EXCLUSIV VIDEO | Cum se circulă la Roma. Majoritatea autoturismelor sunt lovite, iar autobuzele depășesc de multe ori limita de viteză

Publicat: 07/07/2023, 10:00

În Roma, majoritatea șoferilor conduc cu o viteză mult peste limita admisă de lege, motiv pentru care mare parte din mașinile care circulă pe străzile  din capitala Italiei sunt zgâriate sau lovite. Același lucru este valabil și când vine vorba de transportul public, circulația cu autobuzul fiind, de cele mai multe ori, o provocare de echilibru dacă nu ai reușit să prinzi loc pe scaun.

La fel ca și în România, limita de viteză admisă în centrul localităților din Italia este de 50 km/h. Potrivit legii, cei care încălcă această regulă pot primi amenzi de până la 1.000 de euro și se pot alege chiar cu suspendarea permisului de conducere, se menționează pe site-ul Ambasadei României în Italia.

Mulți dintre șoferii din capitala Italiei nu par însă preocupați de respectarea limitei legale de viteză, încălcând-o simțitor chiar în văzul polițiștilor, care, surprinzător, nu intervin aproape niciodată.

Chiar în centrul Romei, în zona Gării Termini, cursa de noapte cu autobuzul către marginea orașului (zona Anagnina) a fost o reală provocare de echilibru pentru pasagerii aflați în picioare. Practic, timp de aproximativ 40 de minute, zeci de persoane au fost nevoite să facă față unor manevre efectuate atât de brusc încât cei care nu au mai prins loc pe scaune, s-au lovit, de mai multe ori, unii de alții.

Mulți șoferi nu acordă prioritate chiar dacă se află în fața unui echipaj de poliție

Nici circulația pe timp de zi nu pare să difere, în ciuda aglomerației caracteristice unei capitale europene. În miezul zilei, șoferii nu acordă prioritate nici celorlalți participanți la trafic (bine-cunoscuta prioritate de dreapta, care se aplică și în România), nici pietonilor.

Acolo unde nu sunt treceri de pietoni semaforizate, oamenii au ocazia să aștepte minute bune pentru a prinde un moment potrivit să treacă strada. Toate acestea se petrec sub ochii polițiștilor care sunt peste tot, mai ales la intersecțiile mari, dar care, în mod surprinzător, nu par a fi preocupați de ordinea din trafic.

Poate că tocmai de aceea, majoritatea autoturismelor din Roma sunt lovite. Oriunde ai privi, în parcări sau pe străzi, poți zări o mulțime de mașini avariate. De altfel, un român stabilit la Roma a povestit pentru Gândul că îi este teamă de multe ori să circule cu mașina personală, mai ales în zonele aglomerate din centrul orașului.

Ziceți de condusul cu viteză? Știți cum se parchează aici? Dacă cineva vrea să parcheze între două mașini și vede că nu are destul loc, se apropie suficient cât să le poată împinge pe rând, când în față, când în spate, ca să-și facă loc. Mie mi-e frică să merg cu mașina pe aici pe unde e aglomerație”, a mărturisit românul.

Transportul public în Roma: un singur bilet pentru toate mijloacele de transport

Lăsând deoparte condusul haotic din Roma, transportul public este destul de bine pus la punct, mai ales pentru că există o singură companie care îl administrează. Cu același bilet poți să circuli atât cu metroul, cât și cu mijloacele de transport public de suprafață – autobuz, tramvai, troleibuz.

Un astfel de bilet poate fi achiziționat de la orice stație de metrou sau chiar de la micile magazine alimentare, tutungerii ori chioșcuri de ziare.

Cel mai ieftin bilet costă 1,5 euro și, după validare, poți călători cu acesta timp de 100 de minute. Practic, timp de o oră și 40 de minute poți circula cu același bilet, folosind orice mijloc de transport în comun.

Pentru cei care stau mai multe zile în Roma, o variantă foarte bună sunt abonamentele. Cel mai ieftin abonament costă 6 euro, iar cel mai scump ajunge la 24 de euro.

La fel ca în cazul biletelor de o zi, cu aceste abonamente poți folosi toate mijloacele de transport în comun, iar prețurile lor sunt:

  • abonament de o zi – 6 euro;
  • abonament de 2 zile – 12,5 euro;
  • abonament de 3 zile – 16,5 euro;
  • abonament de 1 săptămână – 24 de euro.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Mamaia, pustie în plin sezon, dar cu prețuri ridicate. Cât a ajuns să coste un weekend pentru două persoane la ”perla litoralului”

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...