În data de 10 aprilie, la sediul NATO de la Bruxelles s-au reunit reprezentanții așa-numitei „coaliții a celor dispuși”, alianță informală compusă din state care și-au exprimat disponibilitatea de a desfășura trupe în Ucraina după încheierea unui acord de pace. Condus de Franța și Marea Britanie, proiectul pare din ce în ce mai pregătit să evolueze într-o forță armată paneuropeană – potențialul răspuns pe termen lung al Europei la imprevizibilitatea politicii externe a Statelor Unite.
Totuși, în cazul unei confruntări militare directe cu Rusia, intrarea în luptă fără sprijinul SUA ar fi dificilă.
„Europa nu are în prezent grupuri de atac cu transportatoare, platforme de lansare a rachetelor de croazieră și sisteme radar cu rază lungă”, avertizează Veaceslav Epureanu, într-o analiză publicată de The Insider.
În timp ce SUA continuă să se angajeze în negocieri de pace cu Ucraina și Rusia, Europa lucrează pentru a-și defini propriul rol în modelarea a ceea ce va deveni, probabil, viitoarea arhitectură de securitate a regiunii în deceniile următoare.
O întrebare foarte importantă este cea referitoare la prezența unui contingent militar european în Ucraina și, pe termen mai lung, potențiala creare a unei „Armate Europene” care să fie bazată pe această structură – o armată capabilă să înlocuiască forțele americane în cazul în care o abordare complet izolaționistă se impune la Washington.
„Din februarie 2025, au avut loc întâlniri la diferite niveluri și în diferite formate pentru a discuta ideea desfășurării unui contingent de trupe europene unificate în Ucraina.
În special, pe 5 aprilie, amiralul britanic al Apărării, Tony Radakin, și șeful de Stat Major francez, generalul Thierry Burkhard, s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a discuta despre dimensiunea, structura organizațională și componentele viitoarei forțe internaționale din Ucraina.
La Conferința de Securitate de la München, din luna februarie, președintele Zelenski a cerut crearea unei armate europene unite. El a susținut că o astfel de forță ar trebui să servească atât pentru a descuraja Kremlinul, cât și pentru a înlocui treptat contingentul de trupe americane staționat în prezent în Europa.
Ulterior, într-un interviu, Zelenski a declarat că Europa și SUA ar trebui să finanțeze în comun armata ucraineană, care își va asuma rolul de a apăra Europa împotriva amenințării Rusiei”, continuă Veaceslav Epureanu.
Proiectele comune de securitate au fost aduse în discuție, în Europa, de la începutul anilor 2000, în special în cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC) și al politicii de securitate și apărare comună (PSAC).
Majoritatea statelor membre ale UE sunt, de asemenea, membre ale NATO, dar instabilitatea tot mai mare de-a lungul granițelor Europei a provocat un reînnoit interes pentru lansarea de inițiative militare chiar din interiorul UE, explică Veaceslav Epureanu pentru The Insider.
„În prezent, UE supraveghează 23 de misiuni militare și civile care implică aproximativ 3.000 de militari și 1.000 de civili.
Cea mai mare până în prezent este Misiunea de Asistență Militară a UE în Sprijinul Ucrainei (EUMAM UA), care a fost lansată în noiembrie 2022. Misiunea, gestionată de la Bruxelles, are ca scop antrenarea forțelor ucrainene în Europa.
Până acum, 73.000 de soldați ucraineni au fost instruiți prin EUMAM, iar misiunea a fost completată de atunci cu alte inițiative ale UE, cum ar fi Actul de sprijinire a producției de muniție (ASAP) și Legea europeană de consolidare a industriei de apărare prin achiziții comune (EDIRPA), ambele concepute pentru a stimula capacitatea industrială militară a UE.
Denumirea contează aici, deoarece mandatul și obiectivele acestor contingente ar fi diferite de cele ale misiunilor tradiționale de menținere a păcii sau ale operațiunilor multinaționale văzute anterior în Irak și Afganistan.
Contingentul occidental din Ucraina ar putea fi numit Forța multinațională Ucraina (MFU) sau Forța de stabilizare consolidată din Ucraina (ESF-U).
Această misiune ar diferi fundamental de forțele multinaționale conduse de UE, de menținere a păcii ONU sau de SUA, deoarece ar sprijini activ o parte în conflict.
De asemenea, ar trebui să stabilească un sistem de garanții militare capabile să descurajeze Kremlinul – fără participarea sau fără sprijinul indirect al Statelor Unite”, continuă Veaceslav Epureanu.
În urma numeroaselor întâlniri și negocieri între membrii coaliției, contururile unei potențiale misiuni militare europene în Ucraina au început să iasă la iveală datorită declarațiilor oficiale, dar și a informațiilor „pe surse” de la înalți oficiali.
Elementele cheie ale planului, arată Veaceslav Epureanu în analiza sa, includ:
Se mai spune că misiunea ar viza patru obiective principale:
„Având în vedere că Forțele de Apărare ale Ucrainei numără aproximativ 1 milion de persoane, iar prezența militară a Rusiei în Ucraina este estimată la 600.000, o desfășurare europeană de 20.000-30.000 de soldați staționați în spate – pe un teatru de 1.000 de kilometri – nu ar avea un impact militar direct. Astfel, contingentul european este de așteptat să se concentreze asupra capacităților pe care armata ucraineană nu le poate oferi încă: patrule aeriene și navale și colectarea de informații.
O astfel de forță europeană nu ar lua o poziție neutră, ci s-ar alinia în mod explicit cu Ucraina. De la bun început, trupele ar urma să servească și ca o forță de descurajare, semnalând că o escaladare ulterioară ar putea antrena membrii coaliției direct în conflict cu Rusia”, consideră Veaceslav Epureanu.
Menținerea unui contingent de 40.000 de oameni timp de un deceniu ar costa aproximativ 40 de miliarde de dolari – fără a include sprijinul pentru propriile forțe ale Ucrainei, ajutorul la reconstrucția postbelică și ajutorul bugetar direct pentru Kiev.
Forța expediționară comună ( JEF ) condusă de Regatul Unit, care cumulează capacitățile militare ale Marii Britanii cu cele ale Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Islandei, Letonia, Lituaniei, Țărilor de Jos, Norvegiei și Suediei, ar putea juca un rol în Ucraina postbelică.
„Alături de Franța, aceste țări ar putea contribui în mod plauzibil cu 40.000-50.000 de soldați. Cu toate acestea, problema finanțării nu a fost încă stabilită.
SkyShield nu necesită prezența militarilor europeni, fizic, în Ucraina și s-ar angaja să protejeze doar regiunile de vest ale țării. Susținătorii cred că ar putea avea un impact practic mai mare decât desfășurarea a 10.000 de trupe terestre.
La cea mai recentă întâlnire de coaliție de la Bruxelles, doar șase țări — Marea Britanie, Franța, statele baltice și o națiune fără nume — și-au exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în Ucraina”, amintește Veaceslav Epureanu în analiza sa.
Experții notează că acordul SUA rămâne o condiție cheie pentru desfășurarea oricărui contingent european în Ucraina și nicio națiune nu și-a exprimat dorința serioasă de a-și pune trupele în pericol înainte de semnarea unui acord de pace oficial.
Fără garanții de securitate adecvate, stabilizarea Europei de Est după război va fi dificilă și, în afară de o prezență militară, Europa nu are nimic altceva pe care să se bazeze.
„Analiștii militari estimează că, în cazul unui război deschis cu Rusia, Europa ar avea nevoie de sprijinul a aproximativ 300.000 de trupe americane – aproximativ 50 de brigăzi grele, cu mii de tancuri, vehicule blindate și sisteme de artilerie. Dacă această garanție nu mai este asigurată, Europa va trebui să-și construiască singură o astfel de capacitate – integrată de la început în sisteme unificate de comandă și logistică.
O astfel de desfășurare în Ucraina ar putea deveni baza pentru construirea unei viitoare Armate europene, independentă de SUA și capabilă să apere continentul. Dar obținerea unui astfel de rezultat va necesita ani de planificare și dezvoltarea unei industrii robuste de apărare.
Pe hârtie, armatele europene numără în mod colectiv aproximativ 1,5 milioane de soldați (excluzând Turcia). În realitate, Europa rămâne profund dependentă de puterea militară a SUA în zonele critice.
Indiferent de dimensiune sau mandat, desfășurarea unui contingent militar european în Ucraina ar fi semnificativă din punct de vedere istoric. O misiune desfășurată fără implicarea SUA – sau chiar împotriva dorințelor administrației americane în exercițiu – ar putea fi primul pas pe drumul către o forță armată europeană cu adevărat independentă”, încheie Veaceslav Epureanu analiza publicată de The Insider.
Citește și: