EXCLUSIV VIDEO | Trace a început probele tehnologice la instalația de producere a asfaltului necesar pentru lotul 2 al Autostrăzii Ploiești-Buzău

Publicat: 03/11/2023, 10:55

Este activitate intensă pe lotul unde constructorul bulgar Trace realizează segmentul său din Autostrada Ploiești – Buzău, parte din Autostrada Moldovei (A7), mai exact între Mizil și Buzău (Pietroasele). Dincolo de lucrările la traseul efectiv al drumului de mare viteză, foarte importante sunt instalațiile de producție. Fabrica de asfalt, de ultimă generație, va trebui să producă la capacitate maximă în primăvara lui 2024. La începutul acestei săptămâni au început probele tehnologice la această instalație pentru a se stabili rețetele și viteza de fabricare a mixturii asfaltice.

Forfota la organizarea de șantier a început încă de dimineață. Dincolo de activitatea cotidiană, au început și probele tehnologice la instalația de producție a asfaltul. Prima etapă – încălzirea materialelor pentru a stabili exact viteza de curgere prin instalație care să ducă la stabilirea rețetei după care se va fabrica, ulterior, asfaltul.

“Este cel mai important să pregătim instalația de producere a asfaltului ca să fim gata după iarnă, ca să începem producția imensă de asfalt după perioada rece, anul viitor”, ne-a explicat Georgy Ivanov, project manager Trace România.

Această fabrică de asfalt va deveni practic inima activității pe șantierul autostrăzii. De aceea, toate reglajele, rețetele, timpii de amestec ce vor fi coordonați de un calculator trebuie să fie prestabilite.

“Este importantă pentru că trebuie să punem cantități imense de asfalt”, a continuat Ivanov.

Procesul tehnologic ne-a fost prezentat de un specialist cu peste trei decenii de experiență pe șantiere, în țară și pe diverse continente.

“Se iau mineralele din aceste padocuri, se urcă în predozatoare, fiecare predozator are stabilită granulația lui, și aici intervin patru granulații, 0-4, 4-8, 8-16 și 16-32, se duc pe o bandă colectoare care le duce într-un uscător, uscător care are un arzător, care usucă și încălzește piatra la o anumită temperatură, temperatură care se stabilește de laborator. Ulterior, prin turnul de malaxare, respectiv elevatorul de materiale, ele ajung sus pe o sită care cerne și face selecția către buzunarele stației de asfalt. Din aceste buzunare, conform rețetei, se stabilește cantitatea de material care se duce în șarja de asfalt. La două tone se duce nisip, avem fracție 0-4, 4-8, 8-16 și 16-32”, a început explicația șefului stației de asfalt, Iuri Sidletschi.

„Trebuie să producem în jur de 300.000 de tone”

La primele probe, nu s-a adăugat și bitumul. Însă acest material nu va putea lipsi din mixtura care va fi transportată de camioane pe autostradă.

“Totodată există un siloz de filer și tancurile de bitum. Tot așa, trecând prin metoda de cântărire gravimetrică se dozează și aceste materiale, se bagă într-un malaxor care are niște brațe cu niște sape și care vin și amestecă. Amestecă un interval de la 18 la 25 de secunde, în funcție de tipul de material care se fabrică și ulterior este lăsat în buncărele de asfalt, după care este încărcat în camioane și se duc pe șantier”, a completat Sidletschi.

Când se va ajunge la etape de asfaltare, producția va fi una imensă.

“Instalația este calibrată la 180 de tone pe oră”, spune șeful stației.

Dacă ar fi să fie pus la un loc tot asfaltul ce va ajunge pe traseul autostrăzii, în mijlocul câmpiei s-ar fi ridicat un mic munte.

Trebuie să producem în jur de 300.000 de tone. Trebuie să producem între 1.500 de tone și 2.000 de tone pe zi
Georgy Ivanov, manager de proiect Trace România

Iar scopul acestor activități este cât se poate de clar, pentru că există un termen-limită

“Vom termina în luna octombrie, la sfârșitul lui octombrie anul viitor”, după cum spune șeful de proiect din România al companiei Trace.

Compania bulgară Trace are 25 de ani de experiență în construcția infrastructurii de transport, în Balcani, international. Este listată la Bursa de Valori din Sofia, din 2007. Trace a fost desemnată câștigătoare pe lotul 2 al autostrăzii Ploiești-Buzău, parte din Autostrada Moldovei, alături de românii de la Coni. Pe 7 iunie 2022 a fost semnat contractul, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 11 august.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Trace solutions and strategies for large, complex and difficult infrastructure works in Serbia and Bulgaria

VIDEO EXCLUSIV | Soluții și strategii Trace pentru ample, complexe și dificile lucrări de infrastructură în Serbia și Bulgaria

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște