EXCLUSIV VIDEO| Primește România cheia Schengen de la Spania? Viorica Dăncilă:”Dacă pune dosarul pe ordinea de zi, are certitudinea acordului tuturor”

Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene nu a avut pe agendă dosarul extinderii Schengen cu România și Bulgaria, în condițiile în care Austria nu și-a schimbat poziția privind acceptarea aderării celor două state. Autoritățile române speră ca extinderea Schengen să fie supusă aprobării în președinția spaniolă a Consiliului UE, care începe în iulie. Fostul premier Viorica Dăncilă, în al cărei mandat, în 2019, România a deținut președinția Consiliului UE, explică, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, în ce condiții ar putea să pună Spania pe agendă dosarul extinderii Schengen și de ce, dacă va supune la vot în Consiliul JAI, va exista certitudinea acordului tuturor statelor membre. 

  • Consiliul JAI din martie, prima reuniune oficială după cea din decembrie 2022 – când Austria a fost singura țară care s-a opus aderării României la Schengen, iar Olanda s-a opus integrării Bulgariei, care însă venea la pachet cu România – a trecut fără ca extinderea spațiului de liberă circulație din UE să fie supusă la vot.
  • La finalul lunii aprilie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, unul dintre principalii opozanți ai aderării României la spațiul Schengen, a venit pentru prima data în România, dar a plecat spunând că nu poate să dea o dată la care Austria nu s-ar mai opune integrării. Vizita venea după ce Karner avusese o întâlnire în Austria cu omologului său din Spania, în condițiile în care Madridul se pregătește pentru preluarea președinţiei Consiliului UE, de la 1 iulie, şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.
  • În iunie va fi următorul Consiliu JAI, dar Suedia nu a dat niciun semnal că ar intenționa să pună pe agendă dosarul extinderii Schengen cu România și Bulgaria.
  • Din 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului UE este preluată, pentru următoarele șase luni, de Spania. ”Speranţa noastră se leagă de preşedinţia spaniolă, care şi-a exprimat această dorinţă, a comunicat şi singurului stat care s-a opus aderării României la spaţiul Schengen în decembrie, Austriei”, spunea la finalul lunii aprilie ministrul de Interne, Lucian Bode.
  • În septembrie ar urma să fie primul Consiliu JAI din președinția spaniolă. Dacă până atunci, Austria va menține opoziția față de aderare, oficialii români speră ca măcar în ultimele trei luni ale anului să se ajungă la unanimitate. Ar fi ultima șansă ca România să intre în Schengen în 2023.

Viorica Dăncilă, premier în perioada ianuarie – iunie 2019, când România a deținut președinția rotativă a Consiliului UE, spune că și-a dorit și cât a fost prim-ministru și își dorește și acum ca România să intre în Schengen, mai ales că sunt îndeplinite de mulți ani toate condițiile și aderarea ar constitui un avantaj foarte mare, dar că nu este foarte optimistă că aceasta se va întâmpla în 2023.

”Când deții președinția Consiliului UE, nu pui pe ordinea de zi un dosar care să nu se încheie pozitiv”

Fostul premier a explicat de ce nu crede că Spania va supune aprobării în Consiliul JAI aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Să ne gândim că președinția suedeză își încetează activitatea pe 1 iulie, intră președinția spaniolă. Președinția spaniolă are alegeri, spaniolii au alegeri în toamna acestui an. Să ne gândim că în Spania sunt foarte mari probleme cu migrația. Avem un număr mare de români și poate mulți se gândesc să negociem, că avem românii din Spania. Dar în Spania, românii nu au dublă cetățenie. Aici trebuia foarte mult luptat, dacă aveau dublă cetățenie românii, puteam să avem o negociere iar pe președinția rotativă”, a spus Viorica Dăncilă.

Fostul premier a explicat cum decid statele care dețin președinția Consiliului UE să pună pe agendă un anumit dosar legislativ și de ce, în momentul în care votul pentru extinderea Schengen va fi pe agenda președinției spaniole, acest lucru va fi un semnal clar că România va fi admisă în spațiul de liberă circulație din UE.

Eu am condus președinția rotativă la începutul, pe primele șase luni ale anului 2019, nu pui pe ordinea de zi un dosar care să nu se încheie pozitiv. Deci nu vor pune pe ordinea de zi nici în timpul rămas pentru președinția suedeză, nici pentru președinția spaniolă, decât dacă va exista certitudinea că toate statele vor fi de acord cu aderarea noastră la spațiul Schengen”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Fostul premier spune că, în următoarele luni, oficialii români trebuie să se asigure că statele care au votat pentru aderarea României la Schengen în decembrie 2022 nu își schimbă poziția și nu aduc o surpriză de genul celei produse de Austria, cu puțin timp înainte de votul decisiv pentru integrare.

Văd că ne uităm numai spre Austria. Să nu avem surprize ca pe urmă să fie o altă țară care să se opună aderării României la spațiul Schengen, pentru că am văzut că s-a întâmplat acest lucru de-a lungul timpului și că a fost o decizie, nu tehnică, pentru că îndeplinim toate condițiile, decizia a fost doar politică.

Mai mult decât atât, să nu uităm că noi suntem la pachet cu Bulgaria, iar Olanda se opune aderării Bulgariei. Deci lucrurile sunt puțin complicate”, a precizat Viorica Dăncilă.

”Politicienii români trebuie să învețe să spună și nu când este în interes național”

În opinia fostului premier, vizita ministrului austriac de Interne în România, la finalul lunii aprilie, nu ar fi putut oricum să rezolve un subiect atât de sensibil, întărind mai degrabă convingerea că nu de el depinde o decizie, ci de cancelarul Austriei.

”Ministrul de Interne (Gerhard Karner – n.r.) a venit cu un mandat. Era clar faptul că nu ministrul de Interne trebuia să ne dea acordul pentru aderarea României la spațiul Schengen. Am văzut că cel care se opune este cancelarul (Austriei, Karl Nehammer – n.r.) și și-a menținut de-a lungul timpului poziția.

Cred că acest lucru trebuia negociat în Consiliul European. Cum? Să vedem ce-și dorește Austria. Își dorește o lege pe migrație foarte bună și foarte avantajoasă. Ce își mai dorește Austria? Vedem ce își dorește.

În Consiliul European, nu aș fi spus un nu categoric, cu toate că politicienii trebuie să învețe să spună și nu atunci când este în interes național. Aș fi spus că mai stau și eu să mă gândesc pe acest proiect, cum alții se gândesc mai mult pe proiectul aderării României la Schengen, că vreau să mai verific anumite aspecte, așa cum sunt verificate în România și cu toate că rezultatele sunt pozitive, vedem că încă există această reținere din partea Austriei.

Deci, eu cred că în Consiliu, România are drept de veto. Deciziile în Consiliu nu se pot lua decât cu unanimitate și atunci acest lucru ar fi constituit pentru noi o pârghie pentru aderarea la spațiul Schengen”, a mai spus Viorica Dăncilă, în interviul la Gândul Exclusiv.

Gerhard Karner: „Sistemul nu funcționează, iar interesul nostru este să înceapă să funcționeze”

Ministrul austriac de Interne a vorbit, în timpul vizitei din aprilie la București, de interese comune privind oprirea migrației, a reafirmat că respingerea aderării României are legătură cu securitatea la frontierele externe, dar a spus categoric că acum nu poate da o dată clară la care Austria ar putea să dea un vot favorabil intrării în spațiul Schengen.

„Avem multe puncte comune între cele două țări pe care trebuie să le discutăm, mai ales când e vorba despre securitatea țărilor noastre. Repet mesajul, de ce nu am putut să votez pentru România la Consiliul JAI: pentru că avem un sistem care nu funcționează. Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Asta este dovada că sistemul nu funcționează, iar interesul nostru e să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. Suntem parteneri apropiați, care lucrează împreună, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru.

Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Nu pot să vă ofer azi o dată, în primul rând vreau să obținem rezultate. Nu pot să vă vorbesc despre o dată, e sarcina Consiliului să stabilească agenda. Lucrăm pentru un sistem mai bun. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, spunea Gerhard Karner.

Spania apără și sprijină dreptul României de a intra în spațiul Schengen

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit, în aprilie, la Viena, cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat priorităţile viitoarei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene, din a doua parte a acestui an.

”Printre problemele discutate la întâlnire, cei doi miniştri au abordat includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, problemă pe care preşedinţia spaniolă doreşte să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru”, se arăta în comunicatul transmis de Guvernul spaniol, după întâlnire.

Conform aceleiaşi surse, Grande-Marlaska a exprimat „angajamentul ferm” de a debloca integrarea deplină a ambelor ţări şi i-a cerut omologului său sprijinul Guvernului austriac.

„Spania este un apărător al promovării măsurilor de cooperare, în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât şi Austria împărtășesc statutul de „puncte de destinație şi tranzit pentru migranții ilegali şi solicitanții de azil.”

După vizita ministrului spaniol de Interne în Austria, Gerhard Karner a venit pentru prima dată în România.

Interviul integral cu fostul premier Viorica Dăncilă, la GÂNDUL EXCLUSIV:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cum au crescut frații Micula deficitul bugetar al României în 2019. Viorica Dăncilă: ”Plata nu era necesară, procesul nu era finalizat”

EXCLUSIV | Austria spune tot „nein” la Schengen. Ce a schimbat vizita opozantului aderării: ”Nu sunt motive de bucurie. E un jucător politic”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării 

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?