EXCLUSIV VIDEO | Vicepreședinte PSD, despre prezidențiale: La Marcel Ciolacu, ”va fi extrem de important felul în care performează” ca premier

Publicat: 12/06/2023, 08:00

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a declarat pentru GÂNDUL că Marcel Ciolacu ar putea fi candidatul social-democraților la prezidențialele din 2024, în funcție de ”felul în care performează” ca premier. Deși liderul partidului și-a menționat deschiderea față de un candidat independent, ”n-ai cum să excluzi președintele PSD dintr-o astfel de ecuație”, susține Gabriel Zetea. Despre posibila candidatură a lui Mircea Geoană, deputatul PSD a declarat că deși ”este măsurat în toate sondajele”, ”trebuie să facă acest pas și să anunțe prima dată că-și dorește”.

Deși Gabriel Zetea susține că în interiorul PSD încă nu au avut loc discuții despre viitorul candidat la prezidențialele din 2024, acesta a amintit deschiderea lui Marcel Ciolacu față de un candidat fără adeziune de partid:

Alegerile prezidențiale din 2024 nu au făcut obiectul unor discuții în interiorul Partidului Social Democrat, cu câteva mici excepții, în sensul în care am discutat viziunea pe care Marcel Ciolacu o are despre alegerile prezidențiale de anul viitor. Și el a spus în felul următor: Vreau să rupem acea cutumă care există în PSD, adică președintele partidului, indiferent cine este el, ce nume are, că e bărbat, că e femeie, e obligatoriu candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Marcel Ciolacu a spus așa: vreau să deschidem partidul, vreau să modificăm statutul Partidului Social Democrat, astfel încât oricine care ne împărtășește propria viziune legată de viitorul României, adică o viziune de stânga, în primul rând, poate să fie candidatul nostru. Adică noi, PSD, putem să susținem o personalitate, un intelectual de stânga, nu neapărat un membru al Partidului Social Democrat pentru această funcție” a amintit vicepreședintele PSD declarațiile făcute anterior de președintele partidului.

Cu toate acestea, Gabriel Zetea a recunoscut că, în ciuda acestor declarații, Marcel Ciolacu rămâne unul dintre potențialii candidați la prezidențialele de anul viitor.

Asta este viziunea președintelui PSD. Dacă el este primul care spune acest lucru, e extrem de important. Nu spun că excludem. Eu personal n-am cum să nu spun acest lucru. N-ai cum să excluzi președintele PSD dintr-o astfel de de ecuație, până la urmă”, a punctat deputatul social-democrat.

”Dacă Marcel Ciolacu va prelua până la urmă funcția de prim-ministru, va fi extrem de important felul în care performează”

Conform declarației lui Gabriel Zetea, există o strânsă legătură între posibila candidatură a lui Marcel Ciolacu la prezidențiale și felul în care va performa ca prim-ministru al României. Dacă guvernul condus de Marcel Ciolacu ”va produce rezultatele bune”, președintele PSD ar putea fi candidatul social-democraților la prezidențiale, susține Zetea.

Dacă Marcel Ciolacu va prelua până la urmă funcția de prim-ministru, va fi extrem, extrem de important felul în care performează, buna guvernare pe care poate să o facă în România.

Dacă guvernarea imprimată de către Partidul Social Democrat în coaliție cu Partidul Național Liberal va produce rezultatele bune, românii îl vor susține în primul rând pe Marcel Ciolacu să facă următorul pas să fie candidat la alegerile prezidențiale și să-și imprime în continuare ideile vizavi de România, legat de dezvoltarea României în continuare, la cel mai înalt nivel, în cea mai importantă funcție în stat în România, dar pentru asta trebuie să avem o bună guvernare. (…) În funcție de rezultatele pe care le avem, vedem alegerile prezidențiale”, a menționat vicepreședintele PSD.

Mircea Geoană ”conferă foarte multă încredere, în special în ochii aliaților”

Un alt nume de posibil prezidențiabil social-democrat ”măsurat în toate sondajele”, după cum Gabriel Zetea l-a descris, este secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cu toate acestea, ”cineva trebuie să facă acest pas și să anunțe prima dată și că-și dorește” a menționat vicepreședintele PSD, legat de faptul că, până la acest moment, niciunul dintre posibilii candidați la prezidențiale nu și-a declarat intenția.

Eu nu l-am auzit niciodată spunând că își dorește. Cei care vor dori, în primul rând, vor trebui să facă asta în fața Partidului Social Democrat. Adică vom pregăti statutul PSD-ului, astfel încât toți cei care își doresc, să aibă o șansă, iar Mircea Geoană este unul dintre oamenii măsurat în toate sondajele și un om în care românii au multă încredere, din perspectiva funcției pe care o are.

E cea mai înaltă funcție pe care a deținut-o vreodată un român în vreo instituție de anvergură internațională, secretar general adjunct NATO. E o poziție care îți conferă foarte multă încredere, în special în ochii aliaților, iar un președinte al României care ar putea, de exemplu Mircea Geoană, să aibă atât de multe uși deschise în rândul aliaților României în spațiul vestic e extrem de important”, a descris Gabriel Zetea avantajele electorale, dar și susținere cu care Mircea Geoană ar intra în jocul electoral.

Cu toate acestea însă, nici el nu și-a declarat public intenția candidaturii: ”Pentru asta, Mircea Geoană trebuie să își dorească. Eu nu l-am auzit spunând acest lucru, iar apoi, sigur, Partidul Social Democrat să împărtășească viziunea.

Nu e singur. 100% sunt mulți alți intelectuali de stânga marcanți în România. Ideea este să-și dorească. Noi avem această disponibilitate de a face aceste modificări în statut, în a susține pe cineva fără a se îmbrăca în haina de pesedist, dar cineva trebuie să facă acest pas și să anunțe prima dată că-și dorește”, a menționat Gabriel Zetea despre procedura internă de nominalizare a viitorului candidat la prezidențiale pe care-l vor susține social-democrații.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică