EXCLUSIV VIDEO | Eugen Tomac: „Împrumutăm miliarde de euro și plătim aproape 2% din PIB doar pentru dobânzi, cât bugetul Ministerului Apărării sau al Educației. Nu putem crește la nesfârșit pensii și salarii doar din împrumuturi”

Publicat: 22/12/2022, 10:00

România a ajuns la împrumuturi de miliarde de euro anual, numai în 2022 fiind vorba de 10 miliarde de euro, în timp ce aproape 2% din PIB plătim doar ca să acoperim dobânzile din împrumuturi. Lipsa de predictibilitate, lipsa de asumare și de transparență i-au adus pe oameni în punctul în care refuză să mai creadă în demersurile politicienilor, susține Eugen Tomac, europarlamentar și președintele PMP, într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV.

Eugen Tomac spune că lipsa transparenței în administrația publică, și nu numai, generează multă neîncredere, dar lasă loc și pentru multă corupție, situație care trebuie schimbată prin mecanisme radicale.

O lege de care România are nevoie ca de aer este legea transparenței totale în administrația publică. La noi, foarte multe lucruri se risipesc pentru că nu-și asumă nimeni. Lipsa transparenței generează foarte multă neîncredere și foarte multă corupție. Avem nevoie exact de aceste mecanisme noi, radicale și care să sporească încrederea cetățenilor în instituțiile publice.

Eu cred că, pe anumite direcții, trebuie să mergem mult mai ferm pe inițiative, soluții și implementare imediată. Nu am avut până acum prea multe inițiative prin care să putem să le demonstrăm cetățenilor că suntem loiali democrației. Sunt multe decizii luate prin care cetățenii au fost sfidați”, susține președintele PMP.

”Lipsa de transparență lasă foarte multe umbre de suspiciune”

Eugen Tomac atrage atenția că acum există o mare diferență între stabilitatea afișată de partidele aflate acum la conducere și nivelul de trai al oamenilor, care nu se reflectă în ceea ce politicienii „vând” prin diverse conferințe.

Președintele PMP susține că România a ajuns să împrumute miliarde de euro, pentru care este nevoită să plătească dobânzi uriașe.

”Mai există o problemă foarte mare pe care nu o discută nimeni, cu excepția noastră, respectiv împrumuturile pe care le face România. Ne împrumutăm cu miliarde de euro în fiecare an. Aproape zece miliarde de euro am împrumutat doar în acest an.

Investițiile sunt cele care generează prosperitate și creștere economică într-o societate. Fără această creștere economică sănătoasă, nu ne putem dezvolta ca națiune și nici nu putem crește la nesfârșit pensii și salarii doar din împrumuturi, pentru că, la un moment dat, vine decontul. Și iată că, deja, plătim dobânzi uriașe cu sume incredibile„, a precizat Eugen Tomac.

Aproape 2% din PIB ar reprezenta doar dobânzile pentru aceste împrumuturi, cât bugetul Ministerului Apărării sau al Ministerului Educației, explică Tomac.

”Sunt sume uriașe. Guvernul mizează pe această oboseală în care lumea nu mai crede, nu mai urmărește, nu mai este interesată. Lipsa de transparență lasă foarte multe umbre de suspiciune cu privire la corectitudinea acestor demersuri pe care le ia Guvernul. Este inacceptabil acest lucru! De asta suntem în acest blocaj, în acest haos, apropo de cum arată poza cu clasa politică românească”, a mai spus europarlamentarul.

„Oamenilor le este frică de război, de criza energetică și de scumpiri”

Guvernul vrea să pară că este stabil și știe ce face, dar mulți oameni încă așteaptă soluțiile pentru ieșirea din criza energetică, din inflația alarmantă și din insecuritatea locului de muncă, adevăratele probleme la care așteaptă măsuri de la guvernanți, susține Eugen Tomac.

”Oamenilor le este frică de război, le este frică de această criză din energie care a scumpit totul, le este frică să nu-și piardă locul de muncă. Pe acest fundal, lipsa de predictibilitate politică, lipsa de decizie, lipsa de asumare naște un foarte mare haos. Și așa arată scena noastră politică, cu mult zgomot, alimentat, întreținut, cu scopul de a devia atenția de la problemele reale. Toată această presiune socială încearcă să fie gestionată de către decidenți prin foarte mult folclor, prin foarte mult zgomot.

Este un moment extrem de complicat. Eu nu spun că România este o țară instabilă, dar este o țară, din punct de vedere politic, extrem de imprevizibilă. Cred că, într-o democrație funcțională, ai obligația să fii mult mai transparent, mult mai direct, mult mai asumat pe chestiunile ce țin de energie, ce țin de agricultură”, a afirmat Eugen Tomac.

„Lipsa de predictibilitate ne-a dus în punctul în care oamenii nu mai cred în nimic”

Soluții, decizii și asumare, asta vor oamenii de la politicieni și mulți cred că lipsește la ora actuală. În clasa politică, în societate, sunt oameni capabili să-și asume, dar le lipsește voință de a-și da mâna și de a încerca să construiască o alternativă la ceea ce există în prezent, susține președintele PMP.

”Am văzut ce pot cele două partide mari. Multă lume a privit ca o ușurare faptul că cele două s-au aliat pentru o anumită stabilitate, dar această stabilitate este de fațadă și arată extrem de urât, pentru că lipsa de decizie, lipsa de predictibilitate ne-a dus în punctul în care oamenii nu mai cred în nimic.

Poți să spui orice, oricât, atâta vreme cât lumea nu simte acest bine pe care-l vinzi pe televizoare, prin presă, pe cifre și date, care nu se pupă cu realitatea,  evident că lumea este destul de dezamăgită și își caută alternative. Și PMP va intra într-un asemenea proces, pentru că viața ne obligă să ne căutăm aliați cu care să putem discuta și eventual construi această alternativă de care România are nevoie”, a mai spus Eugen Tomac.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Eugen Tomac: ”Cu patru rânduri de alegeri, 2024 va fi anul hotărâtor pentru România și pentru ce urmează. Aproape 80% din electoratul de dreapta este dezamăgit și nemulțumit”

EXCLUSIV VIDEO | Europarlamentarul Eugen Tomac: „Românii sunt revoltați pe bună dreptate, Austria a umilit România. Este incorect să-i minți, tot lăsând o așteptare nejustificată și este neputincioasă abordarea resemnării”

EXCLUSIV VIDEO | Europarlamentarul Eugen Tomac: „Nu Austria este problema în cazul Schengen, ci lipsa garanțiilor ferme de la marii jucători, Germania și Franța. Este un eșec de proporții și nimeni nu-și asumă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?