Fauci speră ca după varianta Omicron, pandemia să scadă în intensitate, însă atrage atenția că pentru acest lucru trebuie respectate măsurile sanitare

Fauci speră ca după varianta Omicron, pandemia să scadă în intensitate, însă atrage atenția că pentru acest lucru trebuie respectate măsurile sanitare
Fauci, operat de urgență! Expertul în boli infecțioase al Casei Albe a pățit-o! / Sursa FOTO: https://live.staticflickr.com
Publicat: 17/01/2022, 19:08

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al Casei Albe, a declarat luni că este încă prea devreme pentru a prezice dacă varianta Omicron Covid-19 va marca ultimul val al pandemiei de coronavirus, relatează CNCB.

„Este o întrebare deschisă dacă va fi vaccinarea cu virus viu pe care toată lumea o speră”, a declarat Fauci prin videoconferință la evenimentul virtual The Davos Agenda.

Varianta omicron, deși foarte transmisibilă, s-a dovedit a fi mai puțin gravă decât variantele anterioare, ceea ce a stârnit speranța că ar putea grăbi sfârșitul pandemiei. Cu toate acestea, Fauci a declarat că nu există încă nicio garanție.

„Aș spera că acesta este cazul. Dar acest lucru ar fi valabil doar dacă nu vom avea o altă variantă care să eludeze răspunsul imunitar al variantei anterioare”, a spus el.

Cu toate acestea, chiar dacă omicron apare ca variantă finală a Covid-19, este puțin probabil ca aceasta să însemne sfârșitul în totalitate al virusului, a spus Fauci. Mai degrabă, acesta va rămâne prezent în societate la un nivel endemic.

„Controlul înseamnă că îl aveți prezent, dar este prezent la un nivel care nu perturbă societatea”, a spus Fauci. „Aceasta este definiția mea a ceea ce ar însemna endemicitate”.

În acel stadiu, măsurile de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștilor, nu ar mai fi necesare, iar societatea ar putea reveni la un anumit nivel de normalitate pre-Covid, a spus el.

„Nu se va întâmpla ca această boală să fie eliminată complet. Dar sperăm că va fi la un nivel atât de scăzut încât să nu ne perturbe interacțiunile sociale, economice și de altă natură normale între noi. Pentru mine, asta este noua normalitate”.

Fauci a vorbit alături de un grup de experți în sănătate publică care au fost de acord că omicron va deveni probabil tulpina dominantă a Covid-19 la nivel global în 2022. Cu toate acestea, ei au fost împărțiți cu privire la faptul dacă aceasta va fi tulpina finală.

„Este într-adevăr prea devreme într-adevăr pentru a o numi endemică. Există o mare probabilitate să avem o nouă variantă”, a declarat Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecțioase emergente la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

O nouă variantă este probabil să fie mai puțin gravă, dacă ne uităm la versiunile anterioare, dar rămâne important să ne pregătim pentru ce e mai rău, a spus ea.

Richard Hatchett, directorul executiv al Coaliției pentru Pregătirea pentru Epidemii și Inovații, a fost însă mai optimist.

„Omicron va mătura lumea. S-ar putea, sperăm, să măture alte variante”, a spus el, adăugând că virusul va ajunge probabil la un punct de echilibru, unde va deveni o epidemie anuală, la fel ca gripa sezonieră.”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete