EXPLICAȚIILE judecătorilor: de ce va merge la închisoare Dănuț Lupu / „Cunosc unul care a omorât doi inşi şi nu a luat nici cu suspendare”

EXPLICAȚIILE judecătorilor: de ce va merge la închisoare Dănuț Lupu / „Cunosc unul care a omorât doi inşi şi nu a luat nici cu suspendare”
Explicațiile judecătorilor: de ce va merge la închisoare Dănuț Lupu / Sursa FOTO: prosport.ro
Publicat: 03/10/2023, 10:22
Actualizat: 03/10/2023, 10:22

Dănuț Lupu va merge la închisoare pentru 7 luni și 10 zile, pedeapsă pe care judecătorii susțin că au fost nevoiți să i-o aplice după ce a fost prins de două ori conducând fără permis.

Fostul mare fotbalist a primit o pedeapsă cu executare, măsură mult prea dură în opinia multora.

Instanța explică de ce Dănuț Lupu a primit „cu executare”

Imediat după condamnare, în spaţiul public au apărut comentarii, inclusiv din partea unor oameni importanţi din fotbal, care reclamau duritatea pedepsei primite de Dănuţ Lupu.

Totul, în condiţiile în care au existat cazuri de şoferi care au produs accidente soldate cu victime şi au scăpat de închisoare.

„Eu cunosc unul care a omorât doi inşi şi nu a luat nici cu suspendare. Este înfiorător de dură (n.r. – sentinţa). Pentru aşa ceva să-ţi dea 7 luni şi 10 zile, este de neconceput! În loc să-l laşi să muncească, îl sperii cu o lună, două… La puşcărie e o nenorocire. Îl distruge, psihic îl distruge! Ca om, i-a distrus cariera, că avea omul serviciu” – Dumitru Dragomir

Însă, decizia anunţată luni, 2 octombrie, de Curtea de Apel Bucureşti are legătură cu faptul că Dănuţ Lupu era recidivist. Astfel, din acest motiv, judecătorii au fost nevoiţi să-i aplice o pedeapsă cu executare.

Prima abatere – Dănuţ Lupu invocă un prieten cu problemele medicale

În dimineaţa zile de 23 octombrie 2017, Dănuţ Lupu se deplasa de la Slănic Moldova spre casă la volanul unui autoturism BMW X5, fiind însoţit de un prieten. Când trece prin judeţul Vrancea, fostul fotbalist produce un accident auto pe DN2 E85, soldat cu pagube materiale.

Un echipaj de la Poliţia Rutieră soseşte la locul accidentului, îl legitimează pe şofer şi constată că avea permisul de conducere anulat încă din anul 2001.

Dănuț Lupu este trimis în judecată, iar în timpul procesului susţine că maşina aparţinea prietenului său, iar el a condus deoarece amicului i se făcuse rău.

Judecătorii dau dovadă de clemenţă şi îi aplică o pedeapsă blândă, având în vedere că îşi recunoscuse vinovăţia, iar infracţiunea era una minoră. Astfel, Judecătoria Focşani îl condamnă la 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, scăzută de Curtea de Apel Galaţi la 6 luni, tot cu amânare.

În motivarea condamnării, un magistrat de la Judecătoria Focşani şi-a exprimat convingerea că „incidentul ce face obiectul cauzei va fi un eveniment care nu se va mai repeta în viaţa inculpatului (Dănuţ Lupu). Fiind o persoană la vârsta maturităţii, studii superioare, are capacitatea de conştientizare a faptei sale şi a urmărilor acesteia, astfel că va adopta pe viitor o atitudine de respectare întocmai a normelor juridice de convieţuire socială”.

Mai departe, la 23 iulie 2020, în decizia Curții de Apel Galaţi se stabilește un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Dănuţ Lupu nu avea voie să mai săvârşească o faptă penală, în caz contrar pedeapsa cu suspendare transformându-se în una cu executare.

A doua abatere – Dănuţ Lupu se justifică tot cu probleme medicale

Dar, peste numai o săptămână de la condamnarea definitivă de șase luni cu suspendare dictată de Curtea de Apel Galaţi, respectiv în data de 30 iulie 2020, Dănuţ Lupu este oprit de un echipaj de la Rutieră în judeţul Ilfov, în timp ce conducea un autoturism marca Volvo.

Poliţiştii constată că are permisul de conducere suspendat, îi întocmesc dosar penal, iar fostul fotbalist este trimis pentru a doua oară în judecată.

Procesul începe la Judecătoria Cornetu, unde îşi recunoaşte faptele, dar invocă din nou probleme medicale, respectiv că se grăbea să ajungă la spital.

Judecătorul de la Cornetu consideră că faptele săvârşite de fostul fotbalist nu sunt grave, notând următoarele: „În privinţa urmărilor, instanţa constată că acestea s-au rezumat la pericolul abstract pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi nici nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos (…), se reţine că acesta a avut o atitudine sinceră, de recunoaştere a faptei, colaborând cu organele judiciare”.

Magistratul îl condamnă pe Dănuţ Lupu la o pedeapsă minimă de 4 luni închisoare, însă constată că fostul fotbalist are cazier judiciar şi, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din septembrie 2017, este nevoit să aplice pedepse cu executare atât pentru primul dosar, cât şi pentru al doilea, având în vedere că Dănuţ Lupu a încălcat legea în timpul termenului de supraveghere.

Cele două pedepse sunt contopite şi la cea mai grea de 6 luni se adaugă un spor de o treime din condamnarea de 4 luni, rezultând în final 7 luni şi 10 zile, cu executare.

Dănuţ Lupu a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, însă fără succes. Magistraţii au respins apărarea fostului fotbalist, care susținea că a încălcat legea deoarece se grăbea să ajungă la spital.

„Aspectele invocate de inculpat privind faptul că se simţea rău sau că nu ar fi reuşit să cheme un taxi ori să fie condus de o altă persoană la o unitate de spital cu un autovehicul nu se circumscriu vreuneia dintre cauzele justificative ori de neimputabilitate prevăzute de lege.

Solicitarea apelantului de a se dispune pedeapsa amenzii este nefondată, având în vedere modalitatea de comitere a faptei, împrejurările de săvârşire a acesteia, care denotă un pericol social relativ ridicat pentru siguranţa traficului rutier, faptul că inculpatul nu este la primul contact cu legea penală şi a perseverat pe cale infracţională, săvârşind fapta în termenul de supraveghere stabilit anterior, fără a ţine seama de clemenţa soluţiei de amânare a aplicării pedepsei”, au notat magistraţii în decizia de condamnare.

Totodată, judecătorii arată că nu există nicio prevedere legală care să le fi permis să aplice o pedeapsă cu suspendare în cazul lui Dănuț Lupu.

Luni, 2 octombrie, Lupu a fost dat în urmărire generală. Din câte se pare, el se află în Dubai, iar într-o intervenţie telefonică la Fanatik a promis că se va întoarce în ţară la sfârşitul săptămânii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Un ciclon polar aduce ninsori în aproape toată ţara. Bucureştiul, acoperit de un strat de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Cine este omul care ar fi ucis-o pe Doina, românca din Franța?! Autoritățile vin cu...
Cât costă mâncarea la cel mai mare târg de Crăciun din București: „În ce lume...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Descoperire DE PROPORȚII în Arabia Saudită! Au DAT LOVITURA după ce...
S-A DECRETAT EPIDEMIE în România! Decizia luată în această seară de ministerul Sănătății
Șoferii, în pericol la mall. Cum îi lasă hoții fără bani
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Profesoara: Bulă, dacă ai într-un buzunar 150 de lei și în celălalt ai...