Federația Sindicatelor din Penitenciare: Doar 9.000 din 22.500 de deținuți vor să se vaccineze împotriva Covid-19

Federația Sindicatelor din Penitenciare: Doar 9.000 din 22.500 de deținuți vor să se vaccineze împotriva Covid-19
Foto: unsplash.com
Publicat: 04/05/2021, 15:28
Actualizat: 04/05/2021, 16:49

Doar 9.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a se vaccina împotriva COVID-19 din  cei 22.500 de deținuți din sistemul penitenciar, potrivit sindicaliștii angajaților din penitenciare. Vaccinarea deţinuţilor se va face cu doze Johnson&Johnson.

Sindicaliştii acuză că o Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) de lipsa demarării unei  campanii în rândurile deţinuţilor.

„Din cei 22.500 de deținuți din sistemul penitenciar, doar 9.000 și-au exprimat dorința de a se vaccina. Vaccinarea deținuților se va face cu doze Johnson&Johnson.

Acum câteva săptămâni am mai scris despre necesitatea unei campanii de conștientizare a deținuților cu privire la efectele benefice ale vaccinării. O campanie serioasă, dirijată (îndrumare, coordonare) de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) ar crește numărul deținuților dornici de vaccinare „, conform unei postări de pe site-ul FSANP.

Sindicaliştii arată că numărul scăzut de persoane deţinute care se vor imuniza „înseamnă un real pericol pentru poliţiştii din penitenciare care desfăşoară activităţi directe cu aceştia”.

„Nici măcar jumătate dintre deținuți nu se vor vaccina, ceea ce înseamnă un real pericol pentru polițiștii din penitenciare care desfășoară activități directe cu aceștia. N-a avut cine să discute cu deținuțîi și să îi determine să se vaccineze. O lipsă de interes care ne va costă. «Cine va răspunde pentru aceste dezinteres?»”

Potrivit sursei citate, ofiţerii Direcţiei Reintegrare Socială (DRS-ANP) ar trebui să conceapă astfel de programe, iar psihologii şi educatorii din unităţile subordonate ANP să poarte discuţii cu deţinuţii, să le prezinte beneficiile vaccinării şi a trebui create programe şi filmuleţe care să-i determine pe deţinuţi să se vaccineze în număr cât mai mare.

Citește și: Prima țară europeană care a anunțat că renunță la vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson. Cum explică autoritățile, după ce au refuzat și serul de la AstraZeneca

Luna trecută, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea că vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate, dar pentru acestea ar putea fi folosite şi alte seruri.

„La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului, în cabinetele medicale.

Persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare”, spunea Gheorghiţă pe 13 aprilie.

1 din 5 deținuți va refuza vaccinarea împotriva coronavirusului, a constatat un sondaj din Marea Britanie

Rata de refuz este stabilită să fie de două ori mai mare în închisori decât în ​​comunitatea generală, unde sondajele au sugerat că mai puțin de unul din 10 va refuza vaccinul. Motivele date de prizonieri pentru refuzarea vaccinului au inclus lipsa de informații despre efectul acestuia și neîncrederea generală în autoritate. Rata refuzului în rândul deținuților  de culoare și minoritară (BAME) a ​​fost de două ori mai mare decât în ​​rândul deținuților în general.

„Nu am încredere în guvern. Totul este o farsă.”

IC Consultants, un colectiv de cercetare care lucrează cu NHS Anglia, a chestionat 805 de rezidenți în nouă închisori din sud-estul Angliei. În ansamblu, 78 la sută au declarat că vor accepta vaccinul dacă va fi oferit, 19 la sută au spus că îl vor renunța și 3 la sută au spus că nu sunt siguri. Dintre prizonierii de culoare, doar 57% au spus că vor accepta acest lucru.

A existat, de asemenea, o legătură puternică cu vârsta. Cu cât prizonierul era mai tânăr, cu atât era mai probabil ca aceștia să refuze vaccinul.

Dintre deținuții care au spus că vor vaccinul, una dintre principalele lor motivații a fost speranța că programul de vaccinare va permite închisorilor să revină la regimuri mai normale și să permită reluarea vizitelor sociale. Cercetătorii au recomandat ca NHS și guvernul să ia în considerare vaccinarea tuturor prizonierilor și a personalului de la o închisoare dintr-o dată, mai degrabă decât treptat în grupele de vârstă, așa cum se întâmplă în prezent, „pentru a atenua suspiciunile și a crește șansele de a recupera regimul”.

 Recomandarea Comisiei Europene cu privire la situația persoanelor din centrele de detenție din Europa

Grupul consultativ strategic de experți OMS a recomandat ca grupurile sociale incapabile să se distanțeze fizic, precum cele din spațiile de detenție, să fie grupuri prioritare pentru vaccinarea COVID-19.

 „Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a subliniat că „accesul accesibil și nediscriminatoriu la vaccin este un drept al omului”, în timp ce Comitetul pentru bioetică al Consiliului Europei a reamintit principiul accesului echitabil la asistență medicală. Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale a subliniat în mod similar că guvernele au obligația de a furniza vaccinuri pentru grupurile care prezintă un risc ridicat de contagiune, cum ar fi persoanele încarcerate . Absența vaccinărilor provoacă restricții suplimentare privării de libertate a persoanelor reținute, cum ar fi restricții la vizite, activități, acces la drepturi de apărare și reguli stricte de izolare atunci când există riscul de contagiune. În comunicarea sa intitulată „Pregătirea pentru strategiile de vaccinare COVID-19 și implementarea vaccinului”, Comisia a recomandat statelor membre să considere comunitățile incapabile să se distanțeze fizic drept grup prioritar”, se arată în răspunsul dat pentru Parlamentul European

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice