EXCLUSIV | O unitate medicală nu și-a primit nici acum banii pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19. Casa de Asigurări de Sănătate, obligată în instanță să plătească o datorie uriașă

EXCLUSIV | O unitate medicală nu și-a primit nici acum banii pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19. Casa de Asigurări de Sănătate, obligată în instanță să plătească o datorie uriașă
Sursa: Facebook Sanatoriul de Nevroze Predeal
Publicat: 27/12/2021, 15:02

Decizie istorică a instanței într-un proces intentat statului român de către o unitate medicală, obligată să asigure servicii pacienţilor confirmați cu COVID-19. Printr-o hotărâre a Tribunalului Brașov, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate este obligat să plătească aproape trei milioane de lei, deoarece nu a achitat echipamentele necesare pentru îngrijirea bolnavilor. Asta în condițiile în care au fost alocate fonduri uriașe pentru combaterea virusului ucigaș, așa cum reiese dintr-un raport emis de Curtea de Conturi. 

Deși este o unitate de recuperare medicală, Sanatoriul de Nevroze Predeal a fost pus în 2020 pe lista cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți de infecție cu SARS-CoV-2, conform Ordinului nr. 555 din 3 aprilie 2020, emis de Ministerul Sănătății. În urma acestei decizii, conducerea sanatoriului a trimis toți pacienții acasă, deși este o unitate care se autofinanțează și care funcționează în regim hotelier.

Fără bani de la stat, așa cum primesc spitalele, în general, Sanatoriul de Nevroze Predeal a fost nevoit să plătească din fondurile proprii suma de 2.973.002,09 lei pentru achiziționarea de echipamente, în perioada 1 mai 2020 – 31 martie 2021. La finalul acestei perioade, deși legea prevede expres achitarea sumelor pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19, Casa Județeană de Asigirări de Sănătate Brașov nu s-a grăbit să își îndeplinească obligațiile.

Pentru a recupera banii și a acoperi pierderile uriașe din timpul pandemiei, Sanatoriul de Nevroze Predeal a chemat în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Braşov, în iunie 2021. În urma acestui demers, prin decizia din 28 octombrie 2021, Tribunalul Brașov a dat dreptate Sanatoriului de Nevroze Predeal.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Sanatoriul de Nevroze Predeal, în contradictoriu cu pârâta Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov, Obligă pe pârâtă să plătească reclamantei suma de 2.973.002,09 lei, reprezentând decontarea serviciilor în regim de spitalizare continuă acordate pacienţilor diagnosticaţi cu COVID 19, pentru perioada 1.05.2020 – 31.03.2021, actualizată cu rata inflaţiei şi la plata dobânzii legale penalizatoare începând cu data de 11.05.2021 şi până la plata efectivă”, se arată în decizia instanței.

În exclusivitate pentru Gândul, surse medicale au precizat că suma pe care o are de recuperat Sanatoriul de Nevroze Predeal se ridică, cu tot cu penalizări și dobânzile aferente, la aproximativ 3,3 milioane de lei.

Casa de Asigurări de Sănătate contestă decizia

Decizia Tribunalului Brașov nu este definitivă și a fost contestată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov.

Directorul Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov, Ancuţa Daisa, a confirmat pentru Gândul că instituția pe care o conduce se află în proces cu Sanatoriul de Nevroze Predeal.

„Este, într-adevăr, un proces pe rol, suntem în faza de apel. Drept urmare, așteptăm decizia care se va pronunța la Curtea de Apel Brașov. Dacă decizia va fi favorabilă Sanatoriului de Nevroze Predeal, vom achita suma”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Ancuţa Daisa.

Șefa CJAS Braşov a precizat că, în acest proces, instituția a arătat că sanatoriul nu este încadrat în categoria spitalelor și, drept urmare, suma solicitată nu ar fi justificată.

Buget uriaș în pandemie

La începutul pandemiei de coronavirus, în martie 2020, Ministerul Fondurilor Europene și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au semnat cea mai mare finanțare primită până acum de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Comisia Europeană a alocat 682 de milioane de euro în acest scop.

De asemenea, în Raportul Special publicat de Curtea Conturi în august 2020, la solicitarea Parlamentului României, se precizează că „Ministerul Sănătății a primit  3.796,4 milioane lei, per sold, în special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (2.791,4 milioane lei) și pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 (1.005 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziții în regim de urgență de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital, stimulent de risc pentru personalul medical)”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente sau casă. Trebuie să plătească în fiecare an
Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia