Firma la care lucrează soția șefului IT de la DNA, contracte de peste 2 milioane de lei cu DNA. Verdictul Curții de Conturi privind achizițiile

Firma la care lucrează soția șefului IT de la DNA, contracte de peste 2 milioane de lei cu DNA. Verdictul Curții de Conturi privind achizițiile
Publicat: 13/12/2023, 19:26

Șeful biroului de IT al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Corneliu Sterea, este vizat de o investigații RISE Project, după ce DNA a încheiat contracte de peste două milioane de lei cu firma Asseco See, unde lucrează soția sa. 

De altfel, soția lui Corneliu Sterea apare cu e-mailul la contractele cu instituția unde lucrează soțul ei, iar cel din urmă s-a numărat printre cei care au decis cui atribuie un contract. „Pură coincidență”, spune Simona Sterea

DNA a încheiat în ultimii patru ani contracte de peste două milioane de lei cu firma Asseco See. Una dintre persoanele care au decis cine câștigă licitațiile este șeful biroului de IT, Corneliu Sterea, a cărui soție lucrează chiar la Asseco See din mai 2020, notează Rise Project. Contractele cu DNA au început să curgă după angajarea ei.

Corneliu Sterea a semnat în repetate rânduri că nu se află într-un conflict de interese, deși e-mailul soției lui apare la contactele firmei IT pe platforma de achiziții publice. Agenția Națională de Integritate ne-a comunicat că această situație „poate fi de natură să genereze un conflict de interese”

Una dintre achiziții a fost finanțată din fonduri norvegiene menite să combată corupția. Curtea de Conturi susține că achiziția este nelegală, inutilă și a fost făcută netransparent.

În toamna lui 2020, Direcția Națională Anticorupție (DNA) cheltuie aproape 650 de mii de lei pentru dezvoltarea unei platforme web de management al documentelor. Aproape toți banii vin din fonduri norvegiene menite să ajute la combaterea corupției. Chiar așa se și numește proiectul: „Combaterea Criminalității și Corupției”.

Dar firma la care au ajuns banii și legătura ei cu un om din interiorul DNA arată o altfel de realitate din culisele instituției.

Platforma pe care DNA a cumpărat-o ajută departamentul IT și procurorii să gestioneze mai eficient datele și documentele interne. Șeful acestui departament este Corneliu Sterea, unul dintre cei cinci oameni care au decis cu ce firmă semnează contractul.

În urma evaluării, compania Asseco See SRL, singura care a participat la licitație, a ieșit câștigătoare. Soft-urile, licențele și serviciile pe care le-a oferit firma păreau să fie întocmai ceea ce căuta DNA.

În hârtii, însă, a fost omis un detaliu important: soția șefului biroului de IT al direcției era angajată chiar la Asseco See SRL.

Corneliu și Simona Stere

Neregulile găsite de Curtea de Conturi

O parte din neregulile găsite de inspectorii de  la Curtea de Conturi pornesc chiar de la Corneliu Sterea, șeful biroului de IT. El este cel care a scris referatul de necesitate, adică documentul în care explică ce este platforma de colaborare web-based, de ce are nevoie instituția de această platformă și care ar fi valoarea maximă a achiziției.

Doar că, potrivit Curții de Conturi, pentru o astfel de achiziție ar fi trebuit să se facă un studiu de fezabilitate și o consultare a pieței din care să reiasă valoarea maximă a platformei de managementul documentelor. În lipsa acestora, inspectorii de audit i-au cerut lui Sterea clarificări pentru a vedea în baza a ce a determinat prețul maxim.

Citiți integral ancheta Rise Project aici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari