EXCLUSIV | Puiu Popoviciu scapă definitiv de extrădare. „Am satisfacția că cel mai mare for de justiție din UK mi-a dat dreptate!”

EXCLUSIV | Puiu Popoviciu scapă definitiv de extrădare. „Am satisfacția că cel mai mare for de justiție din UK mi-a dat dreptate!”
Puiu Popoviciu / Colaj foto

În urmă cu câteva zile, pe 24 iulie, Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a dat verdictul final în privința extrădării omului de afaceri Puiu Popoviciu, astfel că prin sentința dată acesta scapă definitiv de extrădare. Decizia High Courte of Justice din Marea Britanie are putere de lege în Regatul Unit și vine după ce, luna trecută, în 11 iunie, Înalta Curte din Londra a refuzat extrădarea lui Puiu Popoviciu. Contactat de Gândul, Puiu Popoviciu a făcut această declarație exclusivă: “Am satisfacția că cel mai înalt for de justiție din Marea Britanie mi-a dat dreptate!”

În cazul lui Puiu Popoviciu, în luna mai a acestui an, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat condamnarea de 7 ani dată acestuia în dosarul „Ferma Băneasa”. Ulterior, Direcția Națională Anticorupție a contestat decizia, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată contestația procurorilor. Omul de afaceri fusese condamnat în 2017 pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.El a fost apoi dat în urmărire internaţională, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele lui. În 26 mai 2023 a fost suspendată pedeapsa de 7 ani de închisoare primită de Gabriel ”Puiu” Popoviciu în dosarul ”Băneasa”, procesul urmând a se rejudeca de la zero, Curtea de Apel București (CAB) a decis să retragă mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri.

Gândul a scris, încă din 30 iunie 2023, că omul de afaceri este, în sfârșit, liber. Mandatul de arestare fusese emis în anul 2017, pe data de 3 august, iar judecătoarea CAB Liana Arsenie a dispus reunirea laturii penale cu latura civilă a dosarului în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe Gabriel ”Puiu” Popoviciu.

“În temeiul disp. art. 44 C. proc. penală, reunește latura penală a cauzei ce formează obiectul dosarului penal nr. 8709/2/2022* la lăutura civilă a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 46/1/2020 în vederea soluționării unitare a cauzei.

În temeiul disp. art. 95 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală,retrage Mandatul european de arestare nr. 3 din data de 3 august 2017 emis de Curtea de Apel București – Secția I penală, pe numele condamnatului Popoviciu Gabriel – Aurel.

Cu apel odată cu fondul cauzei în ceea ce privește reunirea cauzelor, fărăcale de atac în ceea ce privește retragerea mandatului european de arestare. Pronunțată prin punerea la dispoziția procurorului și a părților prin mijlocirea grefei instanței, azi 30.06.2023”, se precizează în minuta hotărârii CAB.

Omul de afaceri a fost dat în urmărire internațională după ce a plecat din România, în data de 3 august 2017, ajungând în Marea Britanie, iar ulterior a fost cerută extrădarea sa, numai că justiția din Regatul Unit a respins – în anul 2021 – această cerere.

 Definitivă, cu putere de lege în Marea Britanie!

După ce CAB  a suspendat condamnarea de 7 ani pe care a primit-o în dosarul ”Băneasa”, omul de afaceri Puiu Popoviciu a declarat – în exclusivitate pentru Gândul – că această decizie a Curții de Apel București înseamnă, practic, o ”normalitate”. ”Aș avea multe de zis după atâția ani de abuzuri judiciare… Sper să am în sfârșit o judecată dreaptă, corectă și atât. Mi-am iubit și respectat țara necondiționat, chiar și când am fost în poziții antagonice din cauza unor abuzuri și nedreptăți judiciare. Prin toate mijloacele am continuat, chiar și în ultimii ani, să ajut la crearea unei imagini mai bune a țării în care m-am născut și am fost educat, a declarat pentru Gândul, la acel moment, Puiu Popoviciu.

Iată că acum, prin sentința definitivă a celui mai înalt for de justiție din Marea Britanie, respingerea extrădării acestuia rămâne cu putere de lege.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului