Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, care a recunoscut că a cheltuit jumătate de milion de lei din banii partidului pentru excursii exotice, stă 6 ani în închisoare

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, care a recunoscut că a cheltuit jumătate de milion de lei din banii partidului pentru excursii exotice, stă 6 ani în închisoare
Mircea Drăghici
Publicat: 05/09/2022, 19:55
Actualizat: 05/09/2022, 19:57

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare, după ce a recunoscut că a cheltuit jumătate de milion de lei din banii partidului pentru a plăti excursii exotice în care au fost el și alte persoane.

Dosarul în care Mircea Gheorghe Drăghici este acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că a folosit subvențiile primite de PSD în alte scopuri și a delapidat partidul a ajuns la Tribunalul București în iunie, cu un acord de recunoaștere a faptelor. Din 22 iulie, când instanța a rămas în pronunțare, sentința a fost amânată de judecători de cinci ori.

Luni, magistratul care a judecat dosarul a admis acordul de recunoaștere a vinovăției și l-a condamnat pe Mircea Drăghici la 2 ani de închisoare pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri și la un an de închisoare pentru delapidare, fapte pe care le-a comis când era trezorierul PSD, în perioada în care partidul era condus de Liviu Dragnea.

Cum Mircea Drăghici mai are o condamnare definitivă la 5 ani de închisoare – pe care o execută din 1 iulie 2021, când a fost găsit vinovat că a folosit banii din subvenția primită de partid de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra o casă de 380.000 de euro în cartierul Pipera din Voluntari și o mașină de lux -, instanța a decis ca pedeapsa din primul dosar să fie contopită cu cea din al doilea dosar.

În final, Mircea Drăghici trebuie să execute 6 ani de închisoare, pentru acuzațiile din cele două dosare.

Mircea Drăghici nu poate fi ales în funcţii publice, nu mai poate fi trezorierul unui partid și nici nu poate ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei de 6 ani de închisoare.

Din pedeapsa de șase ani va fi scăzută perioada deja executată, din 1 iulie 2021.

Instanța a mai decis menținerea sechestrului pus de procurori pe conturi ale lui Mircea Drăghici, până la suma de 578.597,16, pentru recuperarea prejudiciului adus PSD.

Mircea Drăghici mai este obligat să plătească peste 28.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, sumă ce va fi recuperată dintr-un cont al acestuia aflat sub sechestru asigurător.

Decizia nu este definitivă, dar cel mai probabil, pentru că a fost dispusă în urma unui acord de recunoaștere a faptelor, nu va fi contestată.

Mircea Drăghici a plătit casă, mașină și excursii de lux din banii PSD

Procurorii DNA l-au acuzat pe Mircea Drăghici că, în perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, când era trezorierul PSD, a folosit 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli de deplasare și cazare în destinații turistice exotice, pentru el și alte persoane. Din cei peste 500.000 de lei, 231.040 lei erau o parte din subvenția acordată PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Mircea Drăghici a folosit și 380.000 de euro din subvenția acordată PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-și cumpăra, în 2018, o casă în cartierul Piper din Voluntari, județ Ilfov.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului, a precizat DNA.

Tot în perioada în care era trezorierul PSD, Mircea Drăghici a dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism Mercedes Benz model GLE 350 Coupé, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

”Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018”, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...