colegii pe capete. Doar la secția electromecanică – o secție care se ocupă de ventilație, pompe, scări rulante din subteran – ne-au murit 12 colegi în activitate, în patru ani. Săptămâna trecută ne-a murit o colegă de 49 de ani. Există o vorbă la metrou: dacă la 43 de ani ai scăpat, ai șanse să prinzi pensia. Noi suntem ca într-un cuptor cu microunde în subteran”, a mai spus Marian Artimon.

Posibilă grevă generală la metrou

Sindicaliștii de la metrou protestează luni, 13 noiembrie, de la ora 15.00, în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de prevederile Legii 296 / 2023, intrată în vigoare la 1 noiembrie.

Revendicările angajaților Metrorex:

  • Exceptarea angajaților Metrorex de la prevederile Legii 296 /2023;
  • Cer să li se acorde în continuare bonuri de masă;
  • Să nu se taie bonificațiile și primele;
  • Să nu se taie sporurile;

Sindicaliștii spun că nu exclud o grevă generală la metrou.

Marian Artimon, sindicalist Metrorex: „Nu se mai acordă bonuri de masă pentru angajați”

Potrivit reprezentantului USLM (Sindicatul Liber din Metrou), noua lege îi lasă pe angajații de la metrou fără anumite prime, dar și fără bonuri de masă.

„Legea nu mai permite anumite beneficii. Săptămâna viitoare sărbătorim 44 de ani de metrou, iar în Contractul Colectiv de Muncă era prevăzută o primă, iar acum, cu această lege, nu se mai dă. Există prevăzute tichete de masă pentru salariați, care, la fel, acum nu se mai dau. Nu se mai acordă niciun fel de bonus, nu se mai acordă nimic”, a declarat Marian Artimon.

„Angajații de la metrou au pierdut deja 3.000 de lei din venituri”

Potrivit sindicalistului, noua lege stipulează faptul că nu se mai pot acorda bonificații pentru angajații companiilor de stat care au datorii către furnizori, cum este și cazul Metrorex.

„Dacă ai plăți restante față de furnizori, nu ți se mai acordă niciun drept, ceea ce încalcă Contractul Colectiv de Muncă, pentru că nu este vina salariatului pentru aceste probleme. Deci, cu o mână ne-au dat, iar cu trei mâini ne-a luat. Angajații au pierdut deja 3.000 de lei”, mai spune Marian Artimon.

Salariul mediu net la metrou, 7.400 de lei de la 1 noiembrie

Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, declara recent pentru Gândul că salariul mediu net la metrou urma să fie de 7.400 de lei, de la 1 noiembrie. Practic, după zeci de negocieri cu sindicaliștii, conducerea Metrorex a acordat o creștere a veniturilor de 13% pentru angajații de la metrou.

Doar că aceste venituri sunt compuse din salariul de bază și sporuri – bonificații ce se pot pierde acum, cu noua „lege a austerității”.

Ultima grevă generală la Metrorex a avut loc în martie 2021 și a creat un scandal imens, care a condus la excluderea lui Ion Rădoi din cadrul Sindicatului Metrorex.

În martie 2021, angajații Metrorex au protestat pe șine | Foto: MEDIAFAX FOTO

Protestul din martie 2021, din plină pandemie, a fost considerat ilegal, mai ales că a creat un haos general în București.

Foto: Mediafax

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Noile metrouri produse în Brazilia pentru Metrorex nu vor intra în circulație în 2023. „În cel mai fericit caz, facem testele”

EXCLUSIV | Numai în 2023, au fost două sinucideri și șapte căderi accidentale la metrou. Ce se întâmplă cu mecanicii care trec prin această experiență

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto