EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: PNL nu dorește creșteri de taxe. ”Poți să crești taxe, dar asta nu înseamnă că-ți vin mai mulți bani la buget”

Publicat: 31/07/2023, 08:00

În contextul discuțiilor din Coaliție despre adoptarea unor noi măsuri fiscale, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus, într-un interviu la GÂNDUL exclusiv, că PNL nu dorește creșterea de taxe și impozite. Președintele PNL Sector 1 a întărit această poziție susținând că ”poți să crești taxe, dar asta nu înseamnă că-ți vin mai mulți bani la buget”. Exemplul pe care Sebastian Burduja l-a oferit în acest sens este legat de faptul că un grad de impozitare mai mic, a unui număr mai mare de români, poate genera o colectare mai mare decât o impozitare mare, a celor puțini rămași pe piață în urma suprataxării.

Cu toate că Sebastian Burduja l-a susținut pe colegul său de partid, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, în ceea ce privește dificultatea gestionării actualei situații economice a României, aceasta fiind singura țară în procedură de deficit excesiv la nivel european, ministrul Energiei a afirmat că PNL nu dorește creșterea taxelor, întrebat dacă liberalii vor vota în Coaliție creșterea impozitelor pe dividende.

Poziția Partidului Național Liberal a fost consistentă, și anume: nu dorim creșteri de taxe și impozite. E adevărat, nu-l invidiez pe domnul Boloș, care a preluat un minister complicat și o situație fiscal-bugetară complicată.

Și ea nu e de ieri, de azi. România, ne amintim cu toții, este singura țară care este în procedură de deficit excesiv la nivel european. Am intrat în pandemie ca fiind singura țară cu procedura de EDP (excessive deficit procedure) declanșată și, din păcate, n-am beneficiat de iertarea Comisiei Europene în perioada de pandemie, unde toate statele au putut să aibă deficite mari și nu s-a activat această procedură. A fost o derogare de la procedura uzuală”, a amintit Sebastian Burduja o parte a factorilor care au generat actuala situație fiscală.

”Poți să crești taxe și asta să ducă la o bază de impozitare mai mică”

Ministrul Energiei a atras atenția în cadrul interviului că ”nu întotdeauna, o creștere de taxe și impozite îți aduce mai mulți bani la bugetul statului”.

Sebastian Burduja a explicat calculul pe care l-a aplicat în ceea ce privește stimularea investițiilor bursiere, unde a fost aleasă o impozitare scăzută a unui număr mai mare de investitori.

Cred că trebuie făcută o evaluare foarte atentă, dar, ca liberal, eu nu voi susține niciodată creșteri de taxe neînțelepte, pentru că poți să crești taxe, dar asta nu înseamnă că-ți vin mai mulți bani la buget. Poți să crești taxele și asta să ducă la o bază de impozitare mai mică.

Și vă dau un exemplu, apropo de legea pe care noi am dat-o cu stimularea investițiilor bursiere. Dacă în fiecare lună crește numărul de investitori români pe bursă cu 8-10.000 de români, atunci tu când impozitezi cu 1%, impozitezi un număr de 140.000 de români și câștigurile lor aferente. Dacă această prevedere legală este eliminată și revine impozitarea la 10% sau mai mult decât era înainte de legea pe care am inițiat-o, să nu fie nimeni surprins dacă numărul investitorilor pe bursă va scădea dramatic și atunci aplici 10% dar poate aplici la 50.000 de investitori și cu mai puține tranzacții sau la 30.000 de investitori. Deci trebuie făcut un calcul foarte atent. Nu întotdeauna o creștere de taxe și impozite îți aduce mai mulți bani la bugetul statului”, a subliniat Sebastian Burduja, în contextul discuțiilor de la Guvern despre posibila aplicare a unor noi măsuri fiscale, printre care și creșterea impozitului pe dividende.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Răpusă de CANCER de pancreas! Durere fără margini
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
TOP 10 cele mai bune SUV-uri SH pentru 2024
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Cine este românul care ține post cu apă timp de 40 de zile! Cum a...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
SE SCHIMBĂ HARTA lângă România?! Anunțul teribil va fi făcut pe 29 FEBRUARIE
Liviu Vârciu, în război cu vecinii. Cum a decis să se răzbune
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului