EXCLUSIV VIDEO | Coaliția, între anticipate și guvernare. Senatorul Daniel Zamfir atenționează PNL că României i se poate bloca accesul la fonduri UE

Publicat: 10/08/2023, 08:00

Coaliția PSD – PNL are de ales între două scenarii, continuarea guvernării sau declanșarea alegerilor anticipate. Senatorul PSD Daniel Zamfir spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că  ”ieșirea de la guvernare aruncă țara în haos”. Deși nu crede în varianta ieșirii liberalilor de la guvernare, președintele Comisiei Economice din Senat atrage atenția colegilor de Coaliție că ei sunt cei care au agreat măsurile de austeritate, de pe masa Guvernului Ciolacu, atunci când au negociat PNRR-ul, în Guvernul Cîțu.

”Dacă ei, cei care și-au asumat, nu mai vor să le respecte, haide la alegeri anticipate”, spune Daniel Zamfir.

Senatorul a menționat că dacă liberalii nu vor susține măsurile de austeritate, Marcel Ciolacu va ”depune mandatul pe masă”. Social-democratul atrage atenția asupra pericolului penalizării României cu 0,5% din PIB și al blocării accesului la fondurile europene.

Daniel Zamfir i-a acuzat pe cei de la PNL, în cadrul interviului, că nu vor să respecte la acest moment, ceea ce tot ei au agreat cu Bruxelles-ul, în Guvernul Cîțu.

Dacă cei de la PNL, care, repet, au angajat aceste lucruri în PNRR, nu mai vor să le respecte și nici nu vor să susțină ceea ce ei au angajat, să guverneze ei singuri, cu USR” susține senatorul.

Marcel Ciolacu ar putea ”depune mandatul pe masă”

Daniel Zamfir a ținut să menționeze că dacă liberalii nu vor susține noile măsuri fiscale, Marcel Ciolacu își va depune mandatul de prim-ministru.

Senatorul susține că România este într-o gaură, din cauza guvernelor Orban și Cîțu.

Eu, cum îl știu pe președintele Ciolacu, dacă cei de la PNL continuă cu această atitudine, în sensul de a nu respecta acum ceea ce ei și-au asumat în numele Guvernului României, depune mandatul pe masă. Adică, Marcel Ciolacu are o răspundere majoră pentru România în momentul ăsta, pentru că România nu este într-o situație foarte bună.

România este singura țară din Uniunea Europeană care este în procedură de deficit excesiv, or nu Partidul Social Democrat a dus România în această situație, ci guvernele de dreapta. Noi nu am venit și am spus că nu intrăm la guvernare, că uite în ce rahat lăsați voi țara. N-am spus așa, din contră, am zis nu contează ce ați făcut voi înainte, trebuie să salvăm țara, să o scoatem din gaura asta în care ne-au adus-o Orban și Cîțu. Or, acum, oamenii ăștia să vină să spună: noi nu mai recunoaștem nimic din ce am semnat pentru România și ce trebuie să facem pentru România?”, critică Daniel Zamfir poziția liberalilor în cadrul Coaliției.

Daniel Zamfir, despre PNL: ”Ies de la guvernare și ce se întâmplă? Alegeri anticipate”

Scenariul în care PSD și PNL nu se înțeleg asupra măsurilor fiscale ar duce în final la alegeri anticipate, oricare dintre cele două partide hotărăște să părăsească guvernarea.

Aceste măsuri pe care vrea să le ia Guvernul României sunt măsurile pe care Guvernul României condus de Cîțu le-a asumat cu Bruxelles-ul. Or, dacă ei, cei care și-au asumat, nu mai vor să le respecte, haide la alegeri anticipate”, explică senatorul Daniel Zamfir ce se poate întâmpla dacă liberalii nu își asumă majorarea taxelor.

Întrebat însă dacă ia în calcul scenariul ieșirii de la guvernare a liberalilor, Daniel Zamfir a declarat că nu crede în această variantă.

”Nu cred asta, pentru că toți cei care critică acum alianța cu PSD uită, repet, în ce situație erau în momentul în care PSD a intrat la guvernare. Practic, România era neguvernată, că se certau de dimineață până seara cu toți cei de la USR. Printre oamenii aceștia care critică, și mă uit, apare domnul Vâlceanu care înțeleg că e și dat afară din PNL, domnul Cîțu critică, mai e un domn Cozma care tot nu înțelege nimic, dar el tot timpul critică. Zice el că a spus-o de la început în partid, că nu-i bună alianța cu PSD. Bine, au spus-o el și cu încă doi inși care, repet, nu reprezintă nimic în PNL, marea masă a PNL-ului și conducea PNL-ului, în majoritatea ei covârșitoare, în afară de domnul Rareș Bogdan, că el e mai exotic, dar nu prea îl ia în seamă nici pe el lumea, restul sunt oameni responsabili care vor într-adevăr să guvernăm România și să o ducem într-o zonă stabilă.

Și atunci, oamenii ăștia nu cred că achiesează la ideea de a ieși de la guvernare. Ies de la guvernare și ce se întâmplă? Alegeri anticipate”, a punctat Daniel Zamfir.

Senatorul social-democrat a subliniat că măsurile pe care dorește să le adopte Guvernul Ciolacu sunt chiar cele asumate de Guvernul Cîțu în fața Bruxelles-ului.

”Marcel Ciolacu a spus: oameni buni, dacă măsurile astea nu ni le asumăm împreună, pe care voi le-ați angajat, repet a nu știu câta oară în emisiune și îmi cer scuze, n-aș vrea să fiu redundant, dar aceste măsuri pe care vrea să le ia Guvernul României sunt măsurile pe care Guvernul României condus de Cîțu le-a asumat cu Bruxelles-ul. Or, dacă ei, cei care și-au asumat, nu mai vor să le respecte, haide la alegeri anticipate”, a mai spus Daniel Zamfir.

”Ieșirea de la guvernare aruncă țara în haos”

Deși, în cadrul interviului, Daniel Zamfir a menționat posibilitatea depunerii mandatului lui Marcel Ciolacu, iar o parte a liberalilor susțin ieșirea de la guvernare, senatorul a recunoscut că o astfel de variantă ar arunca ”țara în haos”.

”Știu și cunosc bine Partidul Național Liberal, sunt acolo oameni responsabili și care înțeleg că nu te joci cu guvernarea țării cum te-ai juca fotbal în curtea școlii. Repet, și ceea ce îi spuneam că eu consider guvernarea un lucru foarte serios. E despre viața oamenilor, despre soarta unei țări.

Or, ieșirea de la guvernare aruncă țara în haos, indiferent din partea cui”, a adăugat social-democratul.

Daniel Zamfir susține că dacă România nu va atinge ținta de deficit bugetar negociată în PNRR, România ar putea pierde accesul la fondurile europene și ar primi și penalizări.

”Indiferent ce se va întâmpla, va fi un guvern care va trebui să ducă la îndeplinire acele ținte. Dacă nu le aduce la îndeplinire, trebuie să și spună cei care contestă îndeplinirea acestui PNRR ce înseamnă.

Înseamnă că România va fi penalizată cu 0,5% din PIB, înseamnă că România va avea blocat accesul la fonduri europene, adică sunt niște lucruri care au la rândul lor consecințe dacă nu le faci.

Or, un guvern provizoriu, până la alegeri anticipate eu nu cred că e de dorit pentru România, în situația în care suntem. Repet, suntem singura țară care are în momentul ăsta procedură de deficit excesiv”, a explicat senatorul PSD, în interviul la Gândul Exclusiv.

Urmăriți interviul integral: 


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Sorin Grindeanu (PSD) și Lucian Bode (PNL) exclud ruperea coaliției. Grindeanu: Zici că vine apocalipsa

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu amenință cu demisia, dacă PNL nu va susține măsurile fiscale: „Nu accept ipocrizia de la partenerii de Coaliție”

VIDEO | Nicolae Ciucă despre „mandatul pus pe masă”: Marcel Ciolacu, pe care îl cunosc eu, nu cedează la un astfel de moment

Marcel Ciolacu, despre respectarea țintei de deficit: România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern