EXCLUSIV VIDEO | Povestea cizmarului Paul, ”chirurgul” pantofilor de lux ai artiștilor, sportivilor și politicienilor. A învățat arta pantofului manual pe vremea lui Ceaușescu, de la un meșter cu mâini magice

Publicat: 28/08/2022, 12:00
Actualizat: 28/08/2022, 13:05

Cotroceniul, cartierul în care demult au locuit Marin Preda, Liviu Rebreanu și Ion Barbu, are, dincolo de istorie și legendele despre haiduci și tâlhari din secolele trecute, și povești ale unor artizani mai vechi sau mai noi. În inima Bucureștiului și-a construit povestea și meșterul cizmar Paul Sebastian, ”chirurgul” care schimbă fața pantofilor de lux și are calapodul perfect pentru fiecare client care vrea o pereche de încălțăminte unică.

Sportivi de elită, politicieni sau artiști vin special în micul lui atelier pentru a-și repara încălțămintea de mii de euro sau de care îi leagă amintiri. Meșterul Paul nu refuză însă niciun clienții care aduc încălțăminte mai ponosită, mai ales că, din mâinile lui pricepute, pantofii se întorc la stăpânii lor aproape ca noi.

Undeva aproape de Grădina Botanică, micul atelier al meșterului Paul înfruntă istoria modernă a Bucureștiului. În spatele ușii cu clopoțel, bărbatul de 53 de ani își așteaptă, amabil, mușteriii.

O piele de crocodil agățată pe perete și o iguană împăiată și dată cu lac îți fură ochii din prima clipă.

„Acestea sunt, în general, bucuria copiilor, dar nu numai. Să știți că intră și oameni care nu au încălțăminte de reparat, intră doar ca să se uite la ele”, spune Paul, zâmbind înțelegător.

Printre rafturi cu piele, calapoade metalice, mosoare cu ață colorată, mașinile de cusur și șlefuit, în atelierul meșterului Paul simți mirosul pantofului nou.

Pe câteva rafturi din lemn stau expuse perechi de pantofi, printre care sunt tocuri artizanale, unice, pictate manual, cu forme geometrice sau cu omuleți ghemuiți care par că țin pe umerii lor greutatea oamenilor care îi calcă.

A învățat meseria pe vremea lui Ceaușescu și de 30 de ani atelierul este a doua lui casă

Meșterul Paul este binedispus pentru orice client, dar știe că nu are timp de pierdut. Pentru el, totul este contracronometru, chiar și povestea meseriei.

Acum mai bine de 30 de ani, Paul nu știa să facă mai nimic care să-i aducă un venit și un statut, se simțea fără rost și fără viitor. Avea puțin peste 20 de ani când a decis că trebuie să se califice într-o meserie. Atunci a ales cizmăria, o ocupație foarte veche, dar pe care a reinventat-o în așa fel încât, cu multă muncă, a transformat-o, astăzi, într-o afacere profitabilă.

Drumul i l-a deschis un cizmar bătrân cu mâini magice, pe care soarta i l-a scos în cale pe vremea lui Ceaușescu și de la care a învățat tainele meseriei. L-a cunoscut la vremea potrivită, a furat meserie de la el și a ajuns să o trăiască acum cu pasiune, dar și să câștige pentru un trai decent.

”Aveam 20 și ceva de ani, era pe timpul lui Ceaușescu și eram crescuți să învățăm să facem ceva, să muncim. Mă simțeam inferior celor care știau să facă o meserie, simțeam că trăiesc degeaba, că sunt nimic și nimeni. Atunci, cineva mi-a scos în cale un domn care lucra pantofii extraordinar de frumos. Îl admiram și, încet-încet, am început să învăț de la el”, povestește meșterul Paul.

Când a putut să-și facă atelierul lui, a ales locul în inima Bucureștiului, în Cotrocenii unde au locuit artiști, scriitori și politicieni ai secolului trecut. Atelierul lui nu emană lux, însă fiecare colţişor arată pasiunea pentru meserie. Are unelte potrivite pentru a face pantoful perfect pentru orice client și toate au patina timpului și sudoarea mâinilor care cu migală de ”chirurg” fac și repară orice.

Meșterul Paul știe că, în meseria asta, recomandarea contează, așa că nu-și dezamăgește niciodată clienții, iar cartea lui de vizită ajunge mai departe.

Pantofi pentru artiști, dansatori și sportivi de elită

Atelierul din Cotroceni a adunat de-a lungul anilor poveștile multor perechi de încălțăminte de lux ale unor oameni pentru care calitatea pantofilor contează mult. Și chiar dacă o pereche de pantofi făcuți de meșterul Paul costă 1.350 de lei, nu se plânge de lipsa clienților.

Măiestria lui Paul își spune cuvântul cu fiecare client care vine în atelierul lui pentru a-și lăsa măsurile. Artizanul are calapodul potrivit pentru orice client și spune că a ajuns să „citească” omul din prima, să anticipeze ce își dorește fiecare și să îi ofere rapid cea mai bună variantă.

Lucrează cu măiestrie și migală la fiecare pereche de pantofi, îi vopsește manual și le imprimă un strop din dragostea lui pentru meserie.

În atelierul lui au intrat artiști, sportivi de elită și politicieni. Profesorul de dans și vedeta de televiziune Mihai Petre, un mare admirator al pantofilor clasici, din piele, i-a călcat și el pragul, la fel ca și fostul portar al naționalei României Florin Prunea și alți oameni din lumea fotbalului.

Meșterul Paul știe ce înseamnă arta pantofului lucrat manual. În urmă cu 15 ani, a fost producător de încălțăminte, chiar unul foarte apreciat și căutat, dar acum, ia doar comenzi personale și face reparații.

În atelierul lui Paul se repară aproape orice, de la pantofi, ghete și sandale până la genți din piele și articole cu valoare sentimentală, la care oamenii nu vor să renunțe. Lucrează cu răbdare la fiecare produs, pentru ca în final să pară ca nou, exact așa cum își dorește clientul.

”Cizmăria nu o să moară niciodată”

Paul Sebastian a adunat 30 de ani de cizmărie și crede cu tărie că este o meserie pe care o poți face de calitate doar dacă o iubești, dacă muncești cu pasiune și nu lucrezi doar pentru a face bani.

„Banii vin și pleacă”, spune meșterul, gândindu-se la toate sacrificiile pe care le-a făcut de-a lungul anilor petrecuți cu șorțul greu, din piele, agățat de gât.

În urmă cu 30 de ani, Paul Sebastian era ucenic. Acum, ar vrea să lase meseria mai departe, dar vremurile s-au schimbat și tinerii nu mai sunt interesați de cizmărie. Ar fi pregătit să primească doi tineri ca ucenici, le-ar da un ajutor financiar și le-ar spune toate secretele meseriei, dacă crede că și statul trebuie să ajute micii meșteșugari.

Deși meseria este pe cale de dispariție, pentru că oameni preferă încălțămintea ieftină, chiar dacă o poartă un sezon apoi ajunge la gunoi, meșterul Paul crede că cizmăria nu va muri niciodată, ”nici pe timp de criză, nici în vreme de război și mai ales pe timp de pace”.


CITEȘTE ȘI:

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii,...
Livian, fiul lui Nelson Mondialu, e FURIOS! Câte plicuri goale a primit după nunta mega-luxoasă...
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
Cutremur în România. Director INFP: „Trebuia să vină unul mai mare în zona Vrancea. Ultimul...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
VIDEO: Dezastrul lăsat în urma inundațiilor. Un drum național este închis. Ciobani cu o turmă...
Lovitura de la Paris dată de Cristina ICH celei mai bune prietene, după ce i-a...
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care...
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Acesta este satul uitat de lume, în care mai locuiesc doar 5 familii! Dezastrul care...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Dacia testează un nou SUV cu 7 locuri în România. Va fi cea mai scumpă...
Kirilo Budanov: Rusia vrea să câştige războiul până în 2026. În Kursk, ruşii sunt în...
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său....
Încă o victimă a Șacalului. Mama fetei a spus adevărul gol-goluț: "A dus-o într-o casă...
VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la...
Cine este sora Ozanei Barbancea și de ce a renegat-o: ”Încerc să mă iert”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Compania care a construit Titanicul în urmă cu 113 ani intră în insolvență