Finlandezii se antrenează pentru a fi pregătiţi în cazul izbucnirii unui război: „Nu am lăsat niciodată garda jos. Rusia a arătat că nu s-a schimbat niciodată”

Finlandezii se antrenează pentru a fi pregătiţi în cazul izbucnirii unui război: „Nu am lăsat niciodată garda jos. Rusia a arătat că nu s-a schimbat niciodată”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/04/2022, 15:04

Mii de civili finlandezi s-au înscris în diferite grupuri de instruire militară, după izbucnirea războiului din Ucraina, şi susţin că sunt pregătiţi să-şi apere ţara. De la izbucnirea războiului în Europa, mii de finlandezi s-au înscris la asociaţii de instruire pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile militare sau pentru a învăţa altele noi, cum ar fi primul ajutor.

Creşterea a fost alimentată de anxietatea legată de apropierea geografică a Finlandei de Rusia. Pentru prima dată în istoria ţării lor, majoritatea finlandezilor sunt în favoarea aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, o alianţă defensivă, arată USA Today.   Finlanda este una dintre puţinele ţări din UE cu serviciu militar obligatoriu, iar acest lucru se explică prin  frontiera comună cu Rusia şi experienţelor istorice militare cu această ţară, notează Adevărul.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, oficialii finlandezi participă, tot mai frecvent, la întâlniri cu liderii europeni, iar politicienii ţării ar putea începe procesul de aderare la NATO până în vară. Asta în ciuda ameninţărilor venite de la Kremlin.

„Nu am lăsat niciodată garda jos, după încheierea Războiului Rece, aşa cum au făcut multe ţări europene”, spune Janne Kuusela, director general al Ministerului finlandez al Apărării.

„În acest sens, suntem bine plasaţi să ne apărăm dacă va fi nevoie în viitor”, adaugă el.

Chiar dacă nu există o ameninţare directă asupra Finlandei, civilii se antrenează. Conform sursei citate, din cei 900.000 de finlandezi care au trecut prin instrucţie militară, 280.000 s-au antrenat să se mobilizeze în rezerva ţării pe timp de război.

Finlanda are „mari șanse” să adere la NATO, dar sunt necesare mai multe discuții, afirmă ministru finlandez pentru Afaceri Europene

Este „foarte probabil” ca Finlanda să adere la NATO după invazia rusă din Ucraina, a declarat ministrul finlandez pentru Afaceri Europene și Guvernanță Corporativă, Tytti Tuppurainen, într-un interviu video pentru Sky News.

Tuppurainen a spus că „există o majoritate uriașă” în sprijinul unei aderări la NATO, dar „trebuie să discutăm această chestiune în detaliu în parlamentul nostru”.

„Deci, în acest moment, pot spune că este foarte probabil, dar decizia nu este încă luată”, a spus ea. „Dar, bineînțeles, acțiunea Rusiei, războiul brutal din Ucraina, acesta este un semnal de alarmă pentru noi toți”, a adăugat ea, potrivit CNN.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o exclavă din inima Europei.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, și Suedia iau în considerare posibilitatea de a se alătura alianței NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a declarat miercuri premierul Sanna Marin.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu