EXCLUSIV | Timișoara va avea un muzeu unic în România. Muzeul Bibliei se va deschide în locul celei mai vechi frizerii din oraș

Publicat: 14/10/2023, 10:00

Cea mai mare colecție personală de Biblii din România, impresionantă prin diversitatea sa, va găsi în curând un adăpost în Timișoara. Colecția aparține timișoreanului Ionel Tuțac, care a depus eforturi considerabile pentru a transforma această comoară culturală într-un muzeu accesibil publicului.

Muzeul se va deschide, cel mai probabil la începutul anului viitor, într-un spațiu pus la dispoziție de Primăria Timișoara în Piața Sfântul Gheorghe, în locul unde până de curând a funcționat una dintre cele mai vechi frizerii din oraș. Locul va găzdui cele mai valoroase cărți din colecția lui Ionel Tuțac. În prezent, proiectul se află în faza de reabilitare a spațiului destinat muzeului.

„Avem un spațiu acum în Timișoara, am început acolo, să zic așa, reabilitarea. Deocamdată doar demolăm. Cu toate că are doar 100 de metri pătrați, locația este bine poziționată, ceea ce va face din acest muzeu un punct important în inima Timișoarei. Vom merge pe tehnologia aceasta în trei dimensiuni, cu tot ce înseamnă informații despre istoria, răspândirea, traducerea Bibliei, informații despre limbile în care a fost scrisă Biblia, informații despre traducător, despre societățile biblice”, povestește Ionel Tuțac, pentru Gândul.

Ionel Tuțac și una dintre bibliile sale celebre

Muzeul va avea destinație și de spațiu pentru evenimente culturale, precum dezbateri despre Biblie, concerte și mini evenimente, deși capacitatea sa este limitată la aproximativ 30-40 de persoane.

Românul cu cele mai multe Biblii

Ionel Tuțac este colecționarul român care deține cel mai mare număr de Biblii. Colecția sa depășește 1.100 de exemplare și crește săptămânal, cu noi cărți achiziționate sau primite în dar.

„Este și cea mai diversificată colecție. În colecția mea există un manuscris al Bibliei din 1240-1250, sunt doar 25 de astfel de manuscrise în întreaga lume. Dețin o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, din 1475, un exemplar din Biblia lui Anton Koberger, am un exemplar din 1611, din prima ediție King James, am câteva pagini din Biblii din anul 1500, mai multe exemplare în limba latină din 1600, cea mai veche Biblie în limba engleză din 1708, am Evangheliarul lui Gavriil Calimachi, Biblia de la Pesta, prima ediție cu caractere latine, din 1873, prima variantă a Vechiului Testament cu caractere latine, cea mai mică Biblie Gutenberg și multe, multe altele”, afirmă Tuțac.

Până la deschiderea Muzeului Bibliei, la Timișoara, Ionel Tuțac organizează expoziții cu o parte a colecției sale, pe care o duce prin mai multe orașe din țară.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cea mai nouă deltă a Europei, aflată în Banatul Montan, este amenințată de braconaj și de amatorii de grătare

EXCLUSIV | Ultima șansă pentru salvarea clădirilor superbe de la Herculane. „Emblematica Băile Neptun se poate prăbuși oricând. E o situație critică”

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii