EXCLUSIV | Nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, trimis în judecată pentru fapte de corupție chiar înainte de Crăciun. DNA: ”Știa că banii ar fi provenit din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală”

Publicat: 18/01/2023, 07:00

Andrei Iliescu, nepotul vitreg al fostului președinte Ion Iliescu, a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție în care este implicat și Horia Palmer-Hîrtopanu, fost director în Ministerul Educaţiei, acesta fiind acuzat că a cerut și a primit mită de la administratorul unei firme.

Horia Palmer ar fi primit 340.000 de euro de la administratorul unei firme, la mijloc aflându-se un contract pentru construirea unei grădinițe. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Horia Palmer, pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată, fapte pe care le-ar fi comis când era director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare şi Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației.

În acest dosar apare și numele lui Andrei Iliescu, nimeni altul decât nepotul vitreg al fostului președinte al României și, din informațiile obținute în exclusivitate de Gândul, acesta a fost trimis în judecată, chiar înainte de Crăciun, pentru ”tăinuire în formă continuată”.

Andrei Iliescu, nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, trimis în judecată pentru ”tăinuire”

Filiera prin care erau ”spălate” sumele de bani

În urma cercetărilor efectuate, procurorii DNA au stabilit că – în perioada 2017-2020 – fostul director Horia Palmer ar fi intrat în contact cu administratorul unei firme care voia să obțină contracte legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

Numai că, pentru a-i facilita obținerea contractelor, fostul director din Ministerul Educației i-ar fi cerut administratorului firmei respective – și ar fi primit, au descoperit procurorii DNA – 340.000 de euro şi 18.749 de lei.

În același timp, la casa lui Horia Palmer aflată într-o localitate din aproprierea Capitalei, s-ar fi efectuat – tot ”sub formă de mită”, potrivit anchetatorilor – și ”lucrări de forare a unui puţ şi de construire a instalaţiei de alimentare cu apă”. Procurorii DNA au ”descifrat” și filiera prin care banii erau ”spălați” de Horia Palmer, acesta efectuând operațiuni bancare care aveau rolul de a masca mita.

În intervalul 2016-aprilie 2021, inculpatul (n.red. – Horia Palmer) ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 228.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (imobile şi autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate (printre care şi inculpata cercetată în prezenta cauză sub control judiciar – n.red. – Iuliana Petronela Domnica)”, a transmis DNA prin intermediul unui comunicat.

Nepotul vitreg al lui Ion Iliescu păstra banii ”spălați” de Palmer

Toate aceste operațiuni ar fi fost făcute pentru a ascunde şi disimula ”originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum şi a titularului dreptului de proprietate asupra acestora”.

Horia Palmer a fost arestat preventiv în 15 septembrie 2022, printr-o decizia a judecătorilor de la Tribunalul Brașov.

În 19 decembrie 2022, procurorii au trimis dosarul în judecată la Tribunalul Ilfov și au cerut menținerea în arest a lui Horia Palmer. Două zile mai târziu, instanța a dispus ca fostul director din Ministerul Educației să rămână în arest și după trimiterea în judecată. Horia Palmer a încercat să schimbe decizia de arestare preventivă la Curtea de Apel București, care însă, pe 3 ianuarie, i-a respins contestația.

Crișan Iliescu, fratele lui Ion Iliescu, a locuit pe o stradă din București unde stă și fiul său, nepotul fostului președinte al României. În această casă au fost ascunși o parte din banii ”spălați” de Horia Palmer și, așa cum au precizat anchetatorii, Andrei Iliescu știa că banii provin din infracțiuni.

O parte din banii ”spălați” de Horia Palmer ar fi fost ascunși în casa lui Andrei Iliescu, nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, au stabilit procurorii DNA

În perioada ianuarie – septembrie 2022, au mai stabilit procurorii DNA, Andrei Iliescu – nepotul vitreg al lui Ion Iliescu – ”ar fi primit, spre păstrare, de la Palmer-Hîrtopanu Horia, sumele de 52.700 lei şi 15.305 euro ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare”.

Anchetatorii au mai precizat că Andrei Iliescu știa că sumele de bani ”ar fi provenit din săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală, cel mai probabil de corupţie”.

Casa unde Andrei Iliescu – așa cum au stabilit procurorii DNA – ar fi ascuns o parte din banii ”spălați” de Horia Palmer, ex-director în Ministerul Educației

O relație ”rece” între Andrei Iliescu și Ion Iliescu

Andrei Iliescu a recunoscut, cu mai mult timp în urmă, că între familia sa și Ion Iliescu a fost o relație ”rece”, spunând chiar că – atunci când Ion Iliescu a deținut funcția de președinte – fratele său vitreg, Crișan (care a decedat în 2005), a încercat să îl contacteze, însă nu a reușit. Explicația? Fostul președinte al României i-ar fi spus fratelui său că ”nu are timp să îl vadă”.

Chiar dacă ar fi dorit să își viziteze unchiul de mai multe ori, Andrei Iliescu a specificat, într-un interviu, că în 20 de ani l-a văzut pe acesta doar de câteva ori. Întâlnirile au avut loc la sediul partidului, iar Ion Iliescu era, de fiecare dată, foarte ocupat.

”Tata l-a sunat de câteva ori cu dorința de a-l vizita, dar unchiul i-a zis că nu are timp de el. Cât ai fi de președinte, nu îți faci timp cinci minute să vorbești cu fratele tău? Nu mi se pare tocmai normal… (…) Tatăl meu este frate vitreg cu el (n.red. – Ion Iliescu). Bunicul s-a recăsătorit cu o tânără ilegalistă, Maria (bunica mea). Din aceasta căsătorie au rezultat doi copii: Crișan (tata) și Mihai. Din prima căsătorie, bunicul mai avea deja alți doi băieți: Ion și Eugen”, dezvăluia Andrei Iliescu, într-un interviu pentru libertatea.ro.


Citește și:

EXCLUSIV | Cunoscutul producător de filme pentru adulți intervine în scandalul ”Frații Tate”:  ”Nu poți câștiga atât de mulți bani din videochat. Fetele care acuză sechestrări știau că nu vor asculta Ceaikovski și nu vor admira colecția de timbre a fraților excentrici și bogați”

Alexei Navalnîi, despre sistemul penitenciar rusesc ”controlat de perverși”: ”Un nebun a fost plasat în celula de vizavi. Țipă 14 ore ziua și 3 ore noaptea, privarea de somn este o tortură eficientă”

Acuzații de ”fentă financiară” la USR. Filiera prin care banii de la partid ajung la Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene

EXCLUSIV | Dosar penal la DGASPC Sector 2, după o licitație pentru servicii de pază. Război între directorul general Florin Ștefan Vasile și primarul USR Radu ”Habarnam” Mihaiu: ”L-am informat că licitația trebuia anulată, mă suspendase” / ”Înseamnă că recunoaște o infracțiune”

EXCLUSIV | Fiul defunctului magnat Dan Adamescu continuă înstrăinarea fabuloasei moșteniri, deși există sechestru pe acțiuni. Cine ar putea cumpăra, la preț minim, Unirea Shopping Center Brașov și de ce ”tace” DNA?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani