EXCLUSIV VIDEO | Tradiția mărțișorului, păstrată de români. „Este cel mai potrivit cadou pentru 1 martie. Fiecare femeie trebuie să se simtă deosebită în această zi”

Publicat: 01/03/2023, 19:57
1 martie este ziua în care calendaristic marcăm începutul primăverii, dar și prilejul de a aduce bucurie oferind mărțișoare celor dragi, prietenilor, cunoscuților. Din 2017, tradiţiile de mărţişor sunt incluse pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Românii continuă tradiția și consideră că mărțișorul este „cel mai potrivit cadou pentru 1 martie”. 
Tradiția mărțișorului este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute tradiții ale popoarelor balcanice, inclusiv ale poporului român, fiind simbolul străvechi al începutului și al bucuriei de a trăi. În mod tradițional, mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei și se spune că persoana care poartă mărțișor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie, va avea noroc tot timpul anului.
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, 1 martie a fost sărbătorit prin tradiționalul târg de mărțișoare. Zeci de meșteșugari i-au așteptat pe oameni cu mărțișoare lucrate manual, de inspirație populară românească, din lemn, sticlă, țesături sau semințe de diferite feluri.

„Am făcut mărțișoare cu semințe naturale, deoarece, pe vremuri, semințele chiar erau purtate de către oameni, în niște săculeți mici, legați de mână sau pentru spor. Pentru mine, asta înseamnă mărțișorul: o amuletă norocoasă, purtătoare de noroc, de prosperitate, pentru cine îl oferă, pentru cine îl primește”, a spus unul dintre meșterii populari prezenți la târg.

„Avem o broderie drăguță, de mână, care să ducă un pic cu gândul spre tradiția de odinioară a fetelor, când fetele chiar își coseau singure de mână zestrea. Avem și o cusătură, care să sperăm că nu o să fie prea curând uitată – cea tip goblen și pentru o stare de bine, ca să ne înveselim, niște floricele naturale”, a mai spus femeia.

„Am pregătit obiecte din lemn, obiecte tradiționale, linguri din lemn, lingurițe, mini-lingurițe, mărțișoare, obiecte lucrate cu drag și așteptăm vizitatori, chiar dacă vremea ne joacă feste”, a spus un alt meșteșugar.

Întrebat care este cel mai special obiect tradițional pe care îl are expus la târg, cu ocazia zilei de 1 martie, bărbatul a spus: „Eu, lucrând în lemn, am făcut mărțișoare din lemn, niște mini-lingurițe din lemn și ne bazăm pe obiectele de artă populară – cruciulițe, inimioare, lingurițe”.

Meșterul popular este de părere că „trebuie păstrată tradiția”, întrucât „mărțișorul tradițional este simbolic”. „Sunt și persoanele care preferă să cumpere altfel de obiecte, cum ar fi obiecte din lemn, de uz casnic”, a adăugat bărbatul.

„Există o diferență între mărțișoarele făcute de români, tradițional, și cele făcute comercial”

„Ne-am gândit să pregătim niște mărțișoare mai deosebite, care să readucă tradiția mărțișorului, așa cum era la început – mărțișoare cât mai frumoase, făcute din material natural. La început, erau mărțișoare făcute din materialele pe care le avea omul în casă – ață, lână. Ofereai mărțișoarele făcute de tine și, atunci, aveau o valoare mult mai mare”, a spus o femeie prezentă la târg.

Întrebată dacă oamenii mai păstrează în ziua de astăzi tradiția mărțișorului, femeia a răspuns: „Oamenii, da, dar oamenii care să facă mărțișoare sunt din ce în ce mai puțini. Acum se aduc mărțișoare de la chinezi și în felul acesta se cam pierde tradiția, este păcat. Există o diferență între mărțișoarele făcute de noi, românii, care avem tradiția și o facem într-un anume fel, și străini, care nu au tradiția lor și o fac din punct de vedere comercial”.

„Am pregătit mărțișoare tradiționale. Eu merg foarte mult pe mărțișoare făcute din lână împâslită, croșetate și toate într-adevăr sunt purtabile, chiar dacă le poartă acum sau le poartă și în tot timpul anului. Ele se pot atașa la o căciulă, la un pulover, așa că m-am gândit să fac mărțișoare tradiționale, care se pot purta pe tot timpul anului”, a spus o altă femeie care și-a expus standul cu mărțișoare la târg.

Întrebată ce le-a pregătit oamenilor care vin de 1 martie la târg, un alt meșteșugar a spus: „Le-am pregătit animăluțe magice, dansatori cu inima primăverii și chitări cu sunetul primăverii. Cele mai speciale sunt aceste inimioare, care au dansul primăverii în ele, de aici a fost și inima-primăvară”.

„Foarte multă lume cumpără mărțișor pentru că simte nevoia de a transmite bucuria”

„Sunt mărțișoare făcute ca atunci când eram eu în liceu sau în școala generală, adică mărțișoare cusute pe etamină sau pe un fir de goblen. Am, de asemenea, mărțișoare făcute în pâslă, sub formă de broșe și am fire tradiționale – doar fire de mărțișor, așa cum se fac în Moldova”, a spus o altă femeie prezentă la târg.

„Am observat că după perioada aceasta de pandemie, parcă este o izbucnire, odată cu primăvara. Adică foarte multă lume cumpără mărțișor, simte nevoia de a dărui, simte nevoia de a transmite bucuria. Poate și socializarea, care a fost într-un fel de letargie, a revenit cu mai multă forță și atunci am văzut chiar toate generațiile de oameni care au cumpărat”, a răspuns femeia, întrebată dacă oamenii mai respectă astăzi tradiția mărțișorului.

„Am pregătit mărțișoare croșetate, mărțișoare cusute, mărțișoare țesute, tradiționale, împletite. Mai exact, avem mini-ia, cusută pe cinci centimetri de pânză, respectând canoanele ei vechi, pe zonele țării noastre. S-a respectat punctul de cusătură, pe zona respectivă, cât și cromatica, croiul, astfel încât ele nu sunt mai mari de 5 centimetri, să reprezinte un mărțișor frumos de primăvară”, a precizat un alt meșter popular.

„Având în vedere că anul trecut cămașa cu altiță a intrat în lista reprezentativă UNESCO, m-am gândit să fac aceste ii cusute. Pe lângă aceste ii cusute, am mai făcut și mărțișoare împâslite, mărțișoare țesute în războiul de țesut bete, în două ițe, cât și mărțișoare cusute. Sperăm să ducem mai departe tradiția mărțișorului. Mergem pe tradițional, de aceea și venim la târg”, a mai spus meșteșugarul.

„Mărțișorul este cel mai potrivit cadou pentru 1 martie”

„Prefer să ofer un mărțișor, întrucât acesta este, până la urmă, obiceiul tradițional, de aceea am și venit astăzi aici”, a fost răspunsul unui alt bărbat, care a precizat că vrea să ofere un mărțișor soției și mamei sale.

„Este o zi deosebită și fiecare femeie trebuie să se simtă deosebită în această zi, mai ales că simbolul mărțișorului este de primăvară. Mărțișorul este cel mai potrivit cadou pentru 1 martie”, a spus un alt bărbat, menționând că va oferi un mărțișor colegelor de la serviciu, mamei, prietenei și tuturor persoanelor deosebite din viața lui.

Întrebat cui vrea să ofere un mărțișor de 1 martie, un bărbat a spus: „Unei doamne frumoase, bineînțeles”, făcând referire la soția sa. „Nu este normal? Este rușine să nu dai un mărțișor, în ziua de azi. Este corect să dai mărțișoare de 1 martie”, a mai spus bărbatul, precizând că preferă mărțișoarele făcute manual.

„Bineînțeles că aleg mărțișorul. Vestește primăvara”, a spus un tânăr, care a cumpărat mai multe mărțișoare, pe care să le ofere „soției, mamei, prietenei și așa mai departe – fetelor”.

Întrebat ce mărțișor a cumpărat, tânărul a răspuns: „Această păpușă foarte drăguță, cu motive tradiționale, naționale. Mi-au plăcut foarte mult și le cumpăr an de an”.


CITEȘTE ȘI:

Poliția de Frontieră, mesaj de 1 MARTIE: Ești frumoasă, ești puternică, ești profesionistă! Ești unică! Fii tu! Fii primăvară!

Câți lei COSTĂ un ghiocel și o zambilă, azi, de 1 Martie, în Piața Obor din București

Cu câți lei se vinde un MĂRȚIȘOR la Târgul Mărțișorului din Piața Romană. Unele prețuri te rup la buzunar!

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații