EXCLUSIV VIDEO | Ce spune părintele Gabriel Cazacu despre Sfântul cel mai iubit de bucureșteni: „Un model de rugăciune și sfințenie pentru ortodocși”

Publicat: 27/10/2023, 13:57

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este sărbătorit de mii de pelerini care au venit să se închine vineri la racla cu Sfintele moaște. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii s-au așezat la o coadă deloc mică, dar pe care au primit-o cu răbdare și liniște. Părintele Gabriel Cazacu a vorbit, pentru Gândul, despre viața dedicată rugăciunii de către Sfântul Dimitrie cel Nou, dar și despre semnificația acestei sărbători, care unește și adună, în solidaritate și credință, pelerini din toate colțurile țării.

Părintele spune că Sfântul Dimitrie cel Nou este „un model de rugăciune și de sfințenie pentru toți ortodocșii de astăzi.”

„Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov este sfântul cel mai iubit de către bucureșteni, pentru că el, nefiind născut în România, și-a dorit să vină în țara noastră. A avut o viață dedicată rugăciunii. S-a născut în satul Basarab din Bulgaria de astăzi. A avut o viață foarte curată, dedicată rugăciunii, dedicată smereniei.

Este un model de rugăciune și de sfințenie pentru noi toți ortodocșii de astăzi, mai ales pentru noi, preoții. Și în aceste zile ne bucurăm, iată, de o așa mulțime mare de pelerini care vin an de an aici”, a spus preotul.

„Este o așteptare sfântă. Sfântul Dimitrie cel Nou a salvat Bucureștiul de foc, de cutremur, de boli”

Oamenii vin în pelerinaj „mânați de o credință puternică și de gândul că avem aici, pe pâmânt, modele de viețuire”, mai spune părintele Cazacu.

„Bătrâni, copii neputincioși, tineri, studenți, tot felul de oameni care vin cu multă nădejde de mântuire, cu multă dragoste pentru a lua binecuvântare și pentru a face parte din această cale a sfințeniei. Dealul acesta al Patriarhiei se numește colina bucuriei. Iată-ne astăzi într-o bucurie deplină. Și bătrâni, și tineri, și copii în această bucurie sufletească. Sunt foarte mulți pelerini care au stat zi și noapte aici la rugăciune.

Este o așteptare sfântă. Uitați câtă bucurie, câtă binecuvântare, cât balsam duhovnicesc pentru fiecare inimă de creștin, nu doar bucureșteni. Sunt foarte mulți veniți din țară, oameni care vin aici aduși, animați de o credință puternică și de gândul că avem aici pe pământ, niște modele de viețuire. 

Sunt sfinții, mijlocitori între noi și bunul Dumnezeu și prin curata lor viețuire bunul Dumnezeu a rânduit ca ei să fie sfinți, noi să le recunoaștem sfințenia și să ne împărtășim cu toții din această bucurie duhovnicească specială pe care Sfinți și Sfintele lor moaște le aduc în lumea noastră, păzind Bucureștiul, ocrotind România, salvând Bucureștiul.

De atâtea ori în istoria Bucureștiului, Sfântul Dimitrie cel Nou a salvat Bucureștiul de foc, de cutremur, de boli, de holeră, de ciumă, de tot felul de încercări și de ispite. Sfântul niciodată n-a părăsit Bucureștiul și nu i-a părăsit pe români, fapt pentru care ne bucurăm și noi și îi mulțumim Sfântului Dimitrie și intrăm, și noi, în această foarte frumoasă atmosferă de rugăciune, ne conectăm și îi mulțumim Sfântului Dimitrie că ne ocrotește și pentru că ne iubește”, a explicat părintele.

„Este cea mai frumoasă mângâiere pentru români ca Sfântul să rămână aici”

Preotul Gabriel Cazacu a povestit istoria Sfântului care, dincolo de încercări și pericole, a rămas neclintit – ca o pavăză, în țara noastră, pentru a-i ocroti pe români.

„Sfântul a fost luat de către o armată rusească. Intenția lor a fost să-l ducă în Rusia, numai că ajungând, poposind în orașul București, un om de bine numit Dimitrie a vorbit cu generalul rus ca Sfântul să rămână aici, spunându-i și impresionându-l pe general, spunându-i că românii au pătimit foarte mult în războiul în care muriseră foarte mulți și că este cea mai frumoasă mângâiere pentru români ca Sfântul să rămână aici.

Și atunci acest general, căruia îi mulțumim, iată, a făcut această faptă bună, istorică, lăsându-l pe sfânt în mijlocul Bucureștiului și de atunci sfântul nedorind să mai plece de aici. Au fost tot felul de intenții în perioada comunistă să fie mutat de aici, iar Patriarhia și locul acesta să fie desființat. Dar Sfântul Dimitrie a ocrotit Patriarhia, Bucureștiul, și pe noi, pe toți românii”, a spus părintele Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Zeci de mii de pelerini, la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Pentru ce se roagă, mai nou, credincioșii

VIDEO | În căutarea minunilor pe Dealul Mitropoliei: cei mici vor să fie mai cuminți, iar cei mari vor sănătate. Un adevărat miracol este vremea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple