Final de anchetă în cazul bancomatelor din Constanța sparte cu bombe ”Devil’s Pizza”. Povestea italiencei conectate la temuta grupare mafiotă ‘Ndrangheta și a complicelui ei român. Cum operau și cum au fost prinși “Bonnie și Clyde” de România

Spargerea unui bancomat în comuna Castelu, județul Constanța, spre finalul anului trecut, a pus în alertă maximă Poliția Română, care a trebuit să facă cercetări amănunțite pentru identificarea personajelor ce acționaseră ca-n filme pentru a jefui ATM-ul unei cunoscute bănci din România. Se întâmpla în 18 noiembrie 2022, iar bancomatul se afla chiar lângă Primăria din comună. Gândul a aflat toate detaliile legate de acest jaf, precum și de cel care a urmat, în 29 noiembrie 2022, când cei doi spărgători, supranumiți drept “Bonnie și Clyde”, au fost prinși în flagrant.

În noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2022, în jurul orei 03:00, polițiști Secției 4 Rurală Medgidia au fost alertați printr-un apel la 112 că un bancomat din comuna Castelu a fost spart. Persoana care a sunat la 112 le-a spus polițiștilor că a auzit o bubuitură și a ieșit să vadă ce s-a întâmplat, ocazie cu care a văzut un bărbat care avea asupra lui o geantă și fața acoperită cu o cagulă.

Polițiștii au găsit bancomatul distrus. Hoții nu apucaseră să ia decât 2.000 de lei, pentru că, în timpul exploziei, zidul a căzut peste bancomat.

Anchetatorii au intrat în alertă maximă, a fost sesizată Direcția de Investigații Criminale de la București, care a început coordonarea anchetei și, împreună cu cei de la Poliția Constanța, i-au identificat pe hoți și i-au pus sub monitorizare. În identificarea hoților au contat mult imaginile surprinse pe camerele de supraveghere aflate în zonă.

La nici zece zile de la jaful bancomatului din comuna Castelu, cuplul de spărgători și-a încercat din nou norocul, prin aceeași metodă, la bancomatul de la Pavilionul Expozițional Constanța.

Flagrantul

Polițiștii îi aveau deja în vizor pe spărgători, așa că au organizat un dispozitiv de prindere în flagrant. I-au urmărit și, la scurt timp după ce au aruncat în aer bancomatul, i-au imobilizat și încătușat.

Era vorba de Katia Sanginesi și Gheorghe Călin Apostol, complicele ei din România. Ea are 55 de ani, el 48 de ani. La jafuri, Katia ”ținea de șase“, iar complicele ei plasa dispozitivul în interiorul ATM-ului, prin forțarea fantei prin care se eliberează bancnotele.

Explozia bancomatului de la Pavilionul Expozițional Constanța a avut loc în jurul orei 03:30. În încercarea de a scăpa de anchetatori, Cătălin Apostol și-a pierdut telefonul din buzunar, iar polițiștii l-au recuperat imediat. Amândoi au fost reținuți, apoi arestați.

Parchetul Tribunalului Constanța lucrează zilele acestea la finalizarea rechizitoriului, pentru ca cei doi să fie trimiși în judecată.

În cursul anchetei a reieșit că cei doi lucrau “în familie“, planificau spargerea, alegeau bancomatele, totul era calculat cu precizie. Aceștia locuiau de ceva vreme într-un apartament închiriat în Constanța și erau un “cuplu” retras.

În autoturismul celor doi, la flagrant, anchetatorii au găsit 90.000 de lei, în bancnote de 50 de lei care proveneau din ATM-ul jefuit. Alți bani descoperiți în apropierea bancomatului au fost identificați și predați băncii.

Camera de supraveghere aferentă ATM-ului surprinsese autorul, care avea pe față o cagulă identică celei folosite la jaful din comuna Castelu, iar pe cap avea un dispozitiv cu led pentru iluminat. Aceleași imagini au surprins și momentul introducerii dispozitivului exploziv, dar și momentul exploziei.

Autoturismul celor doi jefuitori, un Peugeot 208, a fost indisponibilizat în anchetă.

Cine este Katia Sanginesi și ce informații au italienii despre ea

În presa italiană, au apărut informații conform cărora Katia Sanginesi este născută în luna iunie 1967 şi locuiește la Roma. Sanginesi, care ar fi membră a sângeroasei organizații mafiote ‘Ndrangheta, ar face parte dintr-o grupare specializată în astfel de furturi din ATM-uri, iar banda de hoți ar fi formată din șapte persoane, șase dintre acestea fiind reţinute în prezent de Poliţia italiană. Printre aceștia s-ar afla și soțul italiencei, Dimitri Sanginesi, care ar fi executant al dispozitivelor explozive.

Gruparea monitorizată de poliția italiană ar avea la activ şase atacuri la bancomate din Avellino, Benevento şi Roma, în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021. Infracțiunile pentru care sunt cercetați în Italia sunt de asociere la un grup infracţional specializat în fabricarea de explozibil şi transport de bunuri furate, furt calificat şi daune provocate băncilor şi oficiilor poștale.

În România, Katia Sanginesi a pus în practică ce a învățat în Italia. Metoda prin care spărgea cu complicele român bancomate este cunoscută ca Devil’s Pizza sau “Marmota”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului