Fochistul Brigăzii de Poliție Rutieră București, condamnat într-un dosar de corupție. Ceruse bani ca să restituie mai devreme un permis de conducere

Fochistul Brigăzii de Poliție Rutieră București, condamnat într-un dosar de corupție. Ceruse bani ca să restituie mai devreme un permis de conducere
Imagine cu caracter ilustrativ
Publicat: 14/12/2021, 15:43

Fochistul Brigăzii de Poliție Rutieră București a fost condamnat de magistrații Tribunalului București după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua o sumă de bani de la un bărbat căruia îi promisese că îl poate ajuta să-și recupereze mai repede permisul de conducere, fără să susțină testul teoretic prevăzut de lege. Ofițerii DGA care au realizat flagrantul au stabilit că bărbatul care supraveghea instalația de încălzire se recomanda drept polițist rutier.

Alexandru Gherghiceanu a fost condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, de Magistrații Tribunalului București la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, pentru trafic de influență.

Judecătorii au arătat în motivarea deciziei de condamnare că, la data de 16 iunie 2020, un bărbat a primit acasă o hârtie prin care era anunțat că i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile și a primit o amendă contravențională în valoare  de 2.900 de lei, după ce ar fi circulat, pe autostradă, cu 190 de kilometri pe oră.

Bărbatul ar fi povestit la serviciu ce i s-a întâmplat și a explicat faptul că, în realitate, nu ar fi condus niciodată mașina respectivă. În aceste condiții, șeful său i-ar fi recomandat să ia legătura cu o cunoștință care lucrează la Brigada de Poliției Rutieră.

Inițial, cei doi au stabilit să se întâlnească, pentru ca șoferul să poată explica ce s-a întâmplat, urmând ca discuția să fie reluată în zilele următoare. Ca urmare, conform înțelegerii, cei doi au stabilit să se întâlnească din nou, iar locația aleasă de angajatul Brigăzii Rutiere a fost o terasă situată în cartierul Pajura, din sectorul 1. Cu această ocazie, Gherghiceanu i-a transmis că, în mod normal, ar trebui să susţină testarea pentru diminuarea perioadei de suspendare a permisului, dar că „se va rezolva” în sensul că nu va mai fi nevoie să susţină respectivul examen.

I-a cerut să aducă „abecedarul” și 1.000 de lei

În acest sens, cei doi au stat pe terasă aproximativ o oră, în condițiile în care Gherghiceanu i-ar fi spus că trebuie să primească un mesaj pe Whatsapp de la un coleg, care să-i spună ,,ce şi cum”. Deoarece mesajul respectiv nu a mai venit, cei doi s-au despărţit și au stabilit să se audă la telefon în cursul serii.

Cu această ocazie, angajatul Brigăzii de Poliție Rutieră i-ar fi comunicat faptul că a reuşit să rezolve problema și i-a spus că trebuie să se întâlnească în aceeași zi, dar să-și ia cu el şi ,,abecedarul”, făcând referire la permisul de conducere, pe care „trebuie să-l implementeze, ca să poată să-l scadă”. Magistrații spun că Alexandru Gherghiceanu l-a asigurat pe bărbatul respectiv că „de săptămâna viitoare o să-şi intre singur în pâine şi o să alerge singur”. Pentru aceste servicii, șoferul trebuia să-i achite lui Gherghiceanu suma de 1.000 de lei.

Ce nu știa acesta, era că, împreună cu șeful său, bărbatul pe care se angajase să-l ajute urma să-l denunțe. Cu o zi înainte de ultima întâlnire, șeful șoferului respectiv a mers la sediul Direcției Generale Anticorupție (DGA) unde a formulat un denunț în care a arătat că știe despre faptul că un coleg de serviciu a luat legătura cu numitul Alexandru Gherghiceanu, care, în calitate de poliţist, îl va ajuta pe acesta din urmă, contra cost, să-şi rezolve o problemă pe care o are cu permisul de conducere, existând chiar posibilitatea să nu mai susţină nici examenul teoretic.

În plus, cei doi ar fi aflat cu această ocazie că cel despre care știau că este polițist era de fapt fochist la Brigada de Poliție Rutieră, iar la dosar au fost depuse „trei înregistrări audio efectuate de către martor cu telefonul personal, care atestă discuţiile telefonice şi ambientale purtate de către acesta şi inculpat în data de 15.07.2020 (la întâlnirea dintre cei doi de la barul din zona Pajura), precum şi în datele de 16.07.2020 şi 17.07.2020, potrivit proceselor-verbale întocmite cu scopul de a reda scriptic aceste conversaţii.

De asemenea, martorul a depus la dosarul cauzei şi o copie de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei, încheiat pe numele său, precum şi conversaţiile purtate pe aplicaţia Whatsapp, între martor şi inculpat”, au arătat magistrații.

Instanța care l-a condamnat pe Alexandru Gherghiceanu la 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Judecătorii au arătat că s-a decis aplicarea unei pedepse ușoare în condițiile în care, până la comiterea faptei Gherghiceanu nu a mai comis alte fapte de natură penală, pe parcursul anchetei a avut o atitudine sinceră, iar suma pe care a cerut-o ca urmare a traficului de influență nu a fost una mare. Decizia nu este însă una definitivă și poate fi atacată cu apel.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului