FOTO | Peștera unică din România unde se țin concerte simfonice. Anul acesta sunt așteptați peste 3.000 de spectatori

Publicat: 15/10/2022, 11:38

În 23 octombrie, de la ora 13.00, Peștera Românești, din județul Timiș, va găzdui un nou concert simfonic. Este vorba despre un eveniment care se organizează de circa 40 de ani, însă, din cauza pandemiei a fost întrerupt, în ultimii doi ani.

În fiecare an, concertul din peștera de la Românești adună mii de oameni. Este un eveniment unic, într-un loc special, de unde toamna poate fi admirată în toată splendoare ei. Peștera se află la poalele Munților Poiana-Ruscă și a găzduit primele concerte în urmă cu patru decenii, inițiatorul acestora fiind doctorul neuropsihiatru Constantin Lupu, același om care în 1975 a înființat Clubul Speotimiș. În 1984 a avut loc primul concertul simfonic în Peștera Românești. De-a lungul anilor au concertat aici soliști din Europa, SUA, Coreea de Sud, Japonia.

Accesul în zonă se poate face pe drumul dintre Deva și Lugoj – DN 68A pâna în localitatea Coșava, din Coșava, urmându-se șoseaua spre Valea lui Liman până în satul Românești. De aici se urmează traseul marcat – cruce galbenă – ce părăsește satul în dreptul cimitirului și duce până la peșteră (1 h mers pe jos). Traseul dintre sat și peșteră este accesibil cu mașini de teren sau cu garda mare până într-o poiană situată la câteva sute de metri de intrarea în peșteră.

Se așteaptă audiență record, la ediția din acest an

Anul acesta, concertul este organizat de Coriolan Gârboni, fostul director al Filarmonicii din Timișoara, care de 30 de ani a făcut echipă cu Constantin Lupu, în organizarea acestor evenimente.

“Fiind după pauza din pandemie cred că vom avea un record de spectatori. La edițiile de înainte de pandemie aveam circa 3.000. Este extraordinar de greu de gestionat un astfel de eveniment. Avem, ca de fiecare dată, sprijinul celor de la Speotimiș, fără de care nu ne-am descurca și al Primăriei Tomești, care ne ajută foarte mult. Concertul este organizat de Fundația Academică Culturală Timișoara, pe care o conduc. Avem sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș. În acest an, vom avea un concert al orchestrei simfonice Artkammerorchester, formată din unii dintre cei mai valoroși instrumentiști români, majoritatea de la Opera Națională Română din Timișoara, conduși de maestrul Ovidiu Rusu. De asemenea, avem bucuria să-i avem soliști pe Lăcrămioara Cristescu, Cosmin Ifrim, Dan Patacă și chiar pe Cristian Rudic, directorul Operei Române din Timișoara”, spune Coriolan Gârboni.

Având în vedere succesul care îl are concertul din peșteră, organizatorii pregătesc și o supriză pentru anul viitor, când Timișoara este Capitala Europeană a Culturii. În loc de un singur concert, vor fi organizate trei evenimente de acest fel.

Accesul la concert este gratuit, în limita spațiului din peșteră.

Peștera Românești, celebră în întreaga lume

De-a lungul timpului, la peștera din Românești au ajuns muzicieni din întreaga lume, dar și mii de turiști de toate naționalitățile. Mai este cunoscută sub numele de Peștera Mare de la Fereșești sau Peștera cu Apă.

Conform celor de la Speotimiș, existența peșterii a fost cunoscută omului încă din cele mai vechi timpuri, drept dovadă stând urmele de locuire în perioada paleoliticului, mezoliticului și neoliticul. Săpăturile arheologice efectuate în Peștera Românești au fost conduse de Marius Moga în anul 1949.

Cu această ocazie au fost identificate dovezi de locuire din paleoliticul superior: o vatră de foc pe care erau opt colți de Ursus Spelaeus și două instrumente din os. Din locuirea neolitică, în afară de ceramica aparținând culturii Tisa (I-II), s-a descoperit și o groapă ce a servit ca depozit de cereale.

Printre primele cercetări efectuate în Peștera Românești au fost realizate de Theodor Ortvay-Orthmayr în anul 1872. Cercetări speologice mai complexe s-au întreprins abia în anul 1963, când s-a întocmit și primul plan topografic al peșterii.

Galeriile accesibile turiștilor însumează 340 metri. Intrarea este lată de 9,5 metri și înaltă de 2 metri. Galeria principală este aproape rectilinie, atingând dimensiunile cele mai mari în Sala Liliecilor, numită astfel datorită coloniei de lilieci ce sălașluiește aici. Temperatura medie în peșteră este cuprinsă între 6 și 8 grade Celsius.

Peștera beneficiază de o acustică deosebită, fapt care a dus la organizarea concertelor de muzică clasică, jazz, blues, rock sau electronică. Primul concert găzduit de Peștera Românești a avut loc în anul 1984.

Foto: Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?