Un nou „aliment nou”, aprobat pentru consum în magazinele din UE! Mai exact, Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (Envi) a Parlamentului European a aprobat să fie introdusă pe piaţă făina de larve ca aliment nou pe rafturile magazinelor.
Făina de larve este o pulbere obținută prin tratamentul cu raze UV a larvelor întregi de Tenebrio molitor, adică viermele galben de făină şi este oficial un „aliment nou” permis în Uniunea Europeană.
Această decizie a fost luată de Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (Envi) a Parlamentului European, care a respins cu 39 de voturi împotrivă, 32 de voturi pentru și 6 abțineri o obiecție prezentată împotriva introducerii și comercializării acestui nou aliment, relatează Il Messaggero, citat de Antena 3.
Reamintim că popunerea de a include acest aliment, venită din partea Comisiei Europene, a generat proteste din partea conservatorilor și reformiştilor europeni.
Mai exact, deputații Alexander Bernhuber de la PPE și Laurence Trochu de la Conservatorii și Reformiștii ECR au prezentat, așadar, o obiecție susținută și de Partidul Liga din Italia și de partidul Patrioții pentru Europa. Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (Envi) a Parlamentului European a respins-o însă.
Așa-numitele „alimente noi” sunt definite de Bruxelles ca fiind alimente care nu au fost consumate „într-o măsură semnificativă” înainte de mai 1997. Mai exact, potrivit sursei citate, categoria include alimente noi, alimente din surse noi sau substanțe noi utilizate în produsele alimentare și noi metode și tehnologii pentru producerea de alimente.
Creșterea insectelor este o alternativă cu emisii reduse de carbon, spre deosebire de producția de carne. De exemplu, creșterea greierilor folosește cu 75% mai puțin CO2 decât fermele de pui.
De asemenea, aceasta ajută la conservarea resurselor, cercetările Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arătând că greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a crea aceeași cantitate de proteine.
Această îngrijorare provine și din ideea greșită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.
Însă, legea cere că pudra de greieri să fie etichetată clar. De asemenea, ambalajul trebuie să menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și acarieni.”
Această afirmație „va apărea în imediata apropiere a listei de ingrediente”, astfel încât clientul să își dea seama dacă pulberea de insecte a fost adăugată la biscuiții sau cerealele preferate.
”Informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente ambalate, cât și pentru alimentele neambalate. Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor în cazul în care alimentele sunt oferite spre vânzare ambalate sau fără ambalaj”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews.com.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind utilizarea făinii de INSECTE în alimentație