EXPOZIȚIE stradală la Biblioteca Metropolitană. „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”

EXPOZIȚIE stradală la Biblioteca Metropolitană. „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”
Publicat: 08/11/2024, 16:13
Actualizat: 08/11/2024, 17:01

La Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB) se va deschide, începând cu data de 11 noiembrie 2024, expoziția stradală „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”. Trecătorii vor avea privilegiul de a descoperi imagini sugestive dintr-o perioadă comunistă în care regimul aflat la conducerea României, prin cenzură și control total, deținea toate pârghiile puterii.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate imagini inedite din arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), documente istorice de o incontestabilă valoare, dar şi mărturii ale unor martori contemporani.

Întrunite, toate acestea vor oferi o perspectivă profundă asupra realităţilor politice şi sociale din România comunistă.

„Prin prezentarea unor imagini şi documente inedite, expoziţia va oferi o privire detaliată asupra evoluţiei Bucureştiului, începând cu sfârşitul anilor `70 şi continuând până în ultimele decenii ale regimului Ceauşescu. Vizitatorii vor putea înţelege mai bine modul în care regimul comunist a manipulat informaţiile, a controlat instituţiile şi a gestionat relaţiile externe, într-o perioadă marcată de izolarea României pe plan internaţional şi de constrângerea libertăţilor cetăţeneşti”, au precizat reprezentanții BMB.

„Toate structurile de Securitate se activau și începea controlul informativ”

În exclusivitate pentru Gândul, Laura Cornea – membru Colegiul CNSAS – a declarat că expoziția stradală care va avea vernisajul luni – 11 noiembrie 2024 – se constituie într-un eveniment și reprezintă o adevărată filă de istorie.

Am gândit această expoziție sub forma surprinderii aspectelor ultimelor două decenii ale orașului București, care erau dominate, pe de o parte, de politica diplomatică de a stabili cât mai multe legături cu exteriorul, cu țările Occidentului. Și avem vizitele a doi președinți, care sunt suprapuse.

Sunt prezentate în panourile noastre, pe de o parte, și – pe de altă parte – se arată și ce se întâmpla în interiorul Securității în momentul acestor vizite și nu numai, în sensul că toate structurile de Securitate se activau și începea controlul informativ, atât al populației cât și al mediilor, delegațiilor sau, cel mai interesant, al ziariștilor străini care erau acreditați la noi.

Avem câteva informații legate de modul în care acești jurnaliști străini erau supravegheați. Sunt câteva panouri, documente, și – ca parte de cenzură și control – ne-am gândit la controlul asupra istoricului și criticului literar Augustin Buzura.

Este o expoziție stradală și se desfășoară între 11 noiembrie și 11 decembrie, pe gardul sediului central al Bibliotecii Metropolitane, astfel încât orice trecător să se poată opri, să o parcurgă, să o vizioneze.

Și tot în ultimele panouri – în ceea ce privește ca controlul – am surprins modul în care Securitatea a început, după anii `70, când apare legea informațiilor, a secretului de stat, controlul oricărei entități din acest acest oraș, de fapt din această țară.

Apar atunci birourile de documente secrete, birouri despre trăitorii acelor vremuri știau și exista tot timpul această legendă că «este CI-stul sau este ofițerul de securitate care ne supraveghează». Aceste birouri de documente secrete erau populate de ofițeri de securitate.

Avem un dosar de obiectiv pe problema bibliotecilor din România, nu numai din București, și un fragment dintr-un volum este dedicat bibliotecii «Mihail Sadoveanu»”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Laura Cornea, fost director al Arhivei CNSAS, actualmente membru Colegiul CNSAS, șefa Departamentului de Arhivă din anul 2007.

Expoziţia „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control” va putea fi vizitată până pe 11 decembrie 2024.


Citește și:

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a ÎCCJ

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful mercenarilor care îl păzesc pe Călin Georgescu a fost săltat din trafic. Polițiștii au...
Ion a fost dat dispărut pe 6 decembrie. Ireal unde a fost găsit acum, la...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita fotbalistului român, vândut de Becali la arabi
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că...
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum...
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Percheziții în Brașov, la finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu. Acuzații de spălare a banilor și...
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mari mari cu 720 de lei,...
Călin Georgescu s-a dezlănţuit într-un nou interviu pentru Sky News: "NATO este o dictatură, iar CCR...
Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ajuns de urgență la spital! În ce stare e IPS...
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Cea mai interesantă mașină din 2024 este la vânzare în România. Bate orice SUV
MAE dezminte zvonurile: secţiile de votare din străinătate rămân închise
Băutura IEFTINĂ și DELICIOASĂ care protejează de stres și grăsimi
Noua procedură pentru obținerea permisului auto. Schimbare pentru cei care dau de permis
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
S-a vândut casa în care s-a filmat „Singur acasă”! Cât a costat celebra proprietate
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
Care este motivul pentru care Gabriela Cristea a optat ca fiica sa, Victoria, să meargă...
Michael Douglas nu își scapă soția din ochi! Catherine Zeta-Jones strălucește la 55 de ani
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
„Păpușa”, o columbiană în vârstă de 23 de ani, arestată pentru mai multe crime