EXCLUSIV | Rectorul UBB, mesaj pentru politicienii care vor să-și treacă în CV titulatura de doctor: „Doctoratul este înțeles greșit, nu e încununarea, ci începutul carierei. Nu-i oprește nimeni să facă doctorate, dar nu în paralel cu politica”

EXCLUSIV | Rectorul UBB, mesaj pentru politicienii care vor să-și treacă în CV titulatura de doctor: „Doctoratul este înțeles greșit, nu e încununarea, ci începutul carierei. Nu-i oprește nimeni să facă doctorate, dar nu în paralel cu politica”
Consiliului Național de Etică contrazice decizia Comisiei de Etică a UBB în speța plagiatului lui Bode
Publicat: 11/01/2023, 16:37

Rectorul Daniel David a declarat pentru Gândul, că Universitatea Babeș-Bolyai își va apăra în instanță dreptul de a face analize academice pe lucrări științifice care au legătură cu UBB, dacă ministrul Lucian Bode va continua cu acțiunea intentată. În ceea ce privește decizia anunțată miercuri de Comisia de Etică – după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne – rectorul a explicat că procedura a fost similară celei din prima analiză, singura diferență fiind că, de data aceasta, a existat un număr mult mai mare de sesizări de suspiciuni privind abaterea de la bunele practici academice.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a luat miercuri o decizie după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Potrivit Hotărârii publicată pe site-ul UBB, concluzia analizei este că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”.

”Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, potrivit deciziei Comisie de Etică a UBB..

În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită ministrului Lucian Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza acesteia”. Comisia de Etică a UBB nu poate decide și sancțiuni, dar va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării.

Rectorul UBB, Prof. univ. dr. Daniel David / Sursa: Blogul personal
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David / Sursa: Blogul personal

Imediat după ce UBB a anunțat decizia privind plagiatul din teza de doctorat, Lucian Bode a scris pe Facebook că nu va renunța la acțiunea în instanță împotriva Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai. Ministrul de Interne respinge concluziile reverificării lucrării sale de doctorat, susține că a respectat normele și standardele academice de citare, invocă încălcări ale legii și a unei decizii a Curții Constituționale, consideră că UBB ”a dat curs unor presiuni” și susține că va continua acțiunea în justiție împotriva Comisiei de Etică, începută în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj.

„La a doua sesizare, am primit un număr mult mai mare de suspiciuni de abatere”

În ceea ce privește cooptarea celor doi experți internaționali, rectorul Daniel David a explicat că demersul a contat mult la nivel de credibilitate, în condițiile în care românii nu au încă încredere în propriile instituții.

Rectorul UBB a precizat că după a doua sesizare, procedura a fost aceeași cu cea de la prima sesizare, singura diferență fiind că, în cazul reexaminării, s-au primit mult mai multe suspiciuni de abatere de la bunele practici.

”S-a primit o serie de suspiciuni care au fost analizate, cele mai multe s-au confirmat și atunci, și acum. UBB a luat măsuri similare, adică a cerut corectarea acelor devieri de la bunele practici academice și, în același timp, a sesizat Consiliile Naționale.

Singura diferență este că, dacă la prima sesizare am primit un număr mic de suspiciuni, cred că au fost patru sau cinci, de data aceasta a fost un număr mult, mult mai mare de suspiciuni de abatere de la bunele practici. De aici și decizia mai severă privind retragerea  lucrării, nu doar corecție prin erate sau alte inserții în lucrările care insistă.

Eu cred că a contat doar ca mesaj public, fiindcă lumea nu a înțeles mecanismul din prima etapă și toată lumea se lega de acel procent de 3%, că-i bun, că-i puțin. Dacă citeau concluziile Comisiei de Etică ar fi văzut că ce am spus acum sună foarte similar cu ce am spus și atunci.

Și recomandările sunt aceleași. Cred că, pur și simplu, cei doi colegi au adus o credibilitate de care societatea românească are încă nevoie, în condițiile în care nu avem încredere în instituțiile proprii”, a explicat rectorul UBB.

„Un politician poate să facă doctoratul, dar să fie în perioada dedicată doar doctoratului”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, a vorbit și despre valoarea unui ”doctorat pe bune”, o valoare umbrită de multele cazuri de plagiat. Daniel David le-a transmis un mesaj politicienilor care vor să-și treacă în CV titulatura de doctor.

„Ar trebui ca doctoratul să fie înțeles prin ceea ce înseamnă el, pentru că, vedeți, și la nivel social, doctoratul este înțeles greșit. Multă lume consideră că înseamnă încununarea carierei profesionale. Doctoratul înseamnă un început de carieră. A fi doctor înseamnă să fii un tânăr cercetător, nu că ești un cercetător de marcă sau de referință. Și politicienii ar trebui să înțeleagă asta.

Și dacă vor să facă doctorate, nu-i oprește nimeni să facă doctorate, dar aia înseamnă prezență în universitate. Doctoratul înseamnă activitate dedicată în primul rând doctoratului.

Ăsta trebuie să fie mesajul: dacă vrei s-o faci, poți s-o faci, dar nu ai cum să faci în paralel și politică și doctorat. Ar fi bine să nu le combinăm pe cele două. Nu înseamnă, repet, că un politician nu poate să facă doctoratul, dar atunci trebuie să fie în perioada aia dedicată doctoratului.

Mai trebuie să învățăm un lucru, și anume că trebuie să avem încredere în instituțiile pe care le-am creat. Universitățile au fost create ca instituții care protejează adevărul academic, dincolo de tribunale populare sau influențe ideologice și politice. Chiar dacă uneori nu pare lucrul ăsta foarte clar, o universitate serioasă așa face.

Oamenii trebuie să știe că UBB a făcut ceea ce trebuie să fie făcut academic. Nici mai mult nici mai puțin”, susține rectorul Daniel David.


CITEȘTE ȘI:

Decizie în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Comisia de Etică a UBB: „Teza este profund viciată. Comisia îi solicită corecturi și retragerea cărții publicate pe baza tezei”/ Reacția ministrului: „E un precedent periculos. Voi merge înainte, în instanță”

Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, reanalizată de Universitatea Babeș-Bolyai, cu experți internaționali. Rectorul Daniel David: „Vor fi analizate noile suspiciuni”. Ce reguli stabilea UBB în 2016 pentru verificarea preluărilor neautorizate

EXCLUSIV | Comisia de Etică a UBB explică rolul expertului internațional în cazul plagiatului lui Lucian Bode. „Timpul va dovedi că am avut o abordare corectă și echilibrată, dincolo de presiuni publice, politice sau tribunale populare”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată