EXCLUSIV | Te rezolvă cât ai zice „caricatură.” Povestea artistului din Olt, ajuns în Cartea Recordurilor. „Mai am puțin și termin populația României”

Publicat: 15/07/2023, 11:00

Te fixează atent, cât să-ți ia bine seama, și te creionează rapid din numai câteva mișcări. Face sute de caricaturi pe bandă rulantă. Uneori, are puterea să lucreze ore întregi fără întrerupere. „Mâna” de lucru și-a făcut-o încă din copilărie, când lua cearșaful din pat, îl punea pe gard, băga mâna în nămol (atenție, copii, nu încercați asta acasă!) și gata pictura. Cu timpul, talentul, moștenit – spune artistul, de la Dumnezeu – s-a transformat în performanță.

Recunoaşterea talentului său a venit în 1993, odată cu participarea la Festivalul de Umor „Oltenii & Restu’ lumii”, când a fost descoperit de maestrul Ştefan Popa Popa’s. Mărturisește însă puțin mâhnit – în timpul interviului acordat GÂNDUL – că, „în ziua de astăzi, oricine poate să fie artist, grafician, caricaturist, cu ajutorul unei tablete.”

Este un om simplu, așa cum se recomandă în timpul discuției noastre, recunoscător pentru drumul său profesional și pentru oamenii pe care i-a întâlnit, într-un domeniu deloc accesibil.

Susține însă că cea mai mare mulțumire a sa nu este notorietatea de care se bucură și care a venit odată cu trecerea timpului, ci atunci când mai face și câte-o faptă bună. Tocmai de aceea, se implică, cât poate de des, în acțiuni caritabile și de voluntariat.

Caricaturistul Gogu Neagoe. Sursă foto: Facebook

Persoane „cu greutate” în creionul maestrului Gogu Neagoe

Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Florin Zamfirescu, Simona Halep, Ion Ţiriac, Traian Băsescu, Lucian Bode, Amza Pellea, Sofia Vicoveanca – lista celor „creionați” este lungă – se numără printre cei care se regăsesc la dosarul artistic al olteanului.

Nici Mihai Eminescu, Ion Creangă, Lucian Blaga nu „au scăpat” din mâinile talentate ale caricaturistului. „Să-i mai cunoască și generația de astăzi, dacă noi nu le arătăm, ei de unde să știe?”, susține Gogu Neagoe.

„Sunt al dumneavoastră, faceți-mă cum știți”, îi spun de fiecare dată oamenii atunci când stau în fața caricaturistului Gogu Neagoe. Artistul îi rezolvă cât ai zice „caricatură.”

Record: 246 de portrete în șase ore

Cariera sa profesională nu a trecut însă neobservată. Dimpotrivă, este una demnă de doborât recorduri.

Mai exact, în decembrie 2007, artistul din Oltenia a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a creat o peliculă de film cinematografic de 2000 de metri pe care erau desenate peste 1.300.000 de caricaturi cu personalităţi din România și din străinătate.

Figura s-a repetat și în 2020, după ce realizat, fără pauză, în numai șase ore, nu mai puţin de 246 de portrete participanţilor la crossul „Hope Run for Alexandra”, un eveniment caritabil.

De asemenea, a mai participat, fără onorariu, la multe evenimente caritabile de sănătate pentru femei cu probleme de cancer din judetul Olt, realizând caricaturi pentru invitaţi.

Sumele colectate din acele caricaturi au fost donate integral pentru susţinerea unor proiecte de prevenire şi tratament pentru cancerul mamar.

„De aici a plecat Gogu Neagoe peste țări și mări”

Originar din comuna Osica de Jos, din judeţul Olt, Gogu Neagoe este un oltean cunoscut în toată lumea, pasionat de creioane, pictură și caricatură.

„Oltul are o bogăție prin lumea picturii, prin lumea artistică, prin lumea folclorică. Unde stau eu, în zona comunii Osica de Jos, locul își păstrează portul popular, tradițiile. Aici m-am născut, de aici a plecat Gogu Neagoe peste țări și mări, acolo unde am devenit cunoscut.

Sunt un om foarte simplu, când ajung în anumite orașe oamenii mă știu din presă, de la televizor. Talentul îl moștenesc de la Dumnezeu. Mai am puțin și termin  (la numărul de caricaturi făcute-n.r.) populația României. Mai ales când merg la evenimente, într-o seară fac și în jur de 200-300 de caricaturi”, mărturisește Gogu Neagoe în interviul acordat pentru GÂNDUL.

Șase portrete ale Simonei Halep vândute de artist în scop caritabil

Profesia artistică i-a oferit deschiderea de a cunoaște zeci de personalități, printre care și șefi de state. Nu a uitat niciodată de unde a plecat, fiind mereu atent la suferința celor necăjiți.

Tocmai de aceea a ales, nu de puține ori, să-și doneze operele în scopuri caritabile. În 2013, Gogu Neagoe a donat 4 lucrări pictate în valoare de 15.000 de euro, la un eveniment caritabil, pentru copiii cu probleme de sănătate și fără posibilități financiare.

Caricaturistul oltean și-a vândut mai multe lucrări de artă și caricaturi cu personalități – fotbaliști, dar și șase portrete ale Simonei Halep în scop caritabil – toate fondurile strânse fiind folosite pentru achiziționarea de defibrilatoare medicale automate, care au fost montate în magazine din Slatina, județul Olt.

Artistul s-a înecat cu un cub de gheață, în timp ce se afla la un eveniment caritabil

Recunoaște însă că cel mai de preț dar al omului este sănătatea, mai ales după ce zilele trecute a trecut  printr-un incident neplăcut.

Artistul s-a înecat cu un cub de gheață, în timp ce se afla la un eveniment caritabil, unde realiza caricaturi pe loc pentru o cauză nobilă. Și-a băgat degetele pe gât și a reușit, într-un final, să scape cu viață.

„Să nu vă întristați, încă sunt viu si nu vă părăsesc, am de făcut multe caricaturi”, a scris, optimist, pe pagina sa de socializare.

„Se cânta imnul României mai mult ca la Nadia Comăneci, ca la  Gică Hagi”

Nu mai este un secret pentru nimeni că, prin „creionul” talentatului oltean, au trecut multe persoane cu notorietate, dar și politicieni cu greutate.

„Nici nu le mai știu numărul! Îi am cam pe toți, nu a scăpat niciunul de creionat”, mărturisește interlocutorul Gândul.

Deși drumul său în lumea artistică nu a fost deloc simplu, iar multe uși i-au fost închise fără drept de apel, Gogu Neagoe a reușit, prin muncă, talent și seriozitate, să obţină apreciere atât în ţară, cât şi în străinătate.

Lucrările sale au cucerit publicul la festivaluri, saloane de caricatură sau pictură din diferite colţuri ale lumii. Caricaturile artistului sunt expuse în muzee de artă din Australia, SUA, Los Angeles, Iran, Franţa, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia.

Pentru Gogu Neagoe nu era fericire mai mare ca atunci când auzea, la expozițiile și la concursurile internaționale la care participa, cântându-se imnul României.

„Când am fost premiat în afară, se cânta imnul României mai mult ca la Nadia Comăneci, ca la  Gică Hagi. Am fost primit foarte bine în țările în care mi-am expus lucrările. Era o bucurie, ia uitați ce fac românii noștri”, mărturisește maestrul caricaturist.

Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania

Maestrul Gogu Neagoe este Ambasador Cultural al Academiei Internaționale “Mihai Eminescu”,  primind  înalta distincție la Gala premiilor de excelență „10 pentru Craiova“, eveniment aflat la cea de-a cincea ediţie.

Gogu Neagoe este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania, UNESCO.

  • Artistul a absolvit Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, iar apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și Facultatea de Drept a Universității din București.
  • Caricaturistul oltean este invitat de onoare an de an la festivaluri de folclor din România, cum ar fi Festivalul de folclor „Căluşul Românesc” de la Slatina, cu o tradiție de 21 de ani, Festivalul Naţional de Folclor „Cântece Oltului”, Călimăneşti, judeţul Vâlcea, organizat de peste 51 de ani, în luna august, de Sfânta Maria, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur” -Tulcea, care are loc la începutul lunii august.
  •  Gogu Neagoe organizează salonul de caricaturi la Festivalul Naţional de Caricatură şi Umor „Oltenii şi restu’ lumii”, Slatina, judeţul Olt.

„În ziua de astăzi, oricine poate să fie artist, grafician, caricaturist, cu ajutorul unei tablete”

„Talentul te naști cu el. Înainte era foarte greu să intri în lumea artistică, să dai mâna cu personalitățile. Vă dați seama că prima mea expoziție de caricatură a fost în anul ’93, în grup cu celebrii pictori Nicolae Truță, Sabin Bălașa, Spiru Vergulescu.

Primele caricaturi au început să fie publicate în ziarele locale din județul Olt și Craiova, apoi lucrările au început să fie apreciate și de presa centrală, cum erau ziarele înainte. Acum, foarte puțini caricaturiști  îi vedem cu lucrările lor. În ziua de astăzi, oricine poate să fie artist, grafician, caricaturist, cu ajutorul unei tablete”, susține Gogu Neagoe.

„Îmi place să ajut oamenii în suferință”

„Începutul carierei a fost foarte grea pentru mine. Nu am găsit mereu ușile deschise. Am dat de niște oameni cu suflet care au apreciat lucrările mele. Abia apoi, am început să fiu apreciat și de către cei care, la timpul respectiv, nu au dorit să mă  cunoască. Pentru mine, a fost important să mai fac și voluntariat. Îmi place să ajut oamenii în suferință.” 

Gogu Neagoe, despre proiectul „Școala mea frumoasă”: „Am descoperit vreo 16 copii care știu să facă caricaturi”

Gogu Neagoe a inițiat și a coordonat concursul de creație plastică, ”Școala mea cea mai frumoasă”, pentru elevii cu vârste între 6 și 16 ani, din comunele și satele județului Olt.

„Acum, pregătesc o expoziție cu «Școala mea cea mai frumoasă», un proiect inițiat de mine. Am trimis la Sinaia 60 de lucrări, pe care turiștii le pot vedea. Concursul ăsta a fost numai pentru județul Olt, pentru sate și comune, nu pentru orașe, acolo sunt multe posibilități.

Oamenii de la țară nu au posibilitatea de a merge la muzee, la galerii de artă, la spectacole și prin intermediul ăsta am descoperit vreo 16 copii care știu să facă caricaturi. Trebuie să mai existe câte-un om care se gândește și la educația copiilor.

Cine să mai facă cultură?  Cine să mai facă artă? Omul a devenit foarte schimbător, foarte răutăcios, se schimbă de la o oră la alta. Uitați-vă ce se întâmplă în trafic. De unde să mai avem parte de cultură?”, mărturisește Gogu Neagoe.

„Nici eu nu mai știu numărul anilor și al lucrărilor”

Artistul ne-a mărtuirist și care este secretul unei caricaturi reușite și ce anume face diferența atunci când ai în fața ta omul căruia trebuie să-i creionezi portretul.

„Caricatura se face pe loc, în funcție și de fizionomia omului și după cum îl vezi. Dacă nu privești bine omul, nu seamănă caricatura cu el. Contează mult cum privești omul să-i faci portretul, să-i faci caricatura”, povestește caricaturistul.

„Portret pentru o Picătură de viaţă”

Gogu Neagoe s-a alăturat în 2021 unei campanii pentru donarea de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti, „Picătură de viaţă”, realizând „Portret pentru o Picătură de viaţă”, mai precis caricaturi şi portrete pentru donatori.

„În 2021, Centrul de transfuzie de la București m-a chemat să fac caricaturi pentru donatori, ca un fel de mulțumire. Dar, fiind restricțiile, am făcut după fotografii, nu față în față. 

Apoi, venea cineva și ridica lucrările. Pe zi, făceam în jur de 120-130. Mulțumirea este că mai facem și noi câte-o faptă bună. Iar sănătatea este cel mai important lucru pentru orice om de pe pământ”, mărturisește interlocutorul Gândul.

FOTO: Arhiva personală artistul Gogu Neagoe

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete