Florile vor fi mai scumpe de Ziua Îndrăgostiților și pe 1-8 Martie, anul acesta. Răsadurile se vând deja cu 40% mai mult, iar prețul materialelor pentru încălzirea serelor s-a dublat

Florile vor fi mai scumpe de Ziua Îndrăgostiților și pe 1-8 Martie, anul acesta. Răsadurile se vând deja cu 40% mai mult, iar prețul materialelor pentru încălzirea serelor s-a dublat
Florile vor fi mai scumpe de Ziua Îndrăgostiților sau pe 1 și 8 martie, în 2023
Publicat: 27/01/2023, 19:40
Actualizat: 27/01/2023, 19:49

Vom cumpăra flori mai scumpe în februarie, de Ziua Îndrăgostiților, dar și în luna următoare, când sunt la mare căutare pe 1 și 8 Martie. Pentru producătorii de sere florale din județul Dolj, anul acesta este unul dificil pentru că răsadurile s-au scumpit cu 40 la sută, iar lemnele și cărbunii pentru încălzirea serelor s-au dublat ca preț. Inclusiv costul ambalajelor s-a dublat.

Mădălina Firu deține 5 sere cu flori în localitățile Malu Mare și Teasc, iar afacerea sa a devenit destul de costisitoare pentru că toate materialele s-au scumpit. De la răsaduri până la ghivece, ambalaje și mai ales lemne și cărbuni pentru încălzirea serelor.

„Să sperăm că o sa fie mai bine, deși costurile au fost dublate. Noi o să mai punem un bănuț-doi, să scoatem și noi investiția. Foarte greu, combustibilul scump, nu ai de unde să-l iei, răsadul numai din Olanda sau Italia. S-au mai scumpit și acestea și s-au pus la toate acestea”, spune Mădălina Firu.

Mădălina Firu deține cinci sere cu flori în două localități din județul Dolj

Acum se gândește sa mai pună măcar doi lei pentru un ghiveci cu zambile. În aceste condiții, producătorii de flori nu se gândesc la un profit.

„O sa fie profitul mai mic, din cauză că s-au scumpit foarte mult. Dar sperăm să fie bine, pentru că punem suflet, ne e drag de ele, le vindem cu drag. O să modificăm prețul, nu cu mult, 5-10 la sută, o să le modificăm pentru că altfel nu o să reușim să ne scoatem cheltuielile, combustibilul, bulbii, butașii, toate sunt scumpe, ghiveciul”, spune Valentin, un alt comerciant de flori din Dolj.

Valentin, comerciant de flori din județul Dolj

Vestea bună, însă, este că primele flori sunt pregătite deja să ajungă în piețe în luna februarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase