EXCLUSIV VIDEO | Europarlamentarul Eugen Tomac: „Nu Austria este problema în cazul Schengen, ci lipsa garanțiilor ferme de la marii jucători, Germania și Franța. Este un eșec de proporții și nimeni nu-și asumă”

Publicat: 20/12/2022, 07:00
Actualizat: 22/12/2022, 03:44

România nu și-a actualizat înțelegerile avute în ecuația aderării și nici nu și-a impus ferm punctul de vedere în ceea ce privește intrarea în spațiul Schengen, așteptată timp de 11 ani. În plus, niciunul dintre oficialii români nu și-a asumat, până în prezent, eșecul acestui obiectiv, susține Eugen Tomac, europarlamentar și președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Europarlamentarul face o radiografie a dosarului Schengen, punctând că marea lecție a neaderării este că „România nu mai poate merge doar pe angajamente verbale”, ci are nevoie de cât mai multe garanții pentru a-și atinge acest obiectiv.

Eugen Tomac susține că România trebuie să treacă „granița” discuțiilor politicoase și să-și susțină ferm și asumat poziția pentru a reuși să-și îndeplinească visul aderării.

România a avut sprijinul a 26 de state membre, doar Austria s-a opus

România, care așteaptă aderarea la Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale Uniunii Europene. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

După 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde în speța aderării, deși oficialii români susțin că de ani buni sunt îndeplinite toate cerințele tehnice impuse.

“Unii lideri europeni folosesc un discurs demagogic și periculos”

Europarlamentarul Eugen Tomac crede că s-a ajuns aici pe de-o parte pentru că s-a crezut că înțelegerile vechi cu unele state pe subiectul Schengen vor fi menținute și astfel informațiile nu au fost actualizate la timp, iar pe de altă parte, pentru că am acceptat separarea de Croația în decizia extinderii spațiului de liberă circulație.

“O altă nemulțumire este că unii lideri europeni se folosesc de un discurs extrem de demagogic și de periculos, utilizând jumătăți de măsură, atunci când este vorba despre realități prin care trece Europa. Cred că aici s-au greșit câțiva pași. Primul pas este că acest subiect a fost tratat așa, de la sine înțeles, că toată lumea cu care am avut înțelegere acum zece ani, cinci ani își va menține înțelegerile. Nu le-am actualizat cum trebuie. Și doi, am lăsat, fără să ne impunem ferm punctul de vedere ca discuțiile, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, o nouă extindere să se producă separat de Croație.

În momentul în care noi am acceptat ca discuțiile în ceea ce privește extinderea să se desfășoare separat de Croația, practic, de atunci, era limpede că există un alt scenariu. Nu am nicio explicație logică de ce noi nu am jucat cu aceeași unitate de măsură în condițiile în care am fost puși la zid. În această situație, este foarte greu să mai recuperezi ceva.

Consiliul European era un bun prilej pentru a clarifica această chestiune. Dar, iată, din nou, nu am avut suportul necesar pentru a introduce acest subiect pe ordinea suplimentară. Au fost doar niște discuții politicoase”, a spus Eugen Tomac, la GÂNDUL EXCLUSIV.

“Este nefiresc să nu existe o asumare  clară a acestui eșec de proporții

Decizia Austriei de a boicota aderarea României a luat prin surprindere foarte multă lume, inclusiv pe politicienii români, spune Eugen Tomac.

“Austria este puternic implicată în economia noastră. Nu se aștepta nimeni ca Austria să ne închidă ușa în felul acesta. Pentru marea majoritate dintre noi, a fost o surpriză acest boicot al Austriei, acest veto și, din ce observ, a luat prin surprindere inclusiv autoritățile române.

Însă, nu Austria este problema în ecuația de față, ci faptul în sine că noi nu am primit garanții extrem de ferme și de reale din partea marilor jucători. Și aici mă refer la Germania și Franța. Aceste state au un vot în Consiliul JAI, dar au și o influență mai puternică decât are România sau Austria, inclusiv Olanda, dacă discutăm despre aceste state”, susține Eugen Tomac.

În opinia europarlamentarului, argumentele folosite de Austria au fost ridicole, dar din situația în care a fost pusă de un singur stat opozant, în fața a 26 de țări care au susținut aderarea, România a primit o lecție din care are de învățat pe viitor.

Evident că aici trebuia construit altfel întregul proces de decizie. Am fi putut închide acest dosar mult mai bine, însă, pe undeva, lucrurile nu au funcționat cum trebuie. Regret că nimeni nu vrea să-și asum. Or, este nefiresc, într-un proces atât de complex, să nu existe o asumare foarte clară a acestui eșec de proporții care ne revoltă pe bună dreptate.

Argumentele folosite de Austria au fost extrem de ridicole. Din această lecție, trebuie să învățăm foarte multe. Nu mai putem merge doar pe angajamente verbale, este clar că avem nevoie de garanții mult mai multe pentru a ne atinge acest obiectiv. Cred că din acest duș rece trebuie să tragem concluziile necesare și să ne construim o nouă perspectivă pentru a ajunge în spațiul Schengen”, a mai spus președintele PMP.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului