EXCLUSIV VIDEO | Senatorul PSD Daniel Zamfir acuză PNL că se opune impozitării multinaționalelor. ”Favorizăm pe unii și îi defavorizăm pe alții”

Publicat: 12/08/2023, 10:00

PNL se opune impozitării multinaționalelor, fapt care dăunează bugetului României și frustrează oamenii de afaceri români, spune senatorul PSD Daniel Zamfir, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV. Președintele Comisiei economice din Senat susține că au avut loc discuții în Coaliție asupra aplicării impozitării multinaționalelor pe cifra de afaceri, dar Nicolae Ciucă s-a opus cât a fost premier, ca să nu plece investitorii din țară, iar acum, rezistența este la Ministerul Finanțelor, condus de liberalul Marcel Boloș.

În ceea ce privește echitatea socială, Daniel Zamfir consideră că statul îi favorizează pe unii și-i defavorizează pe alții, motiv pentru care cel mai corect sistem de taxare ar fi aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri.

PNL trebuie ”să-și asume odată răspunderea” în ceea ce privește impozitarea companiilor multinaționale, susține senatorul Daniel Zamfir.

”Sunt două lucruri esențiale pe care trebuie să le atingă acest guvern. Pe de o parte, trebuie și PNL să-și asume o dată răspunderea, să fie de acord că trebuie să impozităm companiile multinaționale care fac afaceri în România, să plătească impozitul aici, în România.

Aduceți-vă aminte că și atunci când, în criza energetică, PSD a propus să fie supraimpozitate cu 1%, domnul Ciucă, cu PNL, au spus nu se poate, că gonim investitorii.

Păi nu gonim investitorii. Faptul că îi punem să plătească impozit aici, pentru că aici fac profitul, mi se pare un lucru corect. Vă dau exemplu în asigurări. În asigurări, cifra de afaceri este undeva la 10 miliarde. La asigurări n-avem TVA, deci statul nu se alege cu nimic”, a spus senatorul social-democrat.

Multinaționalele ”fac profituri uriașe în România” și ”transferă tot profitul dincolo”. În România nu plătesc

Daniel Zamfir a subliniat că, în ciuda faptului că rulează miliarde de euro, majoritatea multinaționalelor declară pierderi, pentru a nu plăti taxe pe profit în Româna, printr-un mecanism de transfer al profiturilor în afara țării, prin consultanță.

”Când te uiți, majoritatea companiilor declară pierdere. Păi cum? La un rulaj de 10 miliarde, tu pierzi an de an? Statul român nu se alege cu nimic? Uitați-vă în zona telecomunicațiilor ce profituri se plătesc, în zona corporațiilor de energie.

Așadar, nu poate statul să stea pasiv să constate că oamenii aceștia au cifre de afaceri uriașe, fac profituri uriașe în România și prin mecanismul ăsta, consultanță în Insulele Cayman ș.a.m.d., transferă tot profitul dincolo și aici nu plătesc nimic. În schimb, companiile românești duc greul în ceea ce privește plata impozitelor.

Or, nu e în regulă. Să știți că antreprenori români de prestigiu și cu cifre importante de afaceri ne-au solicitat să punem impozit pe cifra de afaceri. Este foarte corect ca sistemul de impozitare să fie unul mult mai limpede, mai clar și mai pe înțelesul tuturor”, susține președintele Comisiei economice din Senat.

”1% pe cifra de afaceri este cel mai corect mecanism de impozitare”

Pentru a putea combate această cutumă de transfer a profiturilor în afara țării prin diverse mecanisme și a evita aplicarea taxării în România, Daniel Zamfir propune impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri atât a multinaționalelor, cât și a firmelor românești.

1% pe cifra de afaceri este cel mai corect mecanism de impozitare. Și atunci, sunt convins că oamenii de afaceri care astăzi au o frustrare, și vă spun sincer că au o mare frustrare, și cei mari, și cei mici, faptul că ei plătesc și duc greul în România, și plătesc impozite și taxe, bugetul statului se bazează pe contribuția lor și, pe partea cealaltă, multinaționalele, care prin acest mecanism, spuneam, de optimizare fiscală, nu plătesc impozite în România.

Asta nu înseamnă, să nu se înțeleagă în vreun fel, că eu am ceva cu multinaționale, nu. E un lucru benefic că avem multinaționale în România. Doamne ajută să vină și altele. Problema mea este cu abordarea corectă în ceea ce privește impozitarea profitului.

Fac profit aici? Foarte bine! Le merge businessul aici? E în regulă, dar să plătească impozitul aici, să nu facă tot felul de mecanisme prin care să transfere toți banii în offshore-uri și România să nu se aleagă cu nimic. Asta este lupta mea de ani de zile și în zona asigurărilor. Păi cum fac milioane de euro, zeci de milioane profit și ne trezim că aici sunt pe pierdere. Nu este în regulă”, este de părere senatorul PSD.

”Noi favorizăm pe unii și îi defavorizăm pe alții”

Senatorul PSD susține că au avut loc discuții în Coaliție asupra impozitării multinaționalelor, dar că președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a opus, pentru ca firmele străine să nu părăsească România.

”În Coaliție am discutat, și puteți urmări declarațiile președintelui Ciolacu. Eu sunt cel care la început am tot discutat în partid acest lucru cu privire la impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri și atunci toată lumea ar fi mulțumită. N-ar mai fi frustrări, repet, în zona oamenilor de afaceri români, care și ei vor intra pe aceeași schemă, cei cu multinaționale, la fel, și atunci, dispare sentimentul de frustrare, apare această echitate fiscală. Da, toată lumea plătește.

Noi favorizăm pe unii și îi defavorizăm pe alții, și cred că ar prinde bine economiei românești și bugetului statului. Marcel Ciolacu, dacă vă aduceți aminte, a și propus lucrul acesta, nu o dată, s-a lovit de rezistența celor de la PNL, care au venit cu acest argument, că ne pleacă investitorii și noi trebuie să ținem cu capitalul străin”, a mai spus Daniel Zamfir.

Întrebat cine se opune din PNL impozitării multinaționalelor, Daniel Zamfir i-a menționat pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, și pe actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș.

”A fost premierul Ciucă, cât a fost premier. Acum, probabil, rezistență este la Ministerul de Finanțe„ a precizat senatorul PSD.

Urmărește interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Coaliția, între anticipate și guvernare. Senatorul Daniel Zamfir atenționează PNL că României i se poate bloca accesul la fonduri UE

De aici ar trebui să înceapă ”Revoluția fiscală”: multinaționalele cu cifre de afaceri peste 100 mil. €, profit ZERO în România! E.ON, Vodafone, ENEL, Strabag, Amazon, Dr. Max sau ArcellorMittal , pe ”lista șmecherilor fiscali”!

ANALIZĂ. Continuă dezvăluirile despre „șmecherii fiscali” din România! Ele sunt companiile de top cu profit infim și cifre de afaceri gigantice

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu, despre situația dificilă a bugetului României: „Nu pot să accept ca eu și PSD-ul să plătim ceea ce au mâncat alții”

VIDEO | Marcel Ciolacu: România nu poate fi un off-shore

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste depresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?