EXCLUSIV VIDEO | Probleme fără sfârșit la podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila

Publicat: 30/10/2023, 14:57
Actualizat: 30/10/2023, 14:58

Inaugurat pe 6 iulie, Podul de la Brăila continuă să se confrunte cu probleme. La blocurile de ancoraj ale celebrului Golden Gate de România au fost descoperite microfisuri. Acestea vin să întregească un tablou în care mai figurau șuruburi nestrânse la parapeții de proiecție și asfalt deformat pe sensul spre Brăila, care a trebuit să fie frezat și înlocuit. De două ori!

Noile probleme la Podul de la Brăila au fost descoperite la o inspecție a echipei de consultanță, care a întocmit raport de neconformitate, în zidurile camerelor exterioare, de protecție, ale blocului de ancorare. Problema a fost recunoscută chiar de constructor.

“Microinfiltrațiile sunt cauzate în primul rând din contactul direct din teren permeabil cu prezența apei Dunării și structura în sine. Zona unde s-au găsit microinfiltrațiile sunt pe zidul de incintă, adică zona internă, structurală, nu este afectată”, a declarat Alessandro Minitti, project manager Webuild Pod Brăila.

“Fisurile apar în structurile de beton și în incintele de acest fel, apar peste tot în construcții și la infrastructura de transport, unde ai poduri, iată, bloc de ancoraj, și la civile, unde ai blocuri de locuințe. Nu sunt fisuri catastrofale, sunt superficiale, cele mai multe. Nu sunt crăpături în care să-ți bagi degetul. Plus că este umiditatea, ca într-un beci”, a precizat Ionuț Ciurea, de la vicepreședinte și director executiv Asociația ProInfrastructura.

Pentru a nu exista umiditate în astfel de spații, de la inaugurarea din iulie a fost pornită instalația de climatizare, pentru a menține umiditatea la cel mult 40%. Situația din camerele exterioare ale blocurilor de ancorare ale Podului de la Brăila nu este însă una apărută de curând. Însă, susține reprezentantul CNAIR, constructorul nu a ales de prima dată soluția cu acest timp de rășină.

“Microfisurile au apărut încă din anul 2020 în camerele blocurilor de ancoraj. Nu pun în pericol integritatea, stabilitatea și rezistența podului. Aceasta pentru că elementele de beton de care sunt efectiv ancorate cablurile nu prezintă probleme. Dar infiltrațiile de apă în incintele de protecție cresc gradul de umiditate și, pe termen mediu și lung, creează cheltuieli suplimentare în activitățile de întreținere”, a precizat, pentru Gândul, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructrii Rutiere (CNAIR).

De ce au apărut astfel de probleme? Conform lui Alessandro Minitti, microfisurile apar din cauza forțele transferate de pe pod pe structură, însă betonul din camera unde sunt prinse cablurile de susținere rezistă foarte bine la compresie.

“Periodic se face monitorizare și de fiecare dată când au apărut microfisuri cu infiltrațiile conform cu procedura de remediere au fost astupate cu această rășină epoxidică. În funcție de acest plan de monitorizare, în funcție de etapa de construcție și în funcție de solicitarea efortului la blocul de ancorare și în funcție de această procedură de remediere am făcut remedierile”, a completat Minitti.

Conform acestuia, monitorizarea va fi făcută de constructor timp de 6 luni de la darea în trafic.

  • Pentru blocurile de ancoraj, care au un diametru de 47 de metri, au fost făcute săpături până la o adâncime de 35 de metri.

  • Fiecare bloc a fost umplut cu 40.000 mc de beton, astfel încât să poată susține o greutate de 100.000 de tone.

 4 luni, o bandă, două asfaltări

Și nu este singura problemă cu care se confruntă impresionanta lucrare de infrastructură. În septembrie a fost făcută o primă reasfaltare a primei benzi a sensului de mers Tulcea-Brăila. La acea vreme, într-un interviu acordat în exclusivitate Gândul, Allan Scutti, tehnical manager WeBuild, afirmă că vinovate sunt tirurile supraîncărcate care circulă cu viteză, dar și canicula. La sfârșit de octombrie au reapărut crăpăturile iar prima bandă care a intrat iar în reasfaltare. Reprzentantul Webuild susține că tot tirurile supraîncărcarte care merg cu viteză sunt vinovate.

„Constructorul trebuie sa vină cu un tip de asfalt și cu o metodologie de așternere care să nu mai creeze probleme. Este din ce în ce mai evident că factorii de mediu, cum ar fi canicula, sau supratonajul nu sunt cauzele deteriorării asfaltului de pe podul Brăila. Aceasta pentru că deteriorările au apărut din nou într-o perioadă în care nu mai erau temperaturi extrem de ridicate și nici valorile de trafic greu nu au fost mari”, a mai spus Alin Șerbănescu.

Puși într-o astfel de situație, toți cei care tranzitează podul de la Brăila par resemnați.

“Sunt petice. O lucrare, nu știu cum a fost executată, nu am pregătire în domeniu, dar, în momentul în care un lucru este nou și se repară continuu, e o problemă acolo”, afirmă un șofer de camion.

”Nu ne așteptam deocamdată să apară problemele cu fisurile. Cu asfaltul, ce să face, asta-i România, mergem în continuare”, a afirmat un alt șofer.

Dacă s-ar opta pentru un alt tip de asfalt care să facă față mai bine tonajului și condițiilor atmosferice, diferit față rețetele folosite până în prezent, acesta ar putea avea un preț mai mare și nici nu se știe dacă ar putea fi produs în România.

“Noi și colegii noștri de la IHI am făcut mai multe poduri de asemenea anvergură în lume, știm foarte bine că există alte propuneri sau alte tipuri de asfalt care poate fi mai adecvat pentru acest tip de structură. Materialul ar putea fi mai scump, dar grosimea ar putea fi mai redusă. Tehnic sunt mai multe soluții”, a conchis Alessandro Minitti, project manager Pod Brăila.

În replică, mesajul CNAIR a fost unul cât se poate de clar pentru constructorul italian.

“Webuild trebuie să remedieze rapid neconformitățile apărute la podul de la Brăila. Atât cele care se referă la asfalt, cât și cele care vizează pereții camerelor de protecție ale blocurilor de ancoraj. Podul nu este recepționat și nici nu va fi recepționat până când constructorul nu remediază problemele”, a conchis purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

La scurt timp de la inaugurare, au fost găsite peste 400 de şuruburi slăbite sau nestrânse. Podul are o garanție de 10 ani.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | WEBUILD a descoperit cauza deteriorării asfaltului de pe Podul de la Brăila: tiruri supraîncărcate și viteza peste limita legală

VIDEO | Mesajul CEO-ului Webuild la inaugurarea Podului de la Brăila. Pietro Salini: „Există o singură zi în care un constructor este fericit”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto