EXCLUSIV VIDEO | Predicția unui cutremur, mit sau realitate? Seismologul Bogdan Enescu: „Cu tehnicile și cunoștințele de acum, și estimările pe termen lung au incertitudine foarte mare”  

Publicat: 22/02/2023, 08:00

Seismologul Bogdan Enescu, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, susține într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV, că predicția sau estimarea precisă a unui cutremur – deși cercetarea este una avansată – nu este deocamdată posibilă.

Specialistul spune că există estimări pe termen lung, dar recunoaște că aceste prognoze se bazează pe date relativ puține și că seismologul are încă lucruri pe care nu le înțelege în ceea ce privește producerea cutremurelor de pământ.

„Tehnicile și cunoștințele de acum nu permit predicții ale cutremurelor”

„O astfel de predicție (anunțarea unui seism – n.r.) nu este posibilă. Din păcate, tehnicile pe care le avem, cunoștințele pe care le avem, nu permit astfel de estimări precise sau predicții.

Există, pe de altă parte, estimări pe termen mai lung. De exemplu, în următorii 10-15 ani, se poate întâmpla cu o anumită probabilitate un cutremur în anumite zone. Dar, de multe ori, aceste calcule statistice sunt bazate pe date puține și atunci incertitudinea lor este foarte mare. Este cazul asemănător zonei Vrancea.

Există idei, există astfel de modele statistice în spatele acestor prognoze, dar se bazează pe date relativ puține. Există însă încercări, există metode care se aplică pentru monitorizarea activității seismice. Și aici mă refer și la activitățile de replici care, uneori – vedem cazul Turciei, vedem la o scară mult mai mică și cazul Olteniei – pot crea probleme. Ei bine, replicile seismice sunt mai predictibile, în sensul că știm cumva că numărul replicilor scade în timp și putem face niște modele probabilistice, pentru a estima care este probabilitatea unei replici mai puternice într-o anumită perioadă de timp”, a explicat seismologul Bogdan Enescu.

„Există o gamă întreagă de lucruri care se pot face și pentru care cercetarea este utilă”

Seismologul susține însă că există speranțe în cazul cutremurelor foarte mari de a găsi anumite fenomene cu caracter precursor.

”Nu aș vrea să dezvolt lucrurile astea, aș putea vorbi ore despre asta, dar tehnicile avansate, de asemenea folosirea sistemelor de inteligență artificială, au arătat că există o posibilitate în acest sens.

Nu trebuie să ne bazăm pe asta, sunt doar cercetări în momentul de față. Dar este bine de știut că există astfel de inițiative și de cercetări, și că știința avansează. Un seismolog de prestigiu spunea că nu cutremurul omoară, ci clădirile.

Încercând să fiu realist, încă o dată, cred că aceste lucruri de a construi bine, de inginerie, sunt de o importanță deosebită, iar factorii de răspundere trebuie să-și concentreze atenția și eforturile în special în această direcție.

Am învățat foarte mult, dar, din nefericire, cunoștințele noastre despre cutremure au și foarte multe lucruri pe care nu le înțelegem. Seismologul, specialistul are încă lucruri pe care nu le înțelege, legat de cutremurul de pământ”, conchide profesorul Bogdan Enescu.

Urmăriți interviul integral: 


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Seismolog român în Japonia: ”România trebuie să fie pregătită pentru cutremure care pot fi și cu magnitudini mari. Sunt clădiri cu probleme și asta trebuie să preocupe”

Mii de oameni vor să o ÎNFIEZE pe Aya, „semnul de la Dumnezeu”. Fetița s-a născut printre ruine, în Siria devastată de cutremur

EXCLUSIV | Turcia, în doliu după cele două cutremure apocaliptice. Seismolog: „În toată cariera mea de 32 de ani nu am văzut așa ceva. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, este de 15 ori mai mare decât seismul nostru din ’77”

CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay

INCREDIBIL: cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică