EXCLUSIV | O româncă viceprimar în Viena, revoltată de opoziția Austriei la Schengen: ”Este regretabil!”. Cum susține România primarul capitalei austriece

EXCLUSIV | O româncă viceprimar în Viena, revoltată de opoziția Austriei la Schengen: ”Este regretabil!”. Cum susține România primarul capitalei austriece
Sursa foto: Facebook - Ramona Miletic
Publicat: 29/12/2022, 08:00

Ramona Miletic – româncă stabilită de 11 ani în Austria, aleasă consilier local și ulterior viceprimar într-un district al Vienei – este unul dintre membrii diasporei invitați de primarul capitalei austriece, Michael Ludwig, pentru a-și exprima oficial susținerea pentru aderarea la spațiul Schengen. Într-un scurt interviu pentru Gândul, românca își exprimă regretul față de decizia politică a Austriei, țară în care locuiește și unde reprezintă administrativ o comunitate locală, dar și speranța că, în primăvara anului 2023, la reluarea discuțiilor cu oficialii de la București, votul va aduce România alături de celelalte state Schengen.

După opoziția Austriei la intrarea în Schengen, oficiali austrieci, precum primarul general al Vienei, au invitat la întrevederi români stabiliți în acest stat și au exprimat aprecierea și susținerea pentru România, a spus Ramona Miletic, pentru Gândul.

Sunt încântată că, în urma discuțiilor pe plan intern, domnul primar general Michael Ludwig ne-a invitat pe noi la Primăria generală, în calitate de comunitate românească, pentru un schimb pe tema aderării României la spațiul Schengen.

Așa cum s-a spus peste tot în presă, România și Bulgaria sunt considerate țări sigure de către Comisia Europeană. Cu atât mai mult găsesc mai regretabil că Guvernul austriac s-a pronunțat împotriva aderării la Schengen a acestor țări”, a declarat, pentru Gândul, Ramona Miletic, româncă stabilită de 11 ani în Austria și membră, de peste nouă ani, a SPÖ, Partidul Social Democrat din această țară.

Viceprimarul Ramona Miletic și-a exprimat speranța că la următoarea rundă de negocieri, stabilită pentru primăvara anului 2023, va fi inversată decizia Austriei  de a se opune aderării României la Schengen.

Eu sper din tot sufletul că la primăvară se va reevalua această decizie. Nu îmi pot da cu părerea, pentru că este la un alt nivel politic, dar sper că, în urma discuțiilor, o să se reevalueze această decizie în favoarea României”, a spus Ramona Miletic.

Din 2019, Ramona Miletic este consilier local, iar la finalul anului 2020 a fost aleasă viceprimar al districtului vienez – echivalentul sectoarelor din București – Simmering, sectorul cu numărul 11, care are cu o populație de aproape 100.000 de locuitori.

Primarul Vienei susține aderarea României la Schengen

În Viena locuiesc aproximativ 45.000 de români, conform datelor autorității locale, iar aceștia și-au exprimat nemulțumirea că țara lor natală nu a intrat în spațiul Schengen.

Mie nu mi s-a solicitat personal sprijinul în acest sens, dar în urma discuțiilor avute cu domnul primar general, dânsul și-a exprima susținerea și, în discuțiile purtate, ne-a subliniat că se va implica în continuare la celelalte niveluri și către Comisia Europeană”, a mai spus Ramona Miletic.

Mesajul transmis de primarul Michael Ludwig românilor și bulgarilor care trăiesc în Viena și sprijinul ferm de susținere a aderării la Schengen a celor două țări care, în urma opoziției Austriei, au rămas și în 2022 în afara spațiului Schengen a fost postat pe Facebook de Ramona Miletic.

„În urma întâlnirii de ieri în cadrul Primăriei din Viena, unde Dl Primar General Michael Ludwig ne-a asigurat de susținerea dânsului, a publicat astăzi o scrisoare deschisă adresată tuturor românilor din Viena și nu numai referitor la aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen;

«În Viena trăiesc în jur de 45.000 de cetățeni români și 20.000 cetățeni bulgari. În calitate de Primar al Vienei, dar și concetățean, apreciez serviciile aduse de aceștia foarte mult. Ei joacă un rol important pentru economia, cultură și în societatea noastră. De aceea, pentru mine este clar că o să lupt în continuare ca România și Bulgaria să poată depăși aceste dificultăți de a intră în spațiul Schengen», Michael Ludwig. Vă mulțumim pentru susținerea dumneavoastră”, a scris românca, pe 21 decembrie, pe pagina sa de Facebook.

În perioada sărbătorilor, viceprimarul Ramona Miletic a vizitat, în a doua zi de Crăciun, un club de pensionari, pentru a nu fi singuri de sărbători, dar spune că Revelionul îl va petrece în familie.

Cum au rămas România și Bulgaria în afara Schengen și în 2022

România și Bulgaria au rămas în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, aderării celor două țări.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete