Fost ministru de Externe de la Kremlin: Rusia vrea să meargă mai departe de Ucraina, obiectivele ei includ toată Europa de Est

Fost ministru de Externe de la Kremlin: Rusia vrea să meargă mai departe de Ucraina, obiectivele ei includ toată Europa de Est
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/03/2022, 16:10
Actualizat: 18/03/2022, 16:24

Un fost șef al diplomației ruse, Andrei Kozîrev, a declarat, într-o intervenție la Fox News, că Rusia trebuie să revină la „normele internaționale” pentru a fi posibile discuții și relații consistente. Fostul oficial consideră că obiectivele Rusiei vizează toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

Andrei Kozîrev, care a deținut portofoliul Externelor între 1990 și 1996 – în timpul președinției lui Boris Elțîn, a spus, într-o declarație pentru Fox News, că Occidentul și Rusia vor rămâne în relații proaste până ce „liderii ruși vor începe să respecte normele internaționale”.

Războiul din Ucraina a intrat în ziua a 23-a.

„Cred că atunci când Rusia se va întoarce la respectarea normelor internaționale, iar suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt parte a acelor norme… până când vor dovedi că pot să respecte aceste norme, atât intern – adică o minimă aplicare a depturilor omului, a libertății presei – dar și în privința politicii externe… până atunci, nu există nicio înțelegere/acord, iar sancțiunile trebuie menținute”, a spus Andrei Kozîrev.

„Diplomație prin înșelăciune”

Fostul ministru de Externe rus a avertizat că obiectivele Rusiei includ toată Europa de Est, cu intenția de „a ataca, a pune presiune, a intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

Iar discuțiile cu Rusia se vor dovedi de asemenea dificile, din moment ce aceasta practică ceea ce Kozîrev a numit „diplomație prin înșelăciune”. „Este vorba de minciuni. E incredibil”, a adăugat Kozîrev.

Andrei Kozîrev a vorbit pe larg și despre relația sa de lucru cu Serghei Lavrov, care era atunci adjunctul său, iar în prezent conduce diplomația rusă, despre care spune că „s-a schimbat radical” față de când a intrat în minister.

„El (Serghei Lavrov – n.r.) a fost fratele meu în eforturile noastre diplomatice”, a spus el despre actualul ministru, pe care îl acuză de „degradare” morală și profesională. „ Îmi împărtășea viziunile, altfel nu l-aș fi promovat în acea poziție și nu aș fi lucrat cu el”, a adăugat el.

„Nu știu de ce face toate astea. Era un diplomat bun și un om bun. Era prietenul meu”, a completat fostul ministru.

„Am încercat cât am putut să stabilesc relațiile cele mai bune și să pun Rusia acolo unde merită să fie – alături de Europa și Statele Unite, cele mai dezvoltate și mai democratice țări. Mi-am dorit să fim în acel club”, a mai spus fostul oficial. El a deplâns că Rusia „a ratat inițiativa” de a respecta democrația, despre care spune că „trebuie apărată în fiecare zi”.

Andrei Kozîrev îl consideră, în mare, vinovat pe Vladimir Putin, despre care spune că nu are nicio idee despre lumea din afara biroului său de la Kremlin sau în afara buncărului său din pământ unde se ascunde de COVID și de acum, probabil, de bombe nucleare”.

„Habar n-are”, a spus Andrei Kozîrev râzând. „A subestimat Ucraina, a crezut că nu există o națiune ucraineană și că nu se vor opune agresiunii rusești. A crezut că Occidentul nu este unit și a subestimat Europa în același fel”, a conchis el.

Într-un interviu pentru The Times, fostul ministru de Externe opina că Vladimir Putin și-a riscat viitorul, iar personaje de la Kremlin vor complota pentru căderea lui.

Andrei Kozîrev, primul ministru de Externe după căderea Uniunii Sovietice, un reformist, a fost criticat în țară pentru viziunea sa, pentru susținerea Vestului și a fost îndepărtat, după cum scria presa vremii, și s-a mutat în Miami, Statele Unite ale Americii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase