FOTO – VIDEO | Ministrul de Externe al Israelului: „România ne-a ajutat să salvăm multe vieți”. Câți evrei au intrat în România de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina

FOTO - VIDEO | Ministrul de Externe al Israelului: „România ne-a ajutat să salvăm multe vieți”. Câți evrei au intrat în România de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina
Sursa: Alexandra Pandrea / GÂNDUL
Publicat: 13/03/2022, 12:05
Actualizat: 13/03/2022, 12:21

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a spus, duminică, faptul că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să intre în România, după izbuncirea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina. În acest context, ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că Guvernul României „ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi”.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, duminică, la consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române.

După consultări, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presă.

„Am discutat despre eforturile comune de a sprijini procesul de evacuare a persoanelor care fug din calea războiului, inclusiv cetăţeni ai statului Israel, prin punctele de frontieră ale României cu Ucraina şi cu Republica Moldova au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 430.000 de cetăţeni ucraineni, la care se adaugă şi un număr foarte mare de cetăţeni ai altor state care au fost evacuaţi, iar numărul acesta desigur creşte”, a spus Aurescu, citat de News.ro.

Conform sursei citate, peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost ajutați să ajungă în ţara noastră.

„L-am asigurat pe colegul meu de angajamentul României pentru acordarea întregului sprijin pentru evacuarea în continuare a cetăţenilor israelieni sau de origine evreiască din Ucraina. Până la acest moment peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1200 de cetăţenii ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi cu peste 12 zboruri către Israel, inclusiv în jur de 100 de orfani care au fost aduşi din Ucraina. Aceste eforturi au fost posibile datorită eforturilor comune care au fost datorate unei cooperări exemplare a autorităţilor noastre, inclusiv Departamentul consular din Ministerul afaceri externe şi Ambasada Israelului la Bucureşti. Am stabilit împreună cu domnul ministru să continuăm eforturile noastre pentru a oferi ajutor umanitar şi în măsura în care este posibil un orizont mai sigur şi optimist refugiaţilor, în mod categoriilor mai vulnerabile”, a mai spus șeful diplomației române.

La rândul lui, ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că Guvernul României a ajutat la salvarea unor copiii de origine evreiască din Odesa.

„Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi, copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi  care au scăpat, au scăpat prin Vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre şi vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a precizat Yair Lapid.

El a mai spus că războiul ruso-ucrainean nu are nicio justificare și a punctat faptul că „lucrăm împreună cu aliaţii noştri Statele Unite şi cu partenerii europeni pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican