Florin Cîţu: ”Am discutat despre compensarea prețului la energie și gaze. Sunt mai multe variante la care ne gândim”. Ce spune premierul despre plafonarea prețului la gaze (VIDEO)

Publicat: 15/09/2021, 16:09
Actualizat: 15/09/2021, 18:50

Florin Cîţu a declarat după şedinţa de guvern că se discută mai multe variante pentru rezolvarea problemei privind preţurile  mari la gaze şi energie electrică. Prețul la gaze urmează a fi plafonat de Guvern, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a precizat că în ședința de Guvern de miercuri au fost discutate în primă lectură două proiecte de OUG, cea referitoare la prezentarea dovezii vaccinării sau a testării de către personalul din zona asistenței sociale, respectiv cea referitoare la compensarea prețului la energie și gaze:

Angajaţii din instituţiile publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării său, în caz contrat, vor trebui să facă dovada unui test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală

„Am discutat un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte că angajaţii din instituţiile publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării său, în caz contrat, vor trebui să facă dovada unui test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală”, anunţă Florin Cîţu.

Premierul precizează că proiectul ordonanţei de urgenţă a fost discutat în şedinţa Guvernului în primă lectură.

Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență compensarea prețului la energie electrică. Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că ia în calcul și plafonarea prețului la gaz, însă o decizie finală în acest sens nu a fost luată. Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea o discuție în acest sens cu Comisia Europeană.

”Am discutat despre Ordonanța, în primă lectură, despre compensarea prețului la energie și gaze și am avut o discuție foarte bună în ședința de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici. Până acum am vorbit de clienții casnici. Aș vrea să vorbim și de clienții non-casnici, în special IMM-uri. Aici e nevoie de cele trei ministere. Ministerul Muncii trebuie implicat că e vorba de compensarea consumatorului casnic și vrem să facem acest lucru cât mai simplu”.

Guvernul a discutat în ședința de miercuri despre plafonarea prețului la gaze naturale.

”Tot în ședința de guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreun cu Consiliul Concurenței vor discuta și cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile au crescut la energie și gaz, pentru consumatorii casnici și non-casnici, până pe 31 martie. (…)

Venim cu soluții pentru această iarnă. În special consumatorii casnici și non-casnici nu vor plăti toată factura în această iarnă. Soluțiile le avem, trebuie doar să vedem care este soluția cea mai simplă ca oamenii să nu trebuiască să completeze tot felul de formulare și așa mai departe. În ceea ce privește plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața pentru că în momentul când introduci o astfel de măsură distorsionezi piața și motivația de a investi dispare pentru companii. Măsura trebuie să fie cât mai puțin invazivă în piață”, a declarat Florin Cîțu.

În urmă cu două săptămâni, premierul spunea că nu va interveni pentru plafonarea prețurilor la energie. Citește mai mult

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută proiectul legii consumatorului vulnerabil de energie, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață